Datsun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo van Datsun
Datsun Cherry (1972)
Datsun 240Z coupé (1971)

Datsun was een automerk van de Japanse autofabrikant Nissan Motor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nissan Motor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1931 noemde Dat Motorcar Co. zijn nieuwe kleine model "Datson", een naam die moest aangeven dat de nieuwe auto kleiner was dan het automodel dat reeds door DAT geproduceerd werd. Toen Nissan in 1934 DAT overnam werd de naam "Datson" gewijzigd in "Datsun" omdat "son" ook "verlies" ( son) betekent in het Japans.

De naam Datsun werd internationaal bekend door de Z-serie sportwagens en de compacte Cherry. Van 1958 tot 1986 kregen alleen Nissan-auto's voor exportmarkten de aanduiding Datsun. In maart 1986 had Nissan de merknaam Datsun uitgefaseerd maar introduceerde het in juni 2013 opnieuw als merk voor goedkope auto's, geproduceerd voor opkomende markten. In 2022 kwam er na nog geen tien jaar opnieuw een einde aan het merk Datsun.

Herintroductie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 maart 2012 werd bekendgemaakt dat Nissan het Datsun-merk zou doen herleven als een goedkoop automerk voor gebruik in Indonesië, Zuid-Afrika, India en Rusland. Op 15 juli 2013, bijna drie decennia nadat het was uitgefaseerd, was de naam formeel herrezen. Volgens Nissan zou de betrouwbare reputatie van het merk helpen om marktaandeel te winnen in opkomende markten.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Datsun Go. De technische basis van Go is de Nissan Micra. Het model werd sinds 2014 eerst in India aangeboden en later ook op andere Aziatische en Afrikaanse markten.
  • Datsun Go+. De technische basis van de Go+ is de Nissan Micra. De kleine MPV werd van 2014 tot 2020 in Indonesië aangeboden.
  • Datsun on-Do. De technische basis van de on-Do is de Lada Granta. Het model werd van 2014 tot 2020 in Rusland aangeboden.
  • Datsun mi-Do. De technische basis van de mi-Do is de Lada Kalina. Het model werd van 2015 tot 2020 in Rusland aangeboden.
  • Datsun redi-Go. De technische basis van de redi-Go is het ook voor de Renault Kwid en Dacia Spring gebruikte CMF-A-platform van Renault-Nissan. Het model werd van 2016 tot 2022 in India aangeboden.

Einde van het budgetmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Na het ontslag van voormalig topman Carlos Ghosn volgde bij Nissan een herstructureringsprogramma. In 2020 werd de Datsun-productie in Indonesië en Rusland stopgezet maar kreeg de in 2016 gepresenteerde redi-Go nog wel een facelift. Twee jaar later werd ook het productie-einde van dit model, dat enkel voor India in Chennai werd gebouwd, aangekondigd. Daarmee kwam er na nog geen tien jaar opnieuw een einde aan het merk Datsun. De herintroductie van het merk had niet het gehoopte succes gebracht. Volgens Autocar India werden de Indiase consumenten afgeschrikt door de goedkope afwerking, eenvoudige uitrusting en slechte Global NCAP-botsproefresultaten.[1]

Zie de categorie Datsun vehicles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.