Gewone kameleonspin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Errie22 (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2008 om 13:40. (commonssjabloon naast externe links)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gewone kameleonspin
Gewone kameleonspin
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Thomisidae (Krabspinnen)
Geslacht:Misumena
Soort
M. vatia
Clerck, 1757
Gewone kameleonspin
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone kameleonspin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Een gewone kameleonspin met prooi

De Gewone kameleonspin (Misumena vatia) is een krabspin. De vrouwtjes kunnen tien mm lang worden (zonder benen), terwijl de mannetjes slechts vijf mm lang worden.

Jonge vrouwtjes kunnen vroeg in de zomer vrij klein en lastig te zien zijn. Deze spinnen kunnen geel of wit zijn, wat afhangt van de bloem waar ze op dat moment zijn. Vooral de jonge vrouwtjes, die op veel verschillende bloemen kunnen zitten, kunnen van kleur veranderen op het moment dat zij het willen (Mimicry). De oudere vrouwtjes hebben grote hoeveelheden van naar verhouding grote prooien nodig om de beste nest eieren te werpen. In Noord Amerika komen ze het meest voor in Goldenrod. Een heldergele bloem die grote getale aan insecten aantrekt, vooral in de herfst. Het is meestal erg lastig voor mensen om één van deze spinnen te herkennen op een gele bloem.

Voortplanting

Mannetje

De mannetjes draven van bloem tot bloem op zoek naar de veel grotere vrouwtjes. Vaak missen ze één of twee van hun poten. Dit kan komen door roofdieren, bijvoorbeeld vogels, of gevechten met andere mannetjes. Als hij zijn vrouwtje heeft gevonden, klimt hij over haar hoofd naar de onderkant, waar hij zijn pedipalpen in het vrouwtje steekt om haar te bevruchten. De jongen worden meestal ongeveer vijf mm groot tot de herfst en brengen de winter op de grond door. In mei van het volgende jaar vervellen ze voor de laatste keer.

Kleurverandering

De kleurverandering wordt mogelijk veroorzaakt door een vloeibaar geel pigment in de buitenste cellenlaag van het lichaam. Op een wit oppervlak wordt het gele pigment naar diepere cellenlagen verplaatst, zodat de binnenste laag, gevuld met het witte guanine zichtbaar wordt. Als de spin langer op een wit oppervlak blijft, wordt het gele pigment op een bepaald moment afgescheiden. Het zal dan veel langer duren om weer geel te kleuren, omdat het pigment weer opnieuw aangemaakt moet worden. De kleurverandering van geel naar wit duurt dan 10 tot 25 dagen en terug van geel naar wit duurt 6 dagen. De gele pigmenten staan bekend als kynurenine en 3-hydroxykynurenine.

Zie ook

Externe links

Commons heeft mediabestanden op de pagina Misumena vatia.
  • (en) Foto's van de gewone kameleonspin
  • (en) Nog meer foto's