Juursemakluft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 17 jan 2011 om 21:55.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Juursemakluft was een buurtschap in de gemeente Zuidhorn, gelegen direct ten oosten van Grijpskerk in de Polder de Juursemakluft. Het is tegenwoordig nauwelijks nog als buurtschap te herkennen.

Juursemakluft bestond begin 20e eeuw uit drie boerderijen; de linker daarvan ligt nu aan de rondweg van Grijpskerk, de middelste is verdwenen en de rechter ligt recht achter de linker en heeft de inrit iets voorbij de buurtschap '4-Huizen'; de vier huizen aan de Friesestraatweg buiten Grijpskerk. De boerderijen liggen aan de rond 1250 ontstane oude dijk, waarover vroeger de weg Groningen - Leeuwarden liep; deze loopt bij Grijpskerk door de straat De Roder en in de andere richting liggen in het verlengde ervan de boerderijen van Okswerd.

De noordgrens van de Polder de Juursemakluft wordt gevormd door de Friesestraatweg, die vroeger de zuidelijke dijk vormde van de Ruigewaard en waarin de Bomsterzijl lag tot de Tachtigjarige Oorlog. De naam kluft duidt op een onderverdeling van een kerspel. Oorspronkelijk was Juursemakluft een van de drie kluften van Oldekerk en werd daarom ook wel Oldekerk-Beneden genoemd (Grijpskerk/Westerdijken was toen Sebaldeburen-Beneden). Het dorpje Niezijl ontstond in 1561 in de polder door de bouw van de Nieuwe Sloterzijl (naast de Bomsterzijl), die de Sloterzijl bij De Kolk verving. Deze nederzetting werd aanvankelijk ook Juursemakluft of Oldekerk-Beneden genoemd.

De kluft lag vrij ver verwijderd van de kerk. Toen Grijpskerk een eigen kerk kreeg, en daarmee los kwam van Sebaldeburen werd Juursemakluft (samen met Ruigewaard en Westerdijken) een van de drie kluften van de nieuwe parochie. In Grijpskerk is in de jaren 1980 een straat Juursemakluft vernoemd naar de streek.

Op 17e eeuwse kaarten (waaronder de Coenderskaart) is het huis Meininga ingetekend, dat in stukken wordt genoemd als het steenhuis Meiningaheerd. De wapens van deze familie zijn aangetroffen op twee grafstenen in de Groningse Martinikerk. De familie komt voor vanaf de 16e eeuw. Later is het als Meiningazate (1591) eigendom van de familie de Mepsche. Eind 17e eeuw kwam het in handen van een boer en ook nu nog staat er een boerderij.

Sjabloon:Navigatie gemeente Zuidhorn