Slag bij de Trebia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 1 jul 2006 om 20:43.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Slag bij de Trebia
Conflict Tweede Punische oorlog
Datum 18 december 218 v. Chr.
Plaats Rivier de Trebbia, Italië.
Resultaat Carthaagse overwinning.
Betrokken partijen
Republiek Rome Carthaagse rijk
Bevelhebbers
Titus Sempronius Longus Hannibal
Troepensterkte
ca. 45.000 ca. 26.000
Slachtoffers
ca. 20.000 gesneuvelden onbekend, waarschijnlijk weinig

De slag bij de Trebia vond plaats tijdens de tweede Punische oorlog. De slag werd uitgevochten bij de rivier de Trebia (de huidige Trebbia) in Noord-Italië. Hier stonden Carthaagse troepen onder leiding van Hannibal tegen over Romeinse troepen onder leiding van Titus Sempronius Longus.

Voorgeschiedenis

Na zijn aanval op Saguntum, waarmee de oorlog begon, trok Hannibal op naar Italië met een troepenmacht van ongeveer 40.000 man. Na zijn oversteek van de Alpen, die hem een flink gedeelte van zijn troepen kostte, vond de eerste schermutseling op Italiaans grondgebied plaats in de slag bij de Ticinus. Hierna trok Hannibal verder Italië in, terwijl Publius Cornelius Scipio zich trachtte te hergroeperen bij de kolonie Placentia (het huidige Piacenza) en wachtte op zijn collega Titus Sempronius Longus en zijn gedeelte van het leger.

Verloop

Slag bij de Trebia

De troepen van Hannibal hadden hun kamp aan de ene kant van de ijzige Trebia (een zijrivier van de Po, die uit de Apennijnen kwam. Aan de andere kant waren de troepen van Titus Sempronius Longus gelegerd.

Hannibal begon de slag door lichte cavalerie over de rivier te sturen om de Romeinen aan te vallen. De cavalerie moest een schijnaanval uitvoeren, na een korte schermutseling moesten ze een vlucht veinzen. De Romeinen gingen in op de aanval en achtervolgden de cavalerie tot de overkant van de rivier, waarna ze optrokken richting de Carthager hoofdmacht. Hannibal had ondertussen zijn beste cavalerie verborgen in bosschages aan weerszijden van de Romeinse opmars. Net voordat de Romeinen hun aanval op de Carthager hoofdmacht in konden zetten kwamen deze cavaleristen tevoorschijn en vielen de Romeinen in de rug aan, terwijl de hoofdmacht van Hannibal ze van de voorkant aanviel. De Romeinen, van wie sommigen zo uitgeput waren door het koude water dat ze hun zwaard niet eens meer vast konden houden, zaten in de val en werden binnen afzienbare tijd gedwongen om te vluchten, waarbij ze meer dan een derde van hun troepen verloren. De slag was de eerste grote overwinning van Hannibal op de Romeinen.

Gevolgen

Hoewel het de eerste grote overwinning van Hannibal was had de slag bij de Trebia achteraf niet veel invloed op de totale oorlog. De Romeinen werden bij het Trasimeense meer en Cannae nogmaals zwaar verslagen, maar Hannibal kon hier nooit zijn voordeel mee doen. Hij was nooit in staat om de oorlog te beëindigen door Rome in te nemen.

Sjabloon:TweedePunischeOorlog

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)