Hoevelaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 16 jul 2010 om 16:49. (→‎Landgoed Hoevelaken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoevelaken
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Nijkerk
Coördinaten 52°10'26"NB, 5°27'36"OL
Algemeen
Inwoners ca. 10.000
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoevelaken is een plaats in de Gelderse Vallei met circa 10.000 inwoners. Hoevelaken wordt gerekend onder de gemeente Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was tot het jaar 2000 een zelfstandige gemeente. De grens tussen de voormalige gemeenten Hoevelaken en Hoogland werd bij wet van 18 december 1824 vastgesteld.

Geschiedenis

In 1132 werd een moerasgebied ontgonnen en daar kwam Hoevelaken te liggen. In 1800 gaf Napoleon Bonaparte opdracht om de Dorpsstraat te verharden. Later kwam die in onbruik door een nieuwe autosnelweg die later de A1 werd. In de tweede helft van de 20e eeuw is Hoevelaken snel gegroeid. Dit komt mede door de tv- en radiostudio's in Hilversum. Na 1950 maakte Hoevelaken een explosieve groei door. in deze periode werden het gemeentehuis (1954), het Groene Kruisgebouw (1954) en het winkelcentrum De Wiekslag (1967) gebouwd. De geschiedenis van het dorp is beschreven in de uitgave "Hoevelaken 1132 - 1982", geschreven door mr. Aart Veldhuizen, geboren in Hoevelaken en notaris in Amersfoort; verschenen als deel 8 in de Amersfortia Reeks, ISBN 90 6109 322 8.

Geografie

Ten westen van Hoevelaken ligt Amersfoort, waar Hoevelaken qua voorzieningen zeer op gericht is.

Hoevelaken heeft een dorpscentrum dat in 2003 door de gemeente is opgeknapt. Door het centrum loopt de Westerdorpsstraat met aan de linkerkant het dorpsplein de Brink en aan de rechterkant de Wiekslag. Op de Brink staat Grand Café De Haen, dat vroeger dorpshuis De Stuw was en waar ook een gemeenteloket in gevestigd is. Het oude gemeentehuis is veranderd in een appartementencomplex. Hoevelaken heeft een aantal basisscholen en een middelbare school; verder heeft Hoevelaken drie kerken. Iets ten noorden van Hoevelaken is cultureel centrum Sparrendam gevestigd. Hoevelaken heeft 4 industrieterreinen: De Hogebrink, Overhorst, Horstbeek en De Wel.

Op sportgebied bezit Hoevelaken een voetbal-, tennis-, hockey- en korfbalveld, twee sporthallen en een zwembad.

Verkeer en vervoer

Hoevelaken ligt vlak bij het gelijknamige knooppunt, dat een kruising is tussen de A28 en de A1, en heeft op de A1 ook een afslag. Door Hoevelaken loopt de buslijn 102 (Amersfoort, Hoevelaken, Zwartebroek, Terschuur, Voorthuizen, Apeldoorn) en langs Hoevelaken loopt de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn.

Binnenkort krijgt Hoevelaken een station, Station Hoevelaken, waar treinen van Connexxion gaan stoppen. Vanuit dit station gaan stoptreinen in de richting Barneveld - Ede en in de richting Amersfoort. De Intercity tussen Amersfoort en Apeldoorn zal niet op dit toekomstige station stoppen; voor de richting Apeldoorn zal dus altijd overgestapt moeten worden in Amersfoort.

Landgoed Hoevelaken

Ten westen van Hoevelaken ligt Landgoed Hoevelaken, een bos met daarin het kasteel Huize Hoevelaken. Het kasteel is sinds 1963 eigendom van Bouwfonds een voormalige semi-overheidsorganisatie die in het leven was geroepen om mensen met een kleine beurs een koophuis te kunnen laten kopen, tegenwoordig een vastgoedontwikkelaar en financier. Het grootste gedeelte van het bos is aangekocht door het Geldersch Landschap. Huize Hoevelaken stamt uit 1928 en is gebouwd door de Heer van Aalst die directeur was van de Nederlandse Handelsmaatschappij, tegenwoordig ABN AMRO-concern.

De familie van Aalst heeft een nieuw landhuis op het landgoed gebouwd, omdat het oude uit de zeventiende eeuw was verouderd en te weinig ruimte bood voor de aanzienlijke kunstcollectie van dr. C.J.K. van Aalst.

Daarnaast stond er tot 1936 nog een tweede landhuis te Hoevelaken genaamd Weldam; tegenwoordig is dit villapark Weldam. Huize Weldam is gesloopt in 1936.

Bekende inwoners

  • Harmen Siezen (1940), journalist, nieuwslezer en tv-presentator (woonachtig)
  • Henk Vreekamp (1943), theoloog en predikant (geboren)

Zie ook

Externe link