Bert Visscher: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Yvonnetamara (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:
| website = http://www.bertvisscher.nl/
| website = http://www.bertvisscher.nl/
}}
}}
'''Albert (Erik-Bert) Visscher''' ([[Groningen (stad)|Groningen]], [[26 oktober]] [[1960]]) is een [[Nederland]]s [[cabaretier]], die zich kenmerkt door 'ongenuanceerde ongein'. Hoewel een stuk drukker, wordt zijn humor (en uiterlijk) geregeld vergeleken met die van de Britse artiest [[Tommy Cooper]].
'''Albert Visscher''' ([[Groningen (stad)|Groningen]], [[26 oktober]] [[1960]]) is een [[Nederland]]s [[cabaretier]], die zich kenmerkt door 'ongenuanceerde ongein'. Hoewel een stuk drukker, wordt zijn humor (en uiterlijk) geregeld vergeleken met die van de Britse artiest [[Tommy Cooper]].


==Familie en vrienden==
==Familie en vrienden==
Visscher is zoon van Kees en Jenny Visscher en heeft een oudere broer Jos.
Visscher is zoon van Kees en Jenny Visscher en heeft een oudere broer Jos.
Vader [[Kees Visscher]] was bekend als schrijver en verhalenverteller, met name in het [[Gronings]]. Broer [[Jos Visscher]] is sportjournalist en docent op de [[Christelijke Hogeschool Windesheim]] in [[Zwolle]]. Hij is verder nog verre familie van artiest [[Herman van Veen]].
Vader [[Kees Visscher]] was bekend als schrijver en verhalenverteller, met name in het [[Gronings]]. Broer [[Jos Visscher]] is sportjournalist en docent op de [[Christelijke Hogeschool Windesheim]] in [[Zwolle]]. Hij is verder nog verre familie van artiest [[Herman van Veen]].

Visscher is onafscheidelijk vergezeld met [[Jochem Myjer]]. Ze komen altijd bij elkaars theatervoorstellingen kijken en gaan regelmatig met elkaar op vakantie.


==Levensloop==
==Levensloop==
Regel 68: Regel 66:


== Films, series en theaterproducties ==
== Films, series en theaterproducties ==
* [[1986]] ''Flodder'' - De eerste film over de aso-familie, Bert speelde een kleine bijrol; hij was de kapper van het dorpje.
* [[1988]] ''Herman Finkers: van zijn elpee'' - Koster
* [[1988]] ''Herman Finkers: van zijn elpee'' - Koster
* [[1991]] ''Suite 215''
* [[1991]] ''Suite 215''
Regel 87: Regel 84:


==Trivia==
==Trivia==
*Visscher draagt altijd rode schoentjes. Sinds zijn show ''Fijne Nuances'' loopt hij op dit soort schoenen. De reden hiervoor is dat hem door [[Toon Hermans]] werd aangeraden iets te doen dat hem onderscheid.
*Visscher draagt altijd rode schoentjes. Sinds zijn show ''Fijne Nuances'' loopt hij op dit soort schoenen. De reden hiervoor is dat hem door [[Toon Hermans]] werd aangeraden iets te doen dat hem onderscheidt.


==Externe links==
==Externe links==

Versie van 26 jul 2010 11:42

Bert Visscher
Bert Visscher
Volledige naam Albert Visscher
Geboren 26 oktober 1960
Groningen
Medium Cabaret
Nationaliteit Nederlandse
Bekendste werk o.a.:
Jammer,
Nee, dan Lourdes en
Stoffe Jongens
Website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Albert Visscher (Groningen, 26 oktober 1960) is een Nederlands cabaretier, die zich kenmerkt door 'ongenuanceerde ongein'. Hoewel een stuk drukker, wordt zijn humor (en uiterlijk) geregeld vergeleken met die van de Britse artiest Tommy Cooper.

Familie en vrienden

Visscher is zoon van Kees en Jenny Visscher en heeft een oudere broer Jos. Vader Kees Visscher was bekend als schrijver en verhalenverteller, met name in het Gronings. Broer Jos Visscher is sportjournalist en docent op de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij is verder nog verre familie van artiest Herman van Veen.

