Stoomboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 22 jun 2010 om 17:37. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stoomboot in Finland
Bestand:Raddampfer luzern small.jpg
Raderstoomboten in Luzern

Een stoomboot of stoomschip is een schip dat wordt aangedreven door een stoommachine of een stoomturbine. Aanvankelijk dreef de stoommachine een scheprad aan, vanaf 1836 komt de stoomboot met scheepsschroef op. Schepen die op stoom varen, dragen voor hun naam vaak de afkorting 'SS' (stoomschip of steam ship), zoals het SS Rotterdam (V).

Geschiedenis

De eerste raderstoomboot was de Pyroscaphe (1783) ontworpen door de Fransman Claude François Jouffroy d'Abbans. Hij had in 1778 al een scheepje ontworpen, de Palmipède, waarbij een stoommachine roterende roeiriemen aandreef. In 1704 had zijn landgenoot Denis Papin een door een stoommachine aangedreven roeiboot ontworpen. In 1737 bouwde Jonathan Hulls een stoomboot die twee schoepraderen aan de achtersteven had.

De North River Steam Boat, in 1807 ontworpen door Robert Fulton, was de tweede stoomboot die op commerciële basis geëxploiteerd werd. Het schip, door latere generaties veelal de Clermont genoemd, maakte op 17 augustus haar eerste reis van Albany naar New York, en voerde op de rivier de Hudson een lijndienst uit.

De stoomboot wordt evenals de stoomtrein aangedreven door een stoommachine. Water wordt verhit tot stoom wat dan de kracht levert voor de aandrijving van de schroef of het schoepenrad.

Zeeschepen hebben een installatie om de stoom weer tot water te condenseren en opnieuw te gebruiken. Zeewater is namelijk niet geschikt voor een stoommachine. Stoommachines op het land hebben zo'n installatie zelden, omdat water daar gemakkelijk verkrijgbaar is.

Aanvankelijk werd steenkool gebruikt als brandstof. Later werden overwegend oliegestookte ketels gebruikt voor de opwekking van stoom en de vervuilende koleninstallaties komen op schepen praktisch niet meer voor. De allernieuwste methode voor het opwekken van stoom is de kerncentrale. Een atoomonderzeeër is derhalve strikt genomen een stoomschip.

Bekende stoomboten

Zie ginds komt de stoomboot

De stoomboot waarmee Sinterklaas ieder jaar uit Spanje komt, komt uit het gedicht Sint Nikolaas en zijn knecht (1850) van het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenkman, dat in 1912 op muziek zou worden gezet.[1] Destijds was een stoomboot iets heel moderns. Tegenwoordig worden stoomboten niet meer gebruikt, behalve voor recreatie, en bovendien werken de meeste commerciële schepen op dieselmotoren, zodat een stoomboot thans ouderwets is en door veel mensen alleen nog met Sinterklaas geassocieerd wordt.

Zie ook

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Category:Steamships op Wikimedia Commons.

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

">[bron?]

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)