Boerenbont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 13 jun 2006 om 00:36.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bord met boerenbont-motief met daarop een boterham met hagelslag

Boerenbont is een schildertechniek die vooral op servies werd toegepast. Het geschilderde motief zijn bloemen in eenvoudige vormen met slechts enkele kleuren.

Geschiedenis

Waar het boerenbont precies vandaan komt is niet bekend. In de eerste helft van de 19e eeuw werden er naast de handgeschilderde motieven ook mechanisch geschilderde motieven verkocht. In Nederland waren er twee fabrieken rond Maastricht die alleen al 200 verschillende motieven hebben geproduceerd.

Mode

Boerenbont heeft al die jaren vele modewisselingen overleeft. En hoewel het slechts uit een beperkt aantal kleuren en motieven werd opgebouwd, kon er toch veel mee worden gevarieerd.

Produktie

De fabrieken waarin het boerenbont werd geschilderd, hadden voornamelijk vrouwelijke medewerkers die met de hand de figuren schilderden. Dit werd als een soort lopendebandwerk verricht, want iedere medewerker schilderde maar een kleur, bijvoorbeeld het steeltje, de blaadjes van het takje of de blaadjes van de bloemen. Mannen deden geen schilderwerk, maar deden andere werkzaamheden elders in de fabriek.

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)