Levensloop

Visscher werd geboren in het Academisch Ziekenhuis van de stad Groningen (tegenwoordig UMCG). Nadat hij zijn vroegste kinderjaren doorbrengt in het Groningse dorpje Foxhol, verhuist hij met zijn ouders en zijn oudere broer Jos naar Veendam. Na de lagere school komt hij terecht op de Winkler Prins Scholengemeenschap, waar hij de havo afmaakt. Daarna vertrekt hij naar Winschoten, om daar de Pedagogische Academie te gaan doen. Na twee jaar als onderwijzer voor de klas te hebben gestaan, eerst bij een vrije school en daarna bij een gewone basisschool, houdt hij het voor gezien, en wordt hij freelance medewerker bij Radio Noord. Ook dat houdt hij maar drie jaar vol.

In het laatste jaar van de havo (1977) richt hij met vier anderen de cabaretgroep "Filter" op. Nadat de groep aanvankelijk vooral bekendheid oogst in het oosten van het land, breekt de groep - inmiddels niet meer in de originele bezetting - in 1981 door, wanneer ze meedoet aan het Camerettenfestival in Delft. Ondanks dat ze niet doordringen tot de finale, ontvangt Visscher de persoonlijkheidsprijs. In 1983 geeft de groep haar laatste voorstelling. Al in 1984 verschijnt Bert weer op de bühne met zijn eerste solovoorstelling, "Desnoods geblinddoekt op een been". Wel heeft hij altijd Pieter Kleinjan als vaste aangever.

Tussen 1987 en 1992 speelt hij bij Theater te Water.

In 1992 ontvangt Visscher de Nar, een onderscheiding van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

In 1998 is Visscher te zien in een TV-programma van cabaretier Arno van der Heijden op RTV Noord. Daar vertolkt hij de rol van bordeelhouder Harrie Poeste uit het Oost-Groningse plaatsje Beerta, die zijn bordeel heeft staan in "Beerta-Zuud". Als dit typetje scoort hij samen met Trio Put ook nog een regionale hit, getiteld Ain, Twai, Drai (Het gait om de neukerai) een parodie op het liedje Trojan Horse van Luv'.

Naast op het toneel staan, houdt Visscher zich bezig met presenteren. Zo is hij van januari 1991 tot de januari daarop medepresentator van het KRO radioprogramma Liefdeslijn. In 1995 krijgt Visscher landelijke bekendheid door zijn presentatie van het muziekprogramma Poggibonsi bij de VARA op televisie, waarbij muzikale gasten centraal staan. Een tweede serie volgt vanaf maart 1997. In totaal worden het 20 afleveringen. Een derde serie komt er niet, maar Visscher blijft hangen bij de Vara en was vanaf 2004 tot 2005 regelmatig als medepresentator te zien in het satirische televisieprogramma Kopspijkers van Jack Spijkerman.

In januari 2007 werd hij getroffen door een acute blindedarmontsteking en moest een aantal voorstellingen afgelast worden.

Op 27 april 2007 werd Visscher benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Visscher woont samen met zijn vriendin Pien in Groningen. Sinds 18 september 2005 hebben zij een zoon met de naam Mink.

Programma's

Filter

  • 1977 Vlucht voor het gerucht
  • 1979 Dit en ander speelgoed
  • 1981 Van ons naar jou is het drie stappen
  • 1983 Una Serra Bizarra

Solo

  • 1984 Desnoods geblinddoekt op één been
  • 1986 Bij Parijs linksaf
  • 1989 Tango aan de Dnjepr
  • 1991 Don Chaôt en de foute architect
  • 1992 Jammer
  • 1994 Fijne Nuances
  • 1997 Voor ons hoeft het niet
  • 1999 Geluk zit in hele grote dingen
  • 2002 Nee, dan Lourdes
  • 2006 Stoffe Jongens
  • 2010 Afijn

Films, series en theaterproducties

Bibliografie

  • 1995 Laat mij maar even (boek)
  • 1998 Hoe verzin je het! (cd-rom)
  • 2000 Het dagboek van de reizende nar (boek met illustraties van Jeska Verstegen)
  • 2002 Visschmeel (boek; compilatie van e-mails van fans aan Bert Visscher)

Trivia

  • Visscher draagt altijd rode schoentjes. Sinds zijn show Fijne Nuances loopt hij op dit soort schoenen. De reden hiervoor is dat hem door Toon Hermans werd aangeraden iets te doen dat hem onderscheidt.

Externe links