Naar inhoud springen

Heidenschap (Midden-Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wutsje (overleg | bijdragen) op 20 jul 2009 om 18:17. (cat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Heidenschap
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Heidenschap (Groningen)
Heidenschap
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Slochteren Slochteren
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 41′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heidenschap is een gehucht in de gemeente Slochteren in de provincie Groningen. Het ligt deels langs het Slochterdiep, deels ten noorden van dat diep, direct ten oosten van het Eemskanaal.

Heidenschap is ooit een kerkdorp geweest, maar de kerk is al in 1589 afgebroken. De inwoners hadden erg te lijden onder de lage ligging van hun landerijen, waardoor het hun zwaar viel de kerk te onderhouden. De parochierechten werden in de 15e eeuw geïncorporeerd bij het Sint-Geertruids- of Pepergasthuis te Groningen, dat hier veel grondbezit verwierf. De priester van het gasthuis fungeerde als dorpspastoor. Na afbraak van de kerk werd het dorpsgebied bij de parochie Garmerwolde gevoegd.

Bij de invoering van gemeenten in Nederland werd Heidenschap deel van de gemeente Ten Boer. Na de aanleg van het Eemskanaal kwam Heidenschap nogal geïsoleerd te liggen ten opzichte van Ten Boer, waarna besloten werd om het kanaal tot gemeentegrens te maken. Heidenschap werd daardoor een deel van de gemeente Slochteren.

De naam Heidenschap is mogelijk afgeleid van het Oud-Friese hêder hetgeen veehoeder betekent. Heidenschap zou dan dus veehoederij betekenen.

Sjabloon:Navigatie gemeente Slochteren