Geologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 3 jan 2006 om 01:33.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Geologie is de wetenschap die de aarde, haar geschiedenis en de processen die haar vormen en gevormd hebben, bestudeert. Geologie behoort tot de Aardwetenschappen

Geschiedenis

Als eerste moderne geoloog wordt James Hutton beschouwd. In 1785 presenteerde hij een artikel met de titel Theory of the Earth aan de Royal Society te Edinburgh. In dit artikel beschreef hij zijn theorie dat de aarde veel ouder moet zijn dan tot dan toe was aangenomen om genoeg tijd toe te staan om de bergen te eroderen, en om sediment op te bouwen op de bodem van de zee, zodat nieuwe landmassa's werden gevormd.

De navolgers van Hutton stonden wel bekend als plutonisten omdat zij dachten dat veel gesteenten werden gevormd door vulkanisme, het deponeren van lava door vulkanen, in tegenstelling tot de neptunisten, die vermoedden dat alle gesteenten neergeslagen waren vanuit een grote oceaan waarvan het zeeniveau geleidelijk daalde.

William Smith (1769-1839) tekende de eerste geologische kaarten en begon de ordening van strata (lagen) via het bekijken van de daarin voorkomende fossielen.

Charles Lyell schreef het beroemd geworden boek Principles of Geology, voor het eerst gepubliceerd in 1830, maar tot zijn dood in 1875 voortdurend gereviseerd. Hij introduceerde de doctrine van het uniformitarisme. Deze theorie leert dat langzame, graduele processen het oppervlak van de aarde gevormd hebben, en nog steeds aan het werk zijn. In de geologie heeft deze theorie het gewonnen van het Catastrofisme, dat zei dat het oppervlak van de aarde werd gevormd in korte, catastrofische episodes, en tussendoor vrijwel onveranderd bleef. (Hutton was ook een uniformitarianist, maar in zijn tijd vond dit nog niet veel navolging).

De theorie van de continentale drift werd voorgesteld door Alfred Wegener in 1912, maar het duurde tot de jaren '60 van de twintigste eeuw, tot deze theorie met (overtuigend) bewijs gestaafd werd.

Zie ook

Sjabloon:Aardwetenschappennavigatie


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)