Beerenplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door GijsvdL (overleg | bijdragen) op 18 jul 2009 om 12:41. (Niet werkende link verwijderd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Beerenplaat
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Beerenplaat (Zuid-Holland)
Beerenplaat
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag is onbekend in sjabloon NL-vlag Spijkenisse
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 25′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beerenplaat is een kleine woonkern binnen de gemeente Spijkenisse gelegen op de meest oostelijke punt van het eiland Voorne-Putten. Beerenplaat ontleent zijn bestaansrecht voornamelijk aan de productielocatie Berenplaat (al sinds de opening in 1966 geschreven met één 'e' in plaats van twee zoals in de naam van de locatie zelf) van drinkwaterbedrijf Evides (voorheen Waterbedrijf Europoort). Deze productielocatie is de grootste van Nederland en voorziet het merendeel van de Zuid-Hollandse eilanden en het Rijnmondgebied van drinkwater, waaronder ook Rotterdam-Zuid. Rotterdam op de noordelijke Maasoever wordt van drinkwater voorzien van de productielocatie gelegen naast de Van Brienenoordbrug.

Kenmerkend aan productielocatie Berenplaat is het grote bekken waarin oorspronkelijk water dat via pijpleidingen uit de Biesbosch kwam, werd opgeslagen. Dit bekken heeft een lengte van circa 1,8 kilometer en een gemiddelde breedte van circa 800 meter. Tegenwoordig wordt water vanuit de Biesbosch rechtstreeks naar het meest westelijke deel, het wateropnamekanaal gepompt, het overige deel dient alleen nog als noodvoorraad.

Opmerkelijk aan het productiebedrijf is de architectuur van de gebouwen, alle oorspronkelijke gebouwen zijn ontworpen door Wim Quist. Ook bij latere uitbreidingen (twee extra reinwaterreservoirs en een UV behandelingsinstallatie) is aandacht aan de architectuur besteed.

De woonkern bestaat uit een boerderij en enkele bungalows waarvan de bewoners allen werkzaam zijn bij het drinkwaterbedrijf. De unieke ligging van Beerenplaat tussen de rivieren Oude Maas en Spui maakt het bereiken hiervan per auto enkel mogelijk via de dijk langs het Spui, er is ook een fietspontje naar Oud-Beijerland en Rhoon. Volgens een oude kaart van de ringdijk van Putten en haar polders, lag voorheen op deze locatie het gehucht Putten.

In het verleden is het stukje grond een aantal keren van "eigenaar" veranderd. In eerste instantie was Beerenplaat gemeente Rotterdam, om vervolgens te wisselen naar Oud-Beijerland om daarna uiteindelijk gemeente Spijkenisse te worden. Lange tijd is dit ook apart aangegeven bij het oprijden van het terrein, recentelijk zijn echter alle borden verwijderd en is er geen teken meer dat Beerenplaat als aparte kern gezien moet worden.

Bestemming drinkwater

Het drinkwater van productielocatie Berenplaat is bestemd voor een groot gedeelte van het zuidelijk Rijnmond-gebied, waaronder:

  • Het zuidelijk gedeelte van Rotterdam
  • De Hoeksche Waard
  • De Zuid-Hollandsche Eilanden
  • Het Westland
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • Maassluis
  • Het Rotterdamse Havengebied

Sjabloon:Navigatie gemeente Spijkenisse