Mansschild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mansschild
Androsace globifera
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:"asterids"
Orde:Ericales
Familie:Primulaceae (Sleutelbloemfamilie)
Onderfamilie:Primuloideae
Geslacht
Androsace[1]
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mansschild op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mansschild of rotsjasmijn (wetenschappelijke naam: Androsace) is een geslacht van rotsplanten binnen de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). Er zijn vele tientallen soorten, die alle groeien in de arctische en alpiene vegetatiezones van het noordelijk halfrond, vooral in de hooggebergtes van Azië en Europa.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Mansschilden zijn lage, bodembedekkende en kruidachtige planten die goed tegen felle zon bestand zijn en vaak tussen rotspartijen groeien. De meeste soorten zijn stengelloos (acaulescent), met de loofbladeren in uit de grond komende rozetten gerangschikt. Als zich aan de stengel wel bladeren bevinden, zijn deze afwisselend gerangschikt.

De bloemen staan meestal in schermen van meerdere bloemen op een steel. Ze hebben vijf kroonbladeren en meestal zeer korte meeldraden. Afhankelijk van de soort is de bloemkleur wit, roze, violet of rood. Na de bloei groeit er een kleine doosvrucht, die gevleugelde zaden bevat.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meer dan 120 soorten mansschild, waarvan er meer dan 70 in China groeien. De in de Alpen groeiende soort Androsace alpina (Zwitsers of alpenmansschild) heeft witte bloemen en is karakteristiek voor de alpenweide.