Naar inhoud springen

Tragedie (toneel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 24 apr 2008 om 00:35. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een tragedie is in de toneelgeschiedenis een toneelstuk met een plot dat leidt tot een noodlottige afloop. De Attische tragedie van de oude Grieken gaf hiervoor het voorbeeld. Stukken als Antigone of Oedipus moesten wel leiden tot de ondergang of dood van de hoofdpersoon, hetzij door menselijk falen of door ingrijpen van de goden. De vorm van het stuk was aangepast aan de inhoud door de zangen van het koor, die de handeling van commentaar voorzagen.

Dit model heeft vervolgens de hele Westerse cultuur bepaald, met name sinds de Renaissance. In de Nederlanden was vooral Joost van den Vondel representant van het tragische model, maar de tragedie heeft tot ver in de twintigste eeuw repertorie gehouden. Een stuk als Dood van een Handelsreiziger van Arthur Miller is een goed voorbeeld.

Een vermenging van komedie en tragedie is de tragikomedie. Het tragische verloop van het stuk wordt hier gevolgd door een happy end.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn de stijlen dermate vermengd geraakt, dat de oudere genres hun waarde hebben verloren.

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)