Goejanverwelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gasthuis (overleg | bijdragen) op 19 jul 2010 om 23:44. (wat stijl en context voor Wilhelmina van Pruisen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Goejanverwelle
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Goejanverwelle (Utrecht)
Goejanverwelle
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Oudewater
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 48′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Goejanverwelle is een buurtschap in de gemeente Oudewater. De buurtschap ligt ten westen van het dorp Hekendorp. Goejanverwelle ligt bij de grens van de provincie Zuid-Holland met de provincie Utrecht. De buurtschap bestaat uit lintbebouwing langs de straat Goejanverwelle. De buurtschap bestaat voornamelijk uit dijkhuisjes.

Goejanverwelle lag vroeger tot aan de Goejanverwellesluis, maar wegens de uitbreidingen van het dorp Hekendorp bestaat de buurtschap alleen nog maar uit de gelijknamige straat. Vroeger was de buurtschap groter en bekender dan Hekendorp. Vandaar dat op oude kaarten vaak Goejanverwelle wel is te vinden, maar Hekendorp niet. De buurtschap is vooral bekend vanwege de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, op 28 juni 1787 bij de Goejanverwellesluis, die toen nog bij de buurtschap hoorde. Voor het hele verhaal zie het artikel Goejanverwellesluis.

De postcode van de buurtschap is 3467, de postcode van Hekendorp.

Trivia

De naam van de in Gouda gelegen wijk Goverwelle is afgeleid van Goejanverwelle.