Großkugel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Grosskugel)
Großkugel
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Großkugel (Saksen-Anhalt)
Großkugel
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt Saksen-Anhalt
Landkreis Saalekreis
Gemeente Kabelsketal
Coördinaten 51° 25′ NB, 12° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2018)
2,200
Foto's
de dorpsstraat
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Großkugel is een plaats en voormalige gemeente in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, en maakt deel uit van de gemeente Kabelsketal in de Landkreis Saalekreis.[1] Großkugel telde in 2018 ruim 2.200 inwoners.

Door de ligging nabij de steden Halle (Saale) en Leipzig, het knooppunt van Autobahnen Schkeuditzer Kreuz en aan de spoorlijn Maagdenburg - Leipzig, waar Großkugel een stationnetje heeft, kent het plaatsje enige kleinschalige industrie en nijverheid.

Geboren in Großkugel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Otto Schmeil (1860–1943), bioloog, leraar en schrijver van schoolboeken en vakliteratuur. Schmeil geldt als hervormer van het Duitse biologieonderwijs. Samen met zijn te Brest geboren assistent Hans Fitzschen stelde hij in 1903 een gezaghebbende excursieflora Schmeil-Fitzschen voor het Duitse taalgebied samen, waarvan anno 2023 inmiddels 98 herdrukken zijn verschenen. In Großkugel werd een straat naar hem genoemd.
  • Bernd Hobsch (* 1968), profvoetballer, speelde als spits in het seizoen 1991-1992 bij VfB Leipzig en van 1993 tot 1997 succesvol bij Werder Bremen.
Zie de categorie Großkugel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.