Wezep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gouwenaar (overleg | bijdragen) op 12 jul 2010 om 22:40. (→‎Geboren of gewoond in Wezep: -ne informatie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wezep
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wezep (Gelderland)
Wezep
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Oldebroek Oldebroek
Coördinaten 52° 28′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,28 km²
Inwoners
(2008)
13.680 [1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wezep is een esdorp[2] aan de rand van de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland.

Wezep is als dorp grotendeels na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Het dorp telt 13.680 inwoners[1] en is daarmee een van de grotere plaatsen in de regio. Het behoort tot de Gelderse gemeente Oldebroek, hoewel het gelijknamige dorp Oldebroek met 6.860 inwoners[1] beduidend kleiner is.

Voorzieningen en instellingen

In de omgeving van Wezep liggen enkele militaire kazernes. Ook is er ruimte voor recreatie, zoals tennisbanen (WTC), voetbalclub WHC, volleybalvereniging DROST/VZK-Wezep en een zwembad. Er zijn twee muziekverenigingen, "Christelijke muziekvereniging De Eendracht" en de 'Van Limburg Stirum Korpsen'. Het dorp heeft een centrum met verschillende drogisterijen, winkels en supermarkten. Verder heeft Wezep ook diverse industrieterreinen. CêlaVíta en Friki zijn bekende producten die in Wezep vervaardigd worden.

Bouw- en uitbreidingsplannen in Wezep

  • Bouw van Wezep Noord II.
  • Er wordt gebouwd aan nieuwe verzorgingstehuizen. Na het gereedkomen hiervan zijn er drie hoofdlocaties: Weidebeek, Turfhorst en Veldheem.
  • Op de locaties Oranjehof, de Brink en Spakman worden appartementen ontwikkeld.

De Sprint

Sinds 1 januari 1999 is in de voormalige militaire kazerne 'Willem de Zwijger' te Wezep De Sprint (voorheen de Glen Mills School) van de Hoenderloo Groep gevestigd. Op 1 juli 2010 heeft de Hoenderloo Groep de werkzaamheden van De Sprint te Wezep beëindigd.

Prinses Margrietkazerne

De Prinses Margrietkazerne ligt in het zuidelijke deel van Wezep grenzend aan de Oldebroekse Heide. Dit militaire terrein is een van de grootste van Nederland. Het terrein wordt hoofdzakelijk gebruikt voor schietoefeningen van het Artillerie Schietkamp dat gelegerd is in 't Harde. Op de Prinses Margrietkazerne zijn voornamelijk onderdelen van 101 Geniebataljon gelegerd. Verder is er de staf van 11 Pantsergeniebataljon gelegerd met twee pantsergeniecompagnieën. Ook is er een deel van de Opleidings- en Trainingsschool Genie gelegerd.

Open landmachtdagen 2007

In 2007 werden de open landmachtdagen in Wezep gehouden. Deze dagen werden getekend door een ernstig helikopterongeluk, waarbij een sergeant van de luchtmobiele brigade om het leven kwam.[3]

Vervoer

Auto

Wezep ligt aan een snijpunt van autosnelwegen. De A28 ( Groningen - Utrecht ) en A50 ( Eindhoven - Emmeloord ), van knooppunt Hattemerbroek tot Emmeloord als N50. Er bestaan plannen voor de ombouw naar autosnelweg. De Zuiderzeestraatweg tussen Zwolle en Amersfoort loopt nog steeds door het dorp, een aantal jaren geleden is dit een dorpsboulevard geworden.

Trein

Wezep heeft een goede verbinding per spoor, het station ligt aan de drukbereden Veluwelijn: tweemaal per uur wordt Wezep per richting bediend door de stoptrein Zwolle - Utrecht Centraal. Buslijn 100 (Veolia Transport Veluwe) Zwolle - Harderwijk stopt ook in Wezep. Aan de noordkant van Wezep wordt de komende jaren hard gewerkt aan de Hanzelijn. De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding in aanleg tussen Zwolle en Lelystad. De naam is ontleend aan het Hanzeverbond. De Hanzelijn moet waarschijnlijk de nieuwe route worden voor de Intercity's vanuit Leeuwarden en Groningen richting Amsterdam Centraal / Schiphol. De aanleg is op 30 januari 2007 officieel begonnen en volgens de planning zal de lijn eind 2012, met ingang van de dienstregeling voor 2013, in gebruik worden genomen. Vlak ten noorden van Wezep takt de Hanzelijn aan op de Veluwelijn.

Geboren of gewoond in Wezep

Zie ook

Externe link

[bron?]

  1. a b c Inclusief de bewoners van Hattemerbroek, zie CBS Statline
  2. Bijhouwer J.T.P. (1977). Het Nederlandse Landschap. Amsterdam: Kosmos.
  3. De Stentor 5 juni 2007 [1]