Buitenspeeldag

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Daanberg (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2020 om 20:18. (Gesproken versie toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kinderspelen in 1970

Buitenspeeldag is een jaarlijks gehouden dag in Nederland en België met het doel kinderen te stimuleren om buiten te spelen en te sporten in hun eigen buurt.

Nederland

In Nederland is de Buitenspeeldag een initiatief van Jantje Beton en tv-zender Nickelodeon, Scouting Nederland, (VNG) Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het netwerk Child Friendly Cities (kindervriendelijke steden). Veilig Verkeer Nederland versterkt het initiatief door op dezelfde dag de Nationale Straatspeeldag te organiseren waarbij straten en pleinen worden afgezet zodat veilig kan worden gespeeld. In Nederland wordt de Buitenspeeldag gehouden op de tweede woensdag van juni.

België

In België is de jaarlijkse Buitenspeeldag een initiatief van de Vlaamse Overheid en Nickelodeon. VVJ (Vereniging voor Vlaamse Jeugddiensten en Jeugdconsulenten) staat samen met ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) in voor het secretariaat van de Buitenspeeldag en de ondersteuning van de deelnemende gemeenten en/of organisaties.

Zowel op tv als op het internet zendt Nickelodeon niet uit tijdens de Buitenspeeldag met de duidelijke boodschap voor kinderen en jongeren om buiten te gaan spelen of sporten. In België zenden ook de kinderzenders Ketnet, Kadet, Studio 100 TV en VtmKzoom niet uit tijdens de Buitenspeeldag. In de aanloop naar de Buitenspeeldag voert Nickelodeon via haar mediakanalen promotie voor de Buitenspeeldag.

De Buitenspeeldag was in België aanvankelijk op de woensdag voor de paasvakantie. Sinds 2016 gaat de buitenspeeldag de woensdag na de paasvakantie door.

Externe links