Gelderse Buurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 3 mei 2009 om 13:05. (WP:TVC 1 mei 2009)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gelderse Buurt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Gelderse Buurt (Noord-Holland)
Gelderse Buurt
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Hollands Kroon Hollands Kroon
Coördinaten 52° 53′ NB, 4° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10 km²
Inwoners
(2007)
770
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kombord en uitzicht van Gelderse Buurt
Eén van de huizen aan de Molenvaart

Gelderse Buurt (Westfries: Geldersehúze of Gelderskehúze) is een buurtschap in de gemeente Anna Paulowna in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het telde in 2006 inclusief de omgeving 780 inwoners.

Gelderse Buurt ligt net ten westen van Anna Paulowna, in het verlengde van de Molenvaart. De plaatsnaam werd vroeger ook wel geschreven als Gelderschebuurt. Toen de regio waarin Gelderse Buurt ligt in de 7e eeuw langzaam bewoonbaar werd trokken de Friezen het gebied in. Echter bij waar nu ongeveer de Gelderse Buurt ligt kwamen Gelderse landverhuizers wonen. Tot aan de 12e eeuw bleven die daar wonen. Daarna werd het gebied door diverse stormen en overstromingen namelijk onbewoonbaar.

Pas toen het gebied ingepolderd werd in de 19e eeuw kwam er weer bevolking te wonen. Omdat er opnieuw een eigen kern ontstond op ongeveer dezelfde plaats waar vroeger de Gelderse landverhuizers leefden kreeg de plaats de naam Gelderse Buurt.

Sjabloon:Navigatie gemeente Anna Paulowna