Provence-Alpes-Côte d'Azur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provence-Alpes-Côte d'Azur
Regio van Frankrijk Vlag van Frankrijk
Ligging van Provence-Alpes-Côte d'Azur in Frankrijk
Coördinaten 44°NB, 6°OL
Algemeen
Oppervlakte 31.400 km²
Inwoners
(1-1-2020)
5.098.666
(162 inw./km²)
Hoofdplaats Marseille
Departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var, Vaucluse
Arrondissementen 18
Kantons 237
Gemeenten 963
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk
Commons heeft mediabestanden in de categorie Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Provence-Alpes-Côte d'Azur, afgekort PACA, is een regio in het zuidoosten van Frankrijk. De regio omvat de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse. De hoofdstad van Provence-Alpes-Côte d'Azur is Marseille in het departement Bouