Cartagena (Colombia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 17 mei 2008 om 22:19. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cartagena
Stad in Colombia Vlag van Colombia
Cartagena (Colombia)
Cartagena
Situering
Departement Bolívar
Coördinaten 10° 26′ NB, 75° 30′ WL
Algemeen
Oppervlakte 572 km²
Inwoners
(2006)
895.400
Hoogte 2 m
Website alcaldiadecartagena.gov.co
Foto's
Bocagrande Cartagena.JPG
Bocagrande, Cartagena
Portaal  Portaalicoon   Colombia

Cartagena is een havenstad en gemeente in het noordwesten van Colombia, gelegen in het departement Bolívar waarvan het de hoofdstad is. Cartagena heeft een van de belangrijkste havens van het land. De stad ligt ten noordoosten van Panama, aan de Caribische Zee en daarmee dus ook aan de Atlantische Oceaan. De stad wordt ook wel Cartagena de Indias genoemd en is, ook heden ten dage, een belangrijk economisch centrum, als ook een toeristische bezienswaardigheid.

Geschiedenis

De Colombiaanse stad Cartagena is genoemd naar de stad Cartagena in Spanje en is gesticht in 1533. Het was lange tijd een belangrijke schakel tussen Spanje en Zuid-Amerika. Tijdens de zestiende eeuw en de zeventiende eeuw, was Cartagena een van de belangrijkste havens van de Zilvervloot en daardoor een gewild doel voor boekaniers. Toch staan nog enkele versterkingen overeind, waaronder het kasteel van San Felipe de Barajas, gebouwd tussen 1536 en 1657; de stadsmuren rondom de Oude Stad (las Murallas); en de forten van San José en San Fernando, gebouwd tussen 1751 en 1759 bij Bocachica.

In maart 1741 werd de stad aangevallen door troepen van de Engelse admiraal Edward Vernon, die naar Cartagena oprukte met een eskadron van 186 schepen met 2.000 kanonnen en een marinierskorps van ruim 6.000 man, maar de aanval werd afgeslagen vanwege de krachtige tegenstand die geboden werd door generaal Blas de Lezo, diens garnizoen en de bevolking van de stad. Vernon moest zich terugtrekken toen de aankomst van een ontzettingsleger, geleid door kolonel-ingenieur Carlos Suillars de Desnaux, zijn positie onhoudbaar maakte.

Veel koloniale gebouwen treft men aan in de Oude Stad, waaronder het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal, de Conventie van Santa Clara en een Jezuïtische school. Sint Peter Claver, patroonheilige van de slaven, werkte in en vanuit de school. Buiten de stadsmuren, kun je het "India Catalina" standbeeld vinden, een lokale Indiaanse held

Ten zuiden van de Murallas ligt de moderne stad Cartagena op het schiereiland van Bocagrande. Cartagena is de hoofdstad van het departement Bolivar, met een bevolking van 1.075.000 personen. Cartagena biedt ook behuizing voor de grootste Colombiaanse marinebasis van de Cariben.

Ongeveer dertig kilometer ten zuidwesten van Cartagena zijn de Islas de Rosario (Rosario Eilanden), een beschermd nationaal park met een grote verscheidenheid aan tropische vissen en haaien.

Stedenband

Geografie

In het westen kijkt Cartagena uit op de Caribische Zee. Richting het zuiden is de Bahía de Cartagena gelegen, die twee ingangen heeft: Bocachica in het zuiden en Bocagrande in het noorden.

Klimaat

Vanwege de tropische locatie verandert het klimaat zelden, met een gemiddelde maximum temperatuur van 31 °C en een gemiddelde minimum van 24 °C. Cartagena heeft ook een gemiddelde luchtvochtigheid van 90%, met een regenseizoen in oktober. Er valt ongeveer 1000 mm regen per jaar.

Bocagrande panorama