Chinees-Indisch restaurant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ToTOMpaal (overleg | bijdragen) op 8 feb 2006 om 21:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Eten bij de (afhaal)chinees is populair in Nederland

Een Chinees restaurant is een restaurant dat zich richt op Chinese gerechten.

De meeste Chinese restaurants in Nederland noemen zich Chinees-Indisch. Dat is waarschijnlijk niet alleen vanwege de voormalige band met Indonesië, maar ook omdat de Indonesische en Chinese keuken veel overlap hebben. In onze koloniale jaren vestigden zich ook heel veel Chinezen in Indonesië en vormden ze daar een groot deel van de middenstand. Een deel van de Chinezen dreef restaurants. Chinezen pakken gemakkelijk eetgewoontes op van andere culturen en zij zijn daarom meegeëmigreerd naar Nederland en toen deden Chinese restaurants hier hun intrede.

De hele Chinese restaurantbusiness in Nederland kent elkaar voor een groot deel door bijvoorbeeld de toeleveranciers die allerlei details regelen, zoals decoratiemateriaal voor het interieur, de plastic menumappen en het drukken van de foldertjes. Maar de restauranteigenaren kennen elkaar natuurlijk ook vaak en niet alleen omdat ze allemaal ver van huis in een vreemde cultuur leven, maar ook omdat ze meestal uit dezelfde Chinese streek of zelfs dorp komen. Men tipt elkaar over naar een bepaald Westers land gaan. Daardoor is de Nederlandse Chinees-cultuur heel anders dan de Amerikaanse met zijn kartonnen kubusvormige doosjes waar het voedsel in verpakt wordt. In Amerika kent men ook de fortune-cookies. Dit zijn koekjes, met daarin een papiertje met een Chinese wijsheid of voorspelling. Loempia's hebben daar een Engelse naam gekregen, namelijk egg-rol.

Overigens zijn de Surinaamse en de Chinese keuken ook verwant, want ook in Suriname was er een Chinese middenklasse die een belangrijk stempel op de eetcultuur heeft gedrukt.

Externe verwijzing

  • Confusion cooking - Nederlands artikel over oorsprong van de Chinees-Indische restaurants


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)