Alblasserdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ArthurBot (overleg | bijdragen) op 26 jun 2010 om 21:23. (robot Erbij: war:Alblasserdam)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Alblasserdam
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Alblasserdam
Wapen van de gemeente Alblasserdam
Locatie van de gemeente Alblasserdam (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 51°52'NB, 4°40'OL
Algemeen
Oppervlakte 10,06 km²
- land 8,78 km²
- water 1,28 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
20.306?
(2313 inw./km²)
Bestuurscentrum Alblasserdam
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:A-wegNL
Politiek
Burgemeester (lijst) Bert Blase (PvdA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 25.000 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 217.000
WW-uitkeringen (2014) 29 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2950 - 2954
Netnummer(s) 078
CBS-code 0482
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.alblasserdam.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Alblasserdam
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Waarschuwing Foutief gebruik van Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. De volgende parameters dienen niet handmatig te worden ingevoerd:
oppervlakte, oppervlakte land, oppervlakte water, inwoners, datum inwoners en dichtheid.
Alblasserdam en omgeving Sjabloon:Legenda kaart Nederlandse gemeente

Alblasserdam (uitspraak) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, behoudens een deel van Kinderdijk. Een inwoner van Alblasserdam wordt een Alblasserdammer[1] genoemd.

Geschiedenis

Alblasserdam ligt aan één van de drukst bevaren rivieren van West-Europa "De Noord". De geschiedenis van Alblasserdam gaat ruim 700 jaar terug. De naam wordt voor het eerst genoemd in een kroniek van Melis Stoke uit 1299, maar is gesticht in 1447. Voor die tijd vormde het één geheel met Oud-Alblas. Het oude centrum werd op 11 mei 1940 zwaar getroffen. Gelukkig zijn de historische Kerkstraat en de karakteristieke dijkbebouwing langs de rivier de Noord grotendeels bewaard gebleven. In de geschiedenis van Alblasserdam heeft water een grote rol gespeeld. De naam is afkomstig van het riviertje, de Alblas, waar een dam werd aangelegd. De rivier De Noord is van groot belang geweest voor de groei van Alblasserdam. Door de ligging aan deze rivier was Alblasserdam een gunstige vestigingsplaats voor industrie. De ligging aan het water bracht ook nadelen met zich mee; in de jaren tussen 1350 en 1821 liep de Alblasserwaard 32 keer onder water. Ook de watersnood van 1953 trof een gedeelte van Alblasserdam. Heden ten dage, door versterking van de dijk en verbeteringen aan de sluis vormt het water geen direct gevaar meer. In 1999 is het 700-jarig bestaan van de naam Alblasserdam gevierd. Op de Dam in het amfitheater is toen door Alblasserdammers een toneelstuk opgevoerd dat in het verleden van Alblasserdam plaatsgehad zou kunnen hebben. Ook was er een markt op het Raadhuisplein waar middeleeuwse ambachten beoefend werden. Het maken van harnassen, het brouwen van bier en het roken van een varken aan een spit was onder meer te zien.

Recreatie en evenementen

Alblasserdam is een vertrekpunt voor een fietstocht naar het beroemde molencomplex Kinderdijk, en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard. Dankzij de poldermolens van Kinderdijk wist Alblasserdam ondanks de vele overstromingen het hoofd boven water te houden. Zij pompten het overtollige water omhoog om het vervolgens via sluizen op de rivier te pompen (nu is dat werk allang overgenomen door met motoren aangedreven gemalen). De 19 molens geven een fraai aanzicht. In de maanden juli en augustus draaien de molens de hele zaterdag. In de tweede volle week van september zijn de molens 's avonds feestelijk verlicht. In de winter wanneer de boezems en watergangen zijn bevroren, wordt het gebied veel gebruikt voor een schaatstocht. Soms meer dan tienduizend schaatsers schaatsen dan dagelijks de Molentochten.

Ook op het gebied van recreatie heeft Alblasserdam het een en ander te bieden: een recreatiegebied Lammetjeswiel, een overdekt zwembad en sporthal (Blokweer), enkele gymnastieklokalen, het sportpark Molenzicht, specifiek voor korfbal met een kunstgrasveld en drie natuurgrasvelden. Het sportpark Souburgh met zes voetbalvelden, twee kunstgrashockeyvelden, een kunstgrastrainingsveld voor voetbal, twee natuurgrastrainingsvelden voor voetbal, een (halfverharde) atletiekaccommodatie, een handbalveld en acht tennisbanen. Bovendien zijn er een tweetal maneges in Alblasserdam.

Kerk

Tweemaal per jaar worden grote feesten in Alblasserdam georganiseerd. De woensdag in de week van 25 juli is het Sint Jacobus. Een paardenmarkt, een wielerronde en een hippisch festijn worden dan gehouden. Nog drukker is het op de derde zaterdag in september, wanneer het Havenfestival wordt afgesloten met tal van activiteiten.

In Alblasserdam zijn veel kerkgenootschappen met nog meer kerkgebouwen. Een rijk verenigingsleven, met zang- en muziekverenigingen, scouting, sportclubs en een cultureel centrum.

Winkelen

Alblasserdam kent verschillende winkelcentra. Het grootste winkelcentrum is het overdekte Makadocenter, waar winkelketens als Albert Heijn, Blokker en HEMA gevestigd zijn. Een ander winkelcentrum, niet ver daar vandaan, is te vinden rond de Dam en de Plantageweg. Verder is er nog een tweetal winkelstrips, namelijk:

  • Winkelcentrum Scheldeplein: Hier zit o.a. een Coop supermarkt.
  • Winkelcentrum Touwbaan (Van Hogendorpweg)

Verder is er nog een Bas van der Heijden-supermarkt te vinden in Alblasserdam.

Op bedrijventerrein De Vinkenwaard zijn grote internationale ketens als McDonalds en Hornbach gevestigd.

Politiek en bestuur

College B&W

Alblasserdam wordt bestuurd door een college van PvdA, SGP en CDA die elk één wethouder leveren.

Burgemeester

  • Dhr. B. Blase (PvdA)

Wethouder

  • Dhr. A.L. Cardon (PvdA)
  • Dhr. S.J. Veerman (CDA)
  • Dhr. P.J. Verheij (SGP)

Gemeenteraad

Samenstelling van de gemeenteraad sinds 2006:

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010
PvdA 6 4
VVD 2 3
CDA 4 3
SGP 3 3
ChristenUnie 2 2
D66 - 2
Totaal 17 17
Opkomst 57,2%

Jeugdgemeenteraad

Verder heeft Alblasserdam een jeugdgemeenteraad waarin dezelfde partijen vertegenwoordigd zijn als in de gemeenteraad. De doelstellingen zijn het behartigen van de belangen van de jeugd en het vormen van een kweekvijver voor de gemeenteraad.

Partnersteden

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
        Nieuw-Lekkerland        
           
 Ridderkerk   Graafstroom 
           
 Hendrik-Ido-Ambacht       Papendrecht        

Zie ook

Externe links

[bron?]

  1. VRTtaal.net - Alblasserdam