Dombóvár

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dombóvár
Dombowa
Plaats in Hongarije Vlag van Hongarije
Vlag van Dombóvár
Wapen van Dombóvár
Dombóvár (Hongarije)
Dombóvár
Situering
Comitaat Tolna
District Dombóvár
Coördinaten 46° 23′ NB, 18° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 78,48 km²
Inwoners
(1-1-2021)
17.760[1]
(226,3 inw./km²)
Overig
Postcode 7200
Netnummer 74
Foto's
Het museum voor plaatselijke geschiedenis
Het museum voor plaatselijke geschiedenis
Sebestyén Tinódi Lantos-standbeeld
Sebestyén Tinódi Lantos-standbeeld
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Dombóvár (Duits: Dombowa) is een stad in Zuidwest-Hongarije met 17.760 inwoners (2021), gelegen aan de Kapos in de zuidwesthoek van het comitaat Tolna.

De plek waar Dombóvár ligt, was al in prehistorie bewoond. In de Romeinse tijd bevond zich hier een brug over de Kapos, de Pons Sociorum Mansuectina. Van de 13e-eeuwse burcht met woontorens zijn nog ruïnes te zien. De plaats kwam tot ontwikkeling, nadat hij in 1872 op het spoorwegnet was aangesloten en zich tot een knooppunt ontwikkelde. In 1902 kreeg Dombóvár, dat eerder Ódombóvár heette, zijn huidige naam. In 1946 werd het naburige Újdombóvár geannexeerd. In 1969 kreeg Dombóvár een ziekenhuis. Op 1 april 1970 kreeg het de status van stad. Vier jaar later werd het kuurcomplex Gunarasfürdő geopend.

Het culturele centrum van Dombóvár, het Tinódihuis (Tinódi ház), werd in 1979 in gebruik genomen en is genoemd naar Sebestyén Tinódi Lantos, de dichter-luitenist die hier in de 16de eeuw actief was. In de stad staat ook een standbeeld van hem.

De voornaamste particuliere werkgever in de stad is verwarmingsketelproducent Viessmann.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Dombóvár onderhoudt stedenbanden met Kernen im Remstal (Duitsland), Ogulin en Vir (beide Kroatië), Höganäs (Zweden) en Gheorgheni (Roemenië).