Sleutelbloemfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sleutelbloemfamilie
Primula
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Ericales
familie
Primulaceae
Batsch ex Borkh. (1797)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sleutelbloemfamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sleutelbloemfamilie (Primulaceae) is een plantenfamilie met meest meerjarige, vaste planten. De bloemkleuren variëren daarbij: geel, blauw, rood, roze, en wit, ook meerkleurig komt voor. De familie komt op het hele noordelijke halfrond voor en op verspreide plekken op het zuidelijk halfrond.

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de 23e druk van de Heukels komen in België en Nederland de volgende vertegenwoordigers voor (vele hiervan werden volgens het APG en APG II-systeem, ingedeeld bij de familie Myrsinaceae: zie onder. In het APG III-systeem zijn ze ingedeeld bij de sleutelbloemfamilie).:

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten de voorgaande soorten zijn in Europa nog bekend:

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De samenstelling van de familie wisselt, van auteur tot auteur. De Angiosperm Phylogeny Website [10 nov 2007] veronderstelt 900 soorten in 9 geslachten. Een aantal geslachten die in het Cronquist-systeem (1981) in deze familie werden geplaatst, worden door APG verplaatst naar de familie Myrsinaceae. Hieronder vallen ook de bovengenoemde geslachten Anagallis, Glaux, Lysimachia, en Trientalis. Ook is Samolus verplaatst naar de familie Theophrastaceae. Overigens volgt de 23e druk van de Heukels deze beslissing niet, maar handhaaft deze geslachten in deze familie.

Een ander bekend geslacht is Soldanella; ook bekend is Dodecatheon, maar dit kan al dan niet ingevoegd worden bij Primula.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Primulaceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.