Portaal:Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:In het nieuws/Israël)
Categorieën

Israël (hoofdcategorie)
Bouwwerken | Cultuur | Economie | Geografie | Geschiedenis | Jeruzalem | Keuken | Krijgswezen | Media | Muziek | Natuur | Onderwijs | Personen | Politiek | Recht | Religie | Sport | Verkeer en vervoer | Wetenschap

bewerk 

Israël

Wapen van Israël
Vlag van Israël
Locatie in de Wereld Kaart van Israël

Israël (officieel de Staat Israël:
Hebreeuws: מדינת ישראל - Medinat Jisraël,
Arabisch: دولة اسرائيل - Dawlat Israïl)
is een klein land in westelijk Azië dat tot het Midden-Oosten behoort. Het telt meer dan negen en een half miljoen inwoners (2022); de meesten van hen zijn Joden, de overigen hoofdzakelijk Arabieren (Palestijnen). De hoofdstad is Jeruzalem maar dit wordt niet internationaal erkend.

Vanuit het noorden gezien grenst Israël met de klok mee aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Oostelijk en zuidwestelijk ligt de half zelfstandige Palestijnse Autoriteit.

Israël heeft zowel een kust aan de Middellandse Zee (in het westen) als aan de Rode Zee (in het zuiden), en vormt daarmee - samen met Egypte - een continentale brug van Azië met Afrika.

Israël kent een mediterraan klimaat. Het landschap varieert van laagland tot niet al te hoog middelgebergte. Het zuiden is grotendeels woestijn. De belangrijkste rivier is de oostelijke grensrivier de Jordaan; deze vormt de verbinding tussen het Meer van Tiberias in het noorden en de Dode Zee in het zuiden.

Israël is van groot belang voor het jodendom, het christendom en de islam, en vormt de bakermat van de twee eerstgenoemde godsdiensten.

In de Oudheid was er een Israëlietisch koninkrijk geweest. Eind 19e eeuw ontstond het zionisme, een Joods nationalistische beweging die streefde naar de stichting van een eigen staat voor de Joden. Dit kreeg zijn beslag in 1948 toen in het mandaatgebied Palestina in de vorm van een parlementaire democratie de staat Israël werd gevestigd. Dit ontstaan alsmede de toeloop ernaar en de voortzetting ervan ging en gaat gepaard met conflicten en oorlogen met de Arabische bewoners van dit en de omliggende landen. Hete hangijzers zijn met name de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, die bij de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 in Israëlische handen zijn gekomen (Israël heeft in 2005 de Gazastrook ontruimd) en waar de Palestijnen een zelfstandige Palestijnse staat willen vestigen.

overzicht bewerk 

Persoon van de week

David Brodman is een Israëlische rabbijn die in 1936 in Rotterdam werd geboren. Hij werd gelovig joods opgevoed; zo stond zijn moeder erop dat hij elke dag zijn Psalmen las. Als kleuter maakte hij tijdens de oorlogshandelingen van mei 1940 in een schuilkelder het bombardement op deze stad mee. Eind 1942 werd de kleine David samen met zijn moeder en jonge zus via de concentratiekampen Vught en Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd. Als een van de weinige gedeporteerden wist het gezin de oorlog te overleven, behalve zijn vader die in Auschwitz omkwam. Na de oorlog was Brodman een tiental jaren in Amsterdam als rabbijn werkzaam voordat hij in 1973 naar Israël vertrok. Daar aangekomen trof het hem dat zoveel Israëli's ongodsdienstig waren. Om hen weer bij het joodse geloofs- en cultuurgoed te betrekken, richtte hij bij Tel Aviv het Savyon Center op, een studiehuis dat zich toelegt op het informeren van vooral de Israëlische jeugd over het joodse geestelijk leven en dito geschiedenis. Daarnaast is hij actief als deelnemer aan de Raad van Religieuze Instituties van het Heilige Land, een interreligieuze raad die streeft naar vrede tussen de Joden en de Palestijnen.


overzicht bewerk 

Plaats van de week

Or Yehuda is een 35.000 inwoners tellende voorstad van Tel Aviv, gesticht in 1949 om een groep Sefardische Joden een vestigingsplek te geven. In 1988 werd Or Yehuda tot de stedelijke status verheven. In deze stad bevindt zich het Babylonian Jewry Heritage Center, een oudheidkundig museum over de Joodse geschiedenis dat zich toespitst op de periode van de Babylonische ballingschap. Verder is er internationale hoofdkwartier gevestigd van Magic Software Enterprises, een groot Israëlisch softwarebedrijf dat haar Europese hoofdkwartier in het Nederlandse Houten heeft staan.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Tzir Hama'ayanot, in de omgeving van Jeruzalem
overzicht bewerk 

Onderwerp van de week

De Wolfprijs (Engels: Wolf Prize) is een vooraanstaande Israëlische wetenschaps- en kunstprijs die sinds 1978 wordt uitgereikt aan wetenschappers en kunstenaars die zich op hun vakgebied bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt en een positive bijdrage hebben geleverd aan een goede omgang tussen de volkeren. De Wolfprijs gaat uit van de Wolf Foundation. Deze werd in 1975 door de voormalige Cubaanse ambassadeur in Israël - Ricardo Wolf - in het leven geroepen. De Wolfprijs wordt in zes categorieën uitgereikt: landbouw, scheikunde, wiskunde, geneeskunde, natuurkunde en kunsten. Aan elk is een bedrag van honderdduizend dollar en een certificaat verbonden. Het aanzien van de Wolfprijs is groot en benaderd die van de Nobelprijs.

overzicht bewerk 

Recente sterfgevallen

Overleden in 2022:


overzicht bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Help mee!!!

Dit kan beter
  • Israël - De hele moderne geschiedenis van Israël wordt weggelaten, inclusief uiterst spraakmakende gebeurtenissen als de Zesdaagse Oorlog, de Jom Kipoeroorlog en het recentere Conflict in de Gazastrook 2008-2009. De tekst in zijn huidige vorm leest meer als een reisgids.




Gewenste artikelen

Israëlische keuken (he/en) · Archeologie in Israël (he/en) · Groot-Israël (en) · Har Ramon · Hatzbani of Hazbani/Chatzbani/Hasbani (he/de/en) · Hasbara (en) · Kahanisme (de/en) · Nachal Oren of Nahal Oren (web) · Operatie Toorn van God (de/en) · Tel Arad (he/de/en) · Waterproject Nachalei Menashe of Waterproject Nahalei Menashe/Nachalei Menashe/Nahalei Menashe (he|commons) · Yatirwoud of Yatirbos (he/en) · Zinwoestijn (de/en)

Personen

Noam Murro (he/en) · Israel Finkelstein (he/de/en) · Shlomo Gronich (he/en) · Salah Khalaf (d:) · Meni Mazuz of Menachem Mazuz (he/en)

Vul aan!




Foto's of illustraties ontbreken
Subportalen van Azië

Landen

Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam

Gebieden

Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië