Naar inhoud springen

Baflo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DennisPeeters (overleg | bijdragen) op 12 sep 2010 om 10:55. (fix link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Baflo
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Baflo (Groningen)
Baflo
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Winsum Winsum
Coördinaten 53° 22′ NB, 6° 31′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Einde bebouwde kom Baflo

Baflo (Gronings: Bavvelt) is een dorp in de gemeente Winsum in de Nederlandse provincie Groningen. Tot 1990 was het de hoofdplaats van de gemeente Baflo. Het dorp heeft samen met het dubbeldorp Rasquert ruim 1800 inwoners.

Het wapen van Baflo is afgeleid van het wapen van Rudolf Agricola, de bekende humanist die in Baflo is geboren.

Het dorp is gebouwd rond de wierde die aangelegd is omstreeks 600 voor Christus. Rond die tijd was het gebied van Noord-Groningen half land en half zee, waardoor het periodiek werd overstroomd. In de Middeleeuwen, vanaf plusminus 1200, werden zeedijken aangelegd, waardoor veel delen van het oorspronkelijke landschap bewaard zijn gebleven. Het wierdenlandschap wordt gerekend als het oudste cultuurlandschap van Nederland.

Op de wierde van Baflo staat de romaanse St. Laurentiuskerk uit de 12e eeuw. De kerk heeft een vrijstaande toren uit de 13e eeuw.

Bij het dorp ligt een station aan de spoorlijn Groningen - Roodeschool. Hiervandaan vertrekken treinen naar de stad en naar Roodeschool.

Trivia

Geboren in Baflo

Voormalige gemeente

De gemeente Baflo heeft bestaan van 1811 tot 1990. Naast Baflo bestond de gemeente uit de volgende dorpen, buurtschappen en gehuchten: Abbeweer, De Dingen, Den Andel, Hammeland, Hiddingezijl, Lutje Marne, Lutje Saaksum, Rasquert, Saaxumhuizen en Tinallinge.


Sjabloon:Navigatie gemeente Winsum