Blindenbibliotheek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VanBuren (overleg | bijdragen) op 17 jul 2010 om 11:49. (+cat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een blindenbibliotheek is bedoeld voor mensen met een visuele beperking of een andere handicap waardoor ze niet zelfstandig kunnen lezen (bijvoorbeeld dyslexie). Blindenbibliotheken voorzien mensen met een leeshandicap van boeken, tijdschriften, kranten, bladmuziek en studieboeken in braille, voorgelezen op CD-ROM (In Daisy-ROM-formaat), via internet, in grootschrift enz.

Nederland

De Nederlandse blindenbibliotheken zijn per 1 januari 2007 opgegaan in het Loket aangepast-lezen te Den Haag.

Voorheen hadden de Nederlandse Luister- en Braillebibliotheek (NLBB), de bibliotheek Le Sage ten Broek (LSB) en de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en slechtzienden (CBB) een zgn. lokettaak (front-office dienstverlening) voor algemene lectuur. Daarnaast neemt de CBB een deel van de audio- en brailleproductie voor zijn rekening en verzorgt de LSB de productie van reliëfkaarten. Dedicon is de grootste organisatie. Zij produceert audio en braille en verzorgt daarnaast de loketfunctie voor studie en vakliteratuur en bladmuziek. [1]

De bibliotheekvoorziening voor blinden en slechtzienden wordt in drie jaar tijd (2007-2009) hervormd en ondergebracht in het stelsel van de openbare bibliotheken, met uitzondering van de dienstverlening op het gebied van studie- en vakliteratuur. Dit beleid is neergelegd in de beleidsbrief van 21 november 2005 aan de Tweede Kamer. Vanaf januari 2007 wordt het blindenbibliotheekwerk aangestuurd door de openbare bibliotheken en is Stichting Loket aangepast-lezen het landelijke uitleenpunt voor het leveren van boeken, kranten, tijdschriften en andere documenten in aangepaste leesvorm. Studie- en vakliteratuur en bladmuziek blijft via Dedicon aan te vragen. Bij openbare bibliotheken worden door het hele land servicepunten opgericht. De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft hiervoor in 2006 een operationeel plan gemaakt dat in 2007 werd ingevoerd.

België

  • Vlaamse luister- en braillebibliotheek (openbaar initiatief)
  • Vlaamse klank- en braillebibliotheek [Licht en Liefde](katholiek, "vrij", initiatief)

Deze 2 afzonderlijke bibliotheken zijn samengesmolten sinds 1 januari 2008. Met als nieuwe naam "Luisterpuntbibliotheek".

Externe links

Voetnoten

  1. ^  (citaat uit beleidsbrief van staatssecretaris Medy van der Laan van OCW aan de Tweede Kamer van 21 november 2005. Zie www.minocw.nl/actueel pagina 8).