Wereldvoedselprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf World Food Prize)
Iowa State Capitol

De Wereldvoedselprijs (World Food Prize) is een Amerikaanse prijs die jaarlijks aan een of meer personen in de wereld wordt toegekend die een bijzondere prestatie hebben geleverd op de verbetering van de kwantiteit, kwaliteit of beschikbaarheid van levensmiddelen.

De prijs werd in 1986 in het leven geroepen door de winnaar van 1970 van de Nobelprijs voor de Vrede, Norman Borlaug. Sinds 1990 is zakenman en filantroop John Ruan de donateur van het prijzengeld van 250 duizend dollar.

De prijs is gericht op alle gebieden die de wereldvoedselvoorziening dienen: voedselwetenschap, landbouwkunde, landbouwtechnologie, productie, marketing, levensmiddelenonderzoek, algemene economie, armoedebestrijding, politieke initiatieven en sociale wetenschappen.

De winnaars worden elk jaar rond de maand juni bekendgemaakt. De officiële prijsuitreiking vindt jaarlijks in oktober plaats in de parlementszaal van het Iowa State Capitol in Des Moines van de staat Iowa. Tegelijkertijd wordt het World Food Prize International Symposium georganiseerd, dat elk jaar een thema kent op het gebied van honger in de wereld of de wereldvoedselvoorziening.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) The World Food Prize - worldfoodprize.org