Dijkgranietkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lecidea lapicida)
Dijkgranietkorst
Dijkgranietkorst
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Lecanorales
Familie:Lecideaceae
Geslacht:Lecidea
Soort
Lecidea lapicida
(Ach.) Ach. (1803)
Dijkgranietkorst
Synoniemen

Lecidea lapicida var. pantherina
Lecidea pantherina

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dijkgranietkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De dijkgranietkorst (Lecidea lapicida) is een korstmossoort uit de familie Lecideaceae. Lecidea lapicida is een bekende gastheersoort voor de korstmosachtige schimmelsoorten Muellerella erratica, Muellerella pygmaea en Rhizocarpon furax. Hij leeft in symbiose met de alg Chlorosarcinopsis.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De thallus is kortvormig, onduidelijk en vormt meestal afzonderlijke, onregelmatige areolen van 0,1–0,4 mm dik. Areolen worden gescheiden door zwarte openingen. Hun oppervlak is glad en gebarsten, wit of lichtgrijs, soms oker, roestig of roodachtig van kleur als gevolg van aankoeking van ijzeroxide. De schors van de thallus is 10 tot 30 μm dik, er is een algenlaag van 60–90 μm dik. Epihymenium groenachtig tot zwartbruin van kleur, 10–15 μm dik, hyaliene.

De zwartgerande apotheciën met een diameter van 1,2 tot 3 mm zijn vrij talrijk op de thallus. Ze hebben zwarte en matte, platte of licht bolle schijven, glad. Zwartbruine rand, 30-80 (120) μm in diameter.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn kleurloos, ellipsvormig, ongesepteerd, 8,9-14,5 × 4,6-7,3 μm groot. De pycnidiën zijn ondergedompeld in de schimmel. Ze vormen cilindrische, enkelvoudige conidiosporen met afmetingen van (11,5-) 12-16 (-22) × 1-1,3 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is wijd verspreid, vooral in gebieden met een koud en gematigd klimaat. Hij wordt gevonden op alle continenten behalve Afrika en Antarctica (maar wordt gevonden in Antarctica in Zuid-Orkney en Zuid-Georgia). Hij wordt gevonden in heel Europa. Hij komt voor op de Svalbard-archipel en de noordkust van Groenland.

In Nederland komt de dijkgranietkorst zeer zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie Gevoelig.