Naar inhoud springen

Gebruiker:Chescargot/Puntman-varia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onderstaande stukjes worden tzt op een of andere manier in de volgende artikelen verwerkt:
* Joop Puntman
* Lijst van werken van Joop Puntman
* Wederopbouwkunst (kladblok)

Collega's[bewerken | brontekst bewerken]

Beschrijvingen per kunstwerk van Puntman[bewerken | brontekst bewerken]

Gevelreliëf Twentsche Courant[bewerken | brontekst bewerken]

Het gevelrelief van de Twensche Courant (1959?) wordt door De Gelderlander als het mooiste van Puntmans unica's beschouwd.[1] Het is een circa vijf bij zeven meter groot werk.

De Bataaf[bewerken | brontekst bewerken]

De Bataaf (1961) is een 2,20 meter hoog gipsbeeld van de Romeinse Bataaf Claudius Civilis, gemaakt door Puntman. Het beeld stond in het kader van een tentoonstelling in de tuin van kasteel-raadhuis de Kinkelenburg in het Over-Betuwse Bemmel. Dat was de locatie waar de Bataaf volgens een subjectieve regionale geschiedschrijving zich in de Romeinse tijd verschanst had toen hij de Romeinse legioenen zag naderen. Puntman zou het standbeeld later afdoen als niet meer dan een schertsfiguur.

In een zomernacht in 1961 werd het beeld door een groep vermoedelijk Nijmeegse kunstenaars uit de tuin ontvreemd en geplaatst op de Keizer Karelplein in Nijmegen, voor de toen net geopende stadsschouwburg van Nijmegen. Met deze ludieke actie werd gepoogd diverse punten te maken. Zo werd er voortgeborduurd op de verhoudingen uit de Romeinse tijd, toen de met de Romeinen heulende Nijmegenaren in strijd waren met de Bataafse Over-Betuwenaren. De plaatsing van de Bataaf in Nijmegen zou de zoveelste Betuwse overwinning op de Nijmegenaren symboliseren. Met de keuze van het plein als locatie mengden de betrokken kunstenaars zich ook in de strijd om een plek dat eigenlijk was toegewezen aan Albert Termote's beeld van keizer Karel de Grote. Dit plan was overigens enkele dagen voor de actie afgeblazen. Ook werd de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Nijmegen (G.B.K.N.) op de hak genomen, omdat deze nagelaten had bij de opening van de schouwburg een geschenk aan te bieden; en mogelijk was de actie een vingerwijzing naar het toen nog niet besteedde bedrag dat voor de kunstzinnige aankleding van de schouwburg was gereserveerd.

In de zomer van 1962 werd het ruiterstandbeeld van keizer Karel de Grote van Termote onthuld op het Keizer Karelplein.

Ondanks de verwachting dat het beeld van de Bataaf terug naar zijn plek in Kinkelenburg zou gaan, bleef het langer dan voorzien op de Keizer Karelplein: Puntman had namelijk verklaard dat zijn schepping niet meer dan een schertsfiguur was, waardoor het animo om het beeld terug naar Kinkelenburg te brengen was verdwenen. Het is onbekend wat sindsdien met het beeld is gebeurd. Er werd er geen gewag meer van gemaakt toen in 1962 Termote's beeld van keizer Karel de Grote alsnog op het plein geplaatst werd.

De Gondelvaart[bewerken | brontekst bewerken]

De Gondelvaart (1964) is in de winter 1964/65 aan de toen nieuwgebouwde lagere school gemaakt. Het is een gekleurd reliëf van een als fee gekleed meisje, dat op een gondel gezeten een snareninstrument bespeelt. Dit symboliseert de jaarlijkse gondelvaart in De Knipe. De atleet ernaast verwijst naar het gymnastiekgebouw waar het op de muur is aangebracht. Ook zijn er vissen en watervogels van de Schoterlandse Compagnonsvaart afgebeeld.

Bij de verbouwing van de lagere school tot MFC De Barte in 2004 werd het kunstwerk met planken 'achter tralies' gezet. Ondanks protest van de omringende gemeenschap en overleg met de betrokken partijen, die een prominentere weergave van het werk voor ogen hadden, is dit niet meer aangepast.

De Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Levensloop (1964) is wandkunst van acht meter lang en een meter zeventig hoog. Het stond in de hal van het Bemmelse verpleeghuis De Lingehof. Puntman beschouwde dit werk als zijn meesterwerk.

Het kunstwerk verbeeldt het leven in de Over-Betuwse streek. Van rechts naar links wordt respectievelijk het volgende verbeeld: twee vogels bij een nest met jongen, wat het ontstaan van het leven symboliseert; dit tafereel is omringd met bloesem en tulpen, dat de lente van het leven symboliseert. Het tweede tafereel beeldt de jeugd uit, met een lezend meisje en een jongen met een bal. Deze zijn omgeven door symbolen van de Over-Betuwse streek zoals de Waal, een pony, en een kerktoren. Het derde tafereel toont het huwelijk en de werkzaamheden die met de zorg voor het gezin gepaard gaan. Een kind ziet toe hoe moeder de was ophangt en vader aan het werk is. Het tafereel is omringd door symbolen van industrie, landbouw, vee- en fruitteelt. Tot slot twee vogels bij een laagstaande zon.

Toen in 2003 De Lingehof gesloopt werd, werd het reliëf, met een gewicht van 2,5 tot 3 ton, in vier stukken uit het pand gezaagd en verplaatst naar Zorgcentrum De Gouden Appel, eveneens in Bemmel. Daar is het in een buitenmuur verwerkt, door verschillende vakmensen opgeknapt en omgedoopt tot De Levensweg.

Spelend meisje en vogelnest (reliëf van de Joertsenest)[bewerken | brontekst bewerken]

(1964/65)

De levensloop in vier fasen[bewerken | brontekst bewerken]

De levensloop in vier fasen (1965)

De Golfslag[bewerken | brontekst bewerken]

1971

Eerbetoon aan Geurtzen[bewerken | brontekst bewerken]

1973