Bermbom

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 22 apr 2008 om 18:41. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bermbommen gebruikt in Bagdad

Een bermbom is een met eenvoudige middelen gemaakt explosief dat in de berm van een weg wordt geplaatst met het doel aan passerende voertuigen en hun inzittenden grote schade toe te brengen. Militaire operaties in Irak en Afghanistan, waaronder de Task Force Uruzgan, hebben verschillende malen te maken gehad met bermbommen. Ook in andere oorlogssituaties, zoals in Libanon en Sri Lanka, is van bermbommen gebruik gemaakt.

Bermbommen worden verstopt langs een weg in de berm, enigszins begraven zodat ze niet zichtbaar zijn, of geplaatst in een langs een weg geplaatst voertuig. Een bermbom kan vanaf een veilige afstand tot ontploffing worden gebracht.

Het leger spreekt in haar gelederen echter niet van bermbommen, maar van IED. Dit staat voor 'Improvised explosive device'. Alleen naar buiten tegen de media spreekt men van een 'bermbom'. Het is een misvatting dat bermbommen altijd in de berm worden geplaatst. Meestal worden de bommen in of naast de weg begraven of ergens anders verstopt.

Neologisme

Het woord 'bermbom' is een neologisme. Het werd voor het eerst gebruikt in de volgende context[1]: "Guerrillabewegingen maken vaak gebruik van bermbommen".

Referenties

  1. NL term