Naar inhoud springen

Pim-pam-pet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueSky (overleg | bijdragen) op 29 dec 2010 om 17:00. (Wijzigingen door 86.83.155.47 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Enesteen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pim-pam-petspel

Pim-pam-pet is een gezelschapsspel voor twee of meer spelers. Het werd in het begin van de twintigste eeuw verkocht onder de naam Denk fiks.

Spelregels

Pim-pam-pet bestaat uit een aantal kaartjes met vragen en een draaischijf met alle letters van het alfabet (behalve de volgende letters: C, J, Q, U, X, Y, Z). Eén van de spelers wordt aangewezen als spelleider en schudt de kaartjes. De spelers worden in twee teams ingedeeld. Voor elke beurt pakt de spelleider een kaartje van de stapel, leest de vraag voor en draait aan de draaischijf. Wanneer de draaischijf uitgedraaid is, moeten de spelers zo snel mogelijk een antwoord op de vraag geven, waarbij het antwoord moet beginnen met de letter die de draaischijf aangeeft.

Het team dat als eerste een juist antwoord geeft, krijgt het kaartje. Bij een fout antwoord moet een kaartje aan de tegenpartij worden gegeven. Het spel is afgelopen als de kaartjes op zijn. Het team met de meeste kaartjes is dan winnaar.

Uitvoeringen

Er bestaan meerdere uitvoeringen van Pim-pam-pet. De bekendste variant van spelfabrikant Jumbo is geschikt voor alle leeftijden en bevat vragen als "noem een insect" en "noem iets dat je op je brood kan smeren".

Er zijn ook uitvoeringen waarbij er een beschrijving van een bepaald soort gebruiksvoorwerp op het kaartje staat. Of een algemene beschrijving, zoals 'hout' of 'rond' etc. De spelers moeten dan dus in plaats van de vraag te beantwoorden een voorwerp verzinnen met de juiste beginletter.

Trivia