Kustduikerwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Corixa affinis)
Kustduikerwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Corixidae (Duikerwantsen)
Geslacht:Corixa
Geoffroy, 1762
Soort
Corixa affinis
Leach, 1817
Kustduikerwants op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De kustduikerwants (Corixa affinis) is een wants uit de familie van de Corixidae (Duikerwantsen). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door William Elford Leach in 1817.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De grotendeels zwarte duikerwants is, als volwassen dier, altijd macropteer en kan 8 tot 10 mm lang worden. Het halsschild is bijna zwart, en heeft 12 tot 14 lichte dwarslijntjes, de lichte lijntjes zijn iets breder dan de ruimte tussen de lijntjes. Ook de voorvleugels zijn zwartachtig met een lichte netvormige tekening en vlekken, vaag gegroepeerd in dwarslijnen. De kop, onderkant en pootjes zijn geel. De kustduikerwants lijkt op de schaarse duikerwants (Corixa panzeri), die is echter groter en donkerder gekleurd, de lichte dwarslijntjes op het halsschild zijn smaller dan de ruimte ertussen en de tarsi van de middenpoten zijn langer dan de schenen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wants overwintert als volwassen dier en er is een enkele generatie per jaar. Het zijn goede zwemmers die ook goed kunnen vliegen. De soort houdt van hogere temperaturen en kan tegen zout water.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De wants is in Nederland plaatselijk algemeen in het kustgebied. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van zuidelijk Europa, tot aan Ierland, Centraal Engeland en het Duits-Nederlandse Waddenzeegebied tot aan Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Zwarte- en Kaspische Zeegebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: