Acda en De Munnik: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Herstart: 2023: deze titel was beter
nav overleg
Regel 3: Regel 3:
| afbeelding = Acda_en_De_Munnik.jpg
| afbeelding = Acda_en_De_Munnik.jpg
| onderschrift = Thomas Acda (links) en Paul de Munnik (rechts), 2012
| onderschrift = Thomas Acda (links) en Paul de Munnik (rechts), 2012
| jaren_actief = 1989 – 2017, 2020, 2023-
| jaren_actief = 1989 – 2015, 2023 – heden
| oorsprong = {{NL-VLAG}} [[Amsterdam]]
| oorsprong = {{NL-VLAG}} [[Amsterdam]]
| muziek_genre = [[Nederlandstalige muziek|Nederlandstalig]]<br />[[Popmuziek|Pop]]
| muziek_genre = [[Nederlandstalige muziek|Nederlandstalig]]<br />[[Popmuziek|Pop]]

Versie van 29 sep 2023 23:51

Acda en De Munnik
Thomas Acda (links) en Paul de Munnik (rechts), 2012
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1989 – 2015, 2023 – heden
Oorsprong Vlag van Nederland Amsterdam
Genre(s) Nederlandstalig
Pop
Label(s) Universal Music Group
Verwante acts De Poema's, Prins, de Munnik & den Tex, The Streamers
Leden
Zanger Thomas Acda
Zanger Paul de Munnik
Gitaar David Middelhoff
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Acda en De Munnik is een Nederlands cabaret- en muziekduo bestaande uit Thomas Acda en Paul de Munnik. De teksten gaan voornamelijk over de liefde, vriendschap, de dood en het leven. De groep heeft de harmonische zang tussen beide artiesten tot handelsmerk verheven. Samen met Van Dik Hout vormden Acda en De Munnik de formatie De Poema's. In 2014 stopten ze, waarna ze in het voorjaar van 2023 een doorstart maakten.[1]

Geschiedenis

Opkomst: 1989–1995

Thomas Acda (6 maart 1967) en Paul de Munnik (30 september 1970) ontmoetten elkaar in 1989 voor het eerst op de Kleinkunstacademie te Amsterdam. In de kelder van het gebouw aan de Keizersgracht maken ze voor het eerst samen muziek. Twee jaar later maken ze samen een ingewikkeld theaterprogramma getiteld: Waarom zweeg Sam?. In 1993 maken ze samen een afstudeerproductie: Spectacle Coupé. Hiermee winnen ze de Pisuisse-prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent.

Doorbraak: 1995–2002

In 1995 maken ze samen een theaterprogramma, Zwerf'on. David Middelhoff staat het duo muzikaal bij op de gitaar. De show doet het goed en in 1997 brengen ze een eerste cd uit genaamd Acda en De Munnik, deels gevuld met liedjes uit het theaterprogramma.

Bij hun volgende theaterprogramma, Life is what happens to you while you're busy making other plans - John Lennon wordt ook een album gemaakt, Naar huis, en de eerste single van dat album, "Niet of nooit geweest", wordt de eerste hitsingle van de band. Het is dé grote zomerhit van 1998 en bereikt de tweede positie in zowel de Nederlandse Top 40 als de Mega Top 100. Dit is de enige grote hit van Acda en De Munnik. Desondanks zijn ze een van de meest succesvolle Nederlandse bands als het gaat om albumverkoop. Van dit album behalen ook "Laat me slapen" en "Het regent zonnestralen" nog enig succes.

Na dit succes gaat de band ook optredens geven waarin niet cabaret maar muziek de hoofdmoot vormt. In 1999 wordt een livealbum, Op voorraad uitgebracht. Het duo gaat vervolgens weer het theater in, met het programma It's only cabaret but I like it, en hierop volgt het album Hier zijn. Van dit album komt het hitje "De kapitein deel II", en ook "Verkeerd verbonden" wordt nog uitgebracht.

In 2001 wordt nog de cd Live met het Metropole Orkest uitgebracht met het Metropole Orkest, en een jaar later komt een bundeling uit van de drie eerdere theaterprogramma's onder de naam Trilogie.

Ren Lenny ren: 2002–2007

Voor het volgende album, Groeten uit Maaiveld werd een andere formule gekozen: het album werd uitgebracht zonder dat er een theaterprogramma bij werd gemaakt. De singles "Ren Lenny ren" en "Groeten uit Maaiveld" hiervan werden redelijk succesvol. De band toert rond met muziek.

Acda en De Munnik maakt een muzikaal uitstapje door samen met Van Dik Hout de band De Poema's te vormen. Ze brengen hiermee een album, getiteld Best of De Poema's, uit waar de hits "Mijn houten hart" en "Zij maakt het verschil" vanaf komen.

Na dit avontuur maakt het duo toch weer een theatershow, ditmaal een onvervalste rockopera, genaamd Ren Lenny ren. Tevens brengen ze een nieuw album uit, Liedjes van Lenny. Het album is een stukje harder dan hun eerdere werken, en moet hierom een hoop kritiek verduren.

In 2005 wordt een verzamelalbum uitgebracht: Adem (dat voortvloeit uit de naam van de band: Acda en de Munnik). Acda en De Munnik toeren nog een tijdje, maar werken in 2006 tijdelijk los van elkaar. Paul de Munnik brengt nog een album Op weg naar huis uit met Kees Prins en JP den Tex en trekt met hun liedjesprogramma langs de Nederlandse theaters.

Herstart: 2007–2013

Na de tijdelijke pauze hebben Acda en De Munnik in 2007 een contract getekend bij Universal Music. Op 9 november 2007 verscheen de single "Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer". Dit is een nieuw lied met een ouderwetse 'Acda en De Munnik'-sound. Op 23 november verscheen het nieuwe album van Thomas Acda en Paul de Munnik, getiteld Nachtmuziek. Ook op dit album worden Thomas Acda en Paul de Munnik begeleid door hun vaste band bestaande uit David Middelhoff, Dave van Beek en JB Meijers. Nachtmuziek is, vergeleken met voorgaand werk, anders qua stemming. Persoonlijke problemen van met name Thomas Acda lijken de plaat te hebben beïnvloed. De heren kondigden zelf al aan dat het een 'donker' en persoonlijk album zou zijn, maar de 'hoop zou domineren'. In 2007 startten ze ook een nieuwe theatertour onder de titel 'Acda en De Munnik spelen', met liedjes van Nachtmuziek. In deze voorstelling wordt niet alleen muziek gespeeld, maar ook wat cabaret. Het duo werd bij deze voorstelling wederom begeleid door David Middelhoff, op gitaar en basgitaar.

In 2009 komen Acda en De Munnik weer met nieuw werk. Er verschijnt een single, genaamd "Ik blijf jouw leven lang bij mij", in september van dat jaar. Een maand later zal het nieuwe album Jouw leven lang bij mij in de winkels liggen. De heren beloven dat de somberheid van Nachtmuziek definitief voorbij is en dat de vertrouwde sound zo goed als terug zal komen. De eerste single van het album, "Ik blijf jouw leven lang bij mij", klinkt anders dan gebruikelijk, aangezien Ken Stringfellow deze gemixt heeft. In januari 2010 beginnen de heren met hun nieuwe theatertour 'ODE' met in 2011 een vervolg onder de titel 'ODE II'. Woorden van een ander is de nieuwe single van de band die in de nieuwe theatershow wordt gespeeld.

In april 2011 wordt de nieuwe cd opgenomen in The Sun Studio in Memphis waar ook de grote hits van Elvis en Johnny Cash zijn opgenomen. Hiervoor maken ze elke dag een radiodagboek in de Roodshow op NPO Radio 2 en houden ze de fans op de hoogte via Twitter.

Eind 2011 mogen Nick & Simon de Symphonica in Rosso-concerten geven, en Acda en de Munnik is daar een van de gasten. In plaats van eigen nummers te spelen besluiten de jongens een partnerruil te doen. Thomas neemt met Nick het nummer "Sterker nu dan ooit" op en Paul met Simon het nummer "Kijk me na". De nummers komen eind augustus op de eerste en tweede plaats van de Single Top 100 binnen, en beide nummers behalen de zevende plaats in de Top 40 en de eerste in de Single top 100. Beide nummers staan ook op het volgende album van Acda en de Munnik.

In het theaterseizoen 2011–2012 komen Acda en de Munnik weer terug in het theater met een nieuwe show: 't Heerst. In ‘’t Heerst’ worden twee vrienden op hun reis door Amerika overvallen door een apocalyptische storm. Als de wind is gaan liggen, blijken de mannen terechtgekomen te zijn in een decor van een stilstaande storm. Terwijl ze wachten op hulp, ontspinnen zich scènes, diepere gesprekken en alles wat de heren kunnen verzinnen om de tijd te verdrijven, natuurlijk afgewisseld met prachtige liedjes. Paul en Thomas worden live bijgestaan door (bas)gitarist David Middelhoff, bandlid van het eerste uur. Tegelijk met de start van deze tournee verscheen in maart het gelijknamige album van het duo.

Mijlpaal en einde: 2013–2015

Op maandag 3 juni wordt bekend dat Acda en de Munnik de Radio 2 Mijlpaalprijs ontvangen voor hun betekenis in de Nederlandse popmuziek. De prijs wordt uitgereikt op 8 september op het speciale Mijlpaalconcert, waarbij luisteraars en fans via de site een speciale setlijst kunnen samenstellen. Tijdens het concert zijn naast de vaste band ook gastartiesten aanwezig: oud-bandlid Diederik van Vleuten speelt mee als toetsenist, een deel van Van Dik Hout speelt samen met Acda en de Munnik twee nummers van De Poema's en de Mijlpaalprijs wordt uitgereikt door Guus Meeuwis.

Op 7 augustus 2013 gaat de nieuwe single "Draaien" in première op NPO Radio 2. Twee dagen later is de single verkrijgbaar via iTunes. Op 13 september verschijnt het verzamelalbum Alle Singles, met daarop alle singles van Acda en de Munnik en De Poema's. "Draaien" is een exclusieve bonustrack.

Op 4 maart 2014 maken Acda en de Munnik in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend te stoppen als duo, na het houden van een laatste afscheidstournee in seizoen 2014-2015. Reden hiervoor is dat ze van mening zijn dat ze met hun laatste theaterprogramma 't Heerst' iets hebben neergezet wat ze niet snel meer zullen overtreffen; daarnaast willen ze meer tijd maken voor andere projecten. Onder de noemer '...NAAM...' gingen ze samen met hun vaste band nog eenmaal langs de theaters trekken met een dwarsdoorsnede van hun repertoire. Deze tournee eindigde op 30 maart 2015 in Koninklijk Theater Carré.

Lange pauze: 2016-2022

Op 21 januari 2016 trad het duo toch nog één keer op tijdens De Vrienden van Amstel LIVE!. Paul de Munnik zei dat dit echt eenmalig was, omdat ze nog geen afscheid hadden genomen van het publiek van De Vrienden van Amstel live, waar ze veel plezier mee hadden. Op zaterdag 14 oktober 2017 trad het duo op bij de herdenkingsdienst van burgemeester Eberhard van der Laan. Acda en De Munnik zien elkaar een paar jaar nauwelijks.[2] Ze brengen allebei solowerk uit, evenals diverse samenwerkingen met andere artiesten.

De heren zoeken elkaar vanaf 2020 wel weer wat vaker op.[2] En ook op en rond het podium komen ze elkaar weer een paar keer tegen. In 2020, 2021, 2022 en 2023 staan ze allebei op Vrienden van Amstel LIVE, en ook maken ze sinds 2021 allebei deel uit van The Streamers. In 2021 brachten ze samen met Maan en Typhoon de single Als ik je weer zie uit, niet als Acda en de Munnik, maar met hun afzonderlijke namen. De single werd bekroond met een dubbelplatina plaat en bereikt de 6e positie in de Top 40. Daarmee is het voor allebei het grootste hitlijstsucces sinds 2001 (destijds Zij maakt het verschil met De Poema's).

Herstart: 2023

Op donderdag 23 maart 2023 maakten Thomas Acda en Paul de Munnik tijdens een uitzending op Qmusic bekend dat ze opnieuw als duo muziek gingen maken. De aankondiging ging gepaard met het uitbrengen van de single "Morgen wordt fantastisch".[3] Ook werd een reünieconcert in de Ziggo Dome aangekondigd voor 28 oktober van dat jaar. Wegens grote belangstelling werden twee extra concerten toegevoegd op 26 en 27 oktober; binnen anderhalf uur waren de drie concerten volledig uitverkocht.[4] Hierop ging men met de Ziggo Dome om tafel zitten om extra data mogelijk te maken.[5] Dit resulteerde in drie extra shows op 14, 15 en 16 december 2023, die ook snel waren uitverkocht.[6]

Op 18 september 2023 werd via sociale media de nieuwe single Tussendoor aangekondigd[7], die op 21 september 2023 bij Qmusic officieel werd uitgebracht. Daar maakten Acda en De Munnik ook bekend dat er een nieuw album zou verschijnen, getiteld AEDM.[8] Deze zal 26 oktober verschijnen; tevens de startdatum van de reünieconcerten.

Bandleden

Naast Thomas Acda en Paul de Munnik maakt David Middelhoff al vanaf het eerste album in 1997 vast deel uit van de band. Drummer Kasper van Kooten en toetsenist Diederik van Vleuten speelden mee op de eerste 4 albums. Sinds 2002 zijn zij vervangen door gitarist/toetsenist JB Meijers en drummer Dave van Beek. Angelo de Rijke werd tijdens de Ode II-tour toegevoegd als gitarist.

Thema's

Amsterdam

Veel nummers van Acda en de Munnik spelen zich af in Amsterdam, of gaan zelfs over de stad. Voorbeelden zijn "De Stad Amsterdam" en "Amsterdam (hij die slentert)". "Als het vuur gedoofd is" en "Vondelpark vannacht" spelen zich deels af in het Vondelpark. "Eerste Helmersstraat" is een straat nabij het Vondelpark. Ook in andere nummers is het duidelijk dat het (waarschijnlijk) over Amsterdam gaat, zo speelt "Dag Esmee" zich af op de Wallen en "In gedachten" langs grachten. Heel bijzonder gaat "Kop van Zuid" juist over een wijk van Rotterdam.

Mensen van vroeger

Een behoorlijk aantal nummers gaat over oude liefdes en voormalige vrienden. Zo gaat "Andere maan" over voormalige vrienden en "Kees" over een overleden persoon. Op het debuutalbum staan veel van deze nummers: "Henk" en waarschijnlijk "Lopen tot de zon komt" gaan over een oude liefde. "Halve zinnen", "Jaren ver van hier" en "Jij hoort bij mij" gaan (waarschijnlijk) zelfs over een oude onuitgesproken liefde. In de meeste gevallen zijn deze nummers melancholisch.

Zwerven

Ook zwerven is een terugkerend thema voor Acda en de Munnik. De eerste theatershow gaat er voor een deel over, en ook een aantal nummers spreken van zwerven, weglopen of rondslenteren, zoals "Lopen tot de zon komt", "Zwerf'on", "Vandaag ben ik gaan lopen" en "Amsterdam (hij die slentert)".

Terugkerende personages

Herman is de hoofdpersoon in de nummers "Als het vuur gedoofd is" en "Het regent zonnestralen", en komt aan zijn einde in de sketch "Voicemail", die ook op het album "Jouw leven lang bij mij" staat. In het nummer "Vandaag gedaan" wordt ook indirect naar Herman verwezen: "Ik zag hem terug zoals ik al jarenlang bezong, pagina 18 onderaan.". Dit is een verwijzing naar "Het regent zonnestralen": "Herman leest wel honderd keer de krant, het staat er echt: pagina 18 zwartomrand.".

Aan Lenny, vooral bekend van de hit "Ren Lenny Ren" zijn ook een album Liedjes van Lenny en een theatershow "Ren Lenny Ren" gewijd.

Cabaretprogramma's

  • 1996-1998: Zwerf'on[9]
  • 1998: Op Voorraad
  • 1998-1999: Deel II: Life is what happens to you while you're busy making other plans
  • 2000-2001: Deel III: It's only cabaret, but I like it
  • 2002: Trilogie
  • 2003: Groeten Uit Maaiveld
  • 2004: Work in Progress
  • 2004-2005: Ren Lenny Ren
  • 2006: Op Voorraad III, Jaren ver van hier
  • 2007-2009: Acda en de Munnik spelen
  • 2010: Ode
  • 2011: Ode II
  • 2012-2013: ‘t Heerst
  • 2014-2015: NAAM (afscheidstournee)

Concerten

  • 2023: AEDM de Reünie
  • 2023: HIER Festival

Discografie

Zie ook de discografie van De Poema's

Albums

Studioalbums
1 Albums van deze artiest kunnen ook in voorgangers van deze hitlijst gestaan hebben. Kijk hier voor details over de voorgangers van deze hitlijst.
Album Verschijnen Label Hitlijsten Opmerkingen
NL1

Piek Weken

Acda en De Munnik 20 februari 1997 S.M.A.R.T. 1 (4 wk) 124 Platina in Nederland
Naar huis 7 september 1998 S.M.A.R.T. 1 (4 wk) 61 Dubbelplatina in Nederland
Hier zijn 3 november 2000 Sony 2 49 Platina in Nederland
Trilogie 1 april 2002 SML 7 27
Groeten uit Maaiveld 22 november 2002 SML 1 (2 wk) 69 Platina in Nederland
Liedjes van Lenny 20 september 2004 Columbia 1 (1 wk) 26 Goud in Nederland
Nachtmuziek 23 november 2007 Universal 3 34 Platina in Nederland
Jouw leven lang bij mij 9 oktober 2009 Universal 2 39
't Heerst (als A e/d M) 22 maart 2012 AHAA! 2 27
AEDM 26 oktober 2023 Tribe
Dvd's
Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Label  Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
Trilogie - geknipt voor TV 21 oktober 2002 Sony BMG 4 12
Groeten uit Maaiveld live 26 mei 2003 Sony BMG 2 11
Spelen 8 mei 2009 Universal 4 22
Afscheid in Carré 22 mei 2015 Bridge, Just 1 (2 wk) 110
Overige
Album Verschijnen Label Hitlijsten Opmerkingen
NL

Piek Weken

Op voorraad 27 september 1999 S.M.A.R.T. 4 47 Livealbum / Platina in Nederland
Live met het Metropole Orkest (met het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker) 6 juli 2001 S.M.A.R.T. 14 15 Livealbum
Adem - (Het mooiste en) het beste van 4 november 2005 Columbia 11 22 Verzamelalbum / Goud in Nederland
Alle singles 13 september 2013 Sony 6 31 Verzamelalbum met alle singles
Adem - Het beste van 31 oktober 2016 Music on Vinyl 35 1 Verzamelalbum
Their Ultimate Collection 27 augustus 2021 Columbia 50 1 Verzamelalbum
Zonder hitnoteringen

Singles

1 Nummers van deze artiest kunnen ook in voorgangers van deze hitlijst gestaan hebben. Kijk hier voor details over de voorgangers van deze hitlijst.
Lied Verschijnen Album Hitlijsten Opmerkingen
NL (Top 40) NL (Top 100)1

Piek Weken Piek Weken

Niet of nooit geweest 11 mei 1998 Naar huis 2 22 2 32 Platina in Nederland
Laat me slapen 24 augustus 1998 22 4 31 9 Alarmschijf
Het regent zonnestralen 28 december 1998 tip3 40 14
Ol'55 (Asfalt voor mij alleen...) 1 november 1999 Live in de Orangerie tip13 84 7
Schoolplein / Kees 4 februari 2000 tip5 53 8
De kapitein deel II 13 oktober 2000 Hier zijn 24 7 16 12
Verkeerd verbonden 23 februari 2001 tip2 73 12
Brussel moeten heten (met het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker) 3 augustus 2001 Live met het Metropole Orkest 98 1
Ren Lenny ren 25 oktober 2002 Groeten uit maaiveld 17 7 11 15
Groeten uit maaiveld 10 februari 2003 10 5 7 7
Mis ik mij 25 juli 2003 30 4 51 10 Alarmschijf
Vandaag ben ik gaan lopen 30 april 2004 In Oranje soundtrack 40 2 28 7
't Is stil (Aan de overkant) 4 juni 2004 11 4 2 7
Totdat ik jou 27 augustus 2004 Liedjes van Lenny 36 2 23 6
(Noem me) Oud verdriet 8 november 2004 67 10
Jaren ver van hier 17 mei 2005 Adem tip5 19 7
Waar was je dan 2006 tip13
Dan leef ik toch nog een keer 16 november 2007 Nachtmuziek 21 9 17 9 3FM Megahit
Heel veel lieve mensen 22 februari 2008 61 3
Eva 1 januari 2009 Jouw leven lang bij mij 4 15 Goud in Nederland
Ik blijf jouw leven lang bij mij 11 september 2009 33 2
Woorden van een ander 2 maart 2011 't Heerst tip2 8 6
Voetstuk staan 5 maart 2012 tip3 18 3
Draaien 9 augustus 2013 Alle singles tip3 93 1
Morgen wordt fantastisch 24 maart 2023 10 13 20 15 NPO Radio 2 TopSong
Tussendoor 21 september 2023 NPO Radio 2 TopSong

NPO Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Als het vuur gedoofd is - - - - 185 216 215 248 175 216 435 434 489 516 545 655 615 623 728 895 962 947 1089 1062
Dan leef ik toch nog een keer - - - - - - - - - - 1750 1534 - - - - - - - - - - - -
Dag Esmee - - - - - - - - - - - - - - - - 1847 - - - - - - -
De kapitein deel II - - - 105 212 329 388 404 362 338 681 589 666 896 779 991 778 896 1013 1068 926 968 1060 1126
Eva - - - - - - - - - - - 820 1077 1640 1807 - - - - - - - - -
Het regent zonnestralen - - - - 1061 97 60 64 31 67 61 52 60 98 87 77 63 63 82 101 108 101 102 127
Lopen tot de zon komt - - - - - - - - 184 1050 334 312 280 310 254 307 272 274 336 405 390 392 447 485
Mooi liedje - - - - 893 419 286 469 338 437 613 633 727 798 754 804 966 1079 1173 1514 1526 1590 1913 -
Niet of nooit geweest 44 40 48 36 74 87 94 150 108 93 272 243 254 447 542 479 435 486 550 667 684 669 745 880
Ren Lenny ren - - - - 415 261 228 299 231 300 569 477 530 687 605 428 446 408 365 539 533 524 521 606
Slaap zacht Elisabeth - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1990 1845 - -
Voetstuk staan - - - - - - - - - - - - - 1144 1425 1515 - - - - - - - -

Externe links

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Acda en De Munnik.