Streeppoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Paracorixa concinna)
Streeppoot
Streeppoot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Corixidae (Duikerwantsen)
Geslacht:Paracorixa
Poisson, 1957
Soort
Paracorixa concinna
(Fieber, 1848)
Synoniemen
  • Sigara concinna (Fieber, 1848)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De streeppoot (Paracorixa concinna) is een wants uit de familie van de duikerwantsen (Corixidae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Franz Xaver Fieber in 1848.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De grotendeels zwartbruine wants is altijd langvleugelig en kan 7 tot 8 mm lang worden. Het halsschild in donkerbruin, net als de voorvleugels en heeft negen of acht, af en toe vertakte, lichte dwarslijntjes. De lichte lijntjes zijn breder dan de ruimte tussen de lijntjes. De lijntjes op de voorvleugels zijn alleen aan het begin van de vleugels regelmatig, daarbuiten onregelmatig. De kop en de pootjes zijn geel. Van de achtertarsi is een gedeelte zwart, vandaar de Nederlandse naam.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn goede zwemmers en ze kunnen ook goed vliegen. Ze geven de voorkeur aan grotere, voedselrijke, stilstaande soms brakke wateren. De soort komt de winter door als volgroeide wants en er is één generatie per jaar, mogelijk een tweede.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de soort algemeen voor in licht brakke delen van het kustgebied maar ook in de rest van Nederland in zoet water. De wants kan verder worden gevonden in gematigde streken van Europa tot in Turkije en de Kaukasus. Ze komen niet voor in Zuidwest-Europa, Italië en het grootste deel van Scandinavië en Noord-Rusland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: