Elspeet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 10 jul 2010 om 17:36. (→‎Geboren en opgegroeid in Elspeet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Elspeet
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Elspeet (Gelderland)
Elspeet
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Nunspeet Nunspeet
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
4417
Foto's
Kerk in Elspeet
Kerk in Elspeet
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Elspeet is een dorp in de gemeente Nunspeet op de Veluwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief het buitengebied, 4417 inwoners (2005).

Naam

De herkomst van de naam Elspeet is niet eenduidig bekend. El wordt wel in verband gebracht met oud (in tegenstelling gedacht tot het nieuwere Nunspeet) en speet (of: spa(de)) verwijst naar ontginning, omgespitte grond. Een andere uitleg ziet in het eerste deel van de naam de els terugkomen.

Toerisme

Het toeristische dorp ligt zo'n tien kilometer ten zuiden van Nunspeet en zo'n vier kilometer ten noorden van het dorp Uddel, op de noordelijke Veluwe. Het dorp ligt in een landbouwenclave, omringd door bos en heidevelden. Het dorp heeft 3 campings.

Kerkelijk dorp

Het dorp staat bekend als zeer kerkelijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 kreeg de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 63,2% van de stemmen. (Ter vergelijking: in de eveneens als erg christelijk bekendstaande dorpen Staphorst en Urk was dat 31,4% resp. 30,4%). Ruim 90% van de stemmen is op een christelijke partij uitgebracht. Elspeet telt een Hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland, een Hersteld Hervormde gemeente, een Gereformeerde Gemeente en een Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Bereikbaarheid

Het dorp is te bereiken via de Veolia Transport Veluwe-buslijnen 104 (Apeldoorn - Harderwijk: rijdt alleen in de spitsuren), en 112 (Wittenberg-Harderwijk). Deze bussen rijden elk uur. Beide buslijnen hebben haltes bij de treinstations van Apeldoorn, Harderwijk en Nunspeet), waardoor Elspeet ook makkelijk via het spoor te bereiken is.

Rijksmonumenten

Geboren en opgegroeid in Elspeet

Externe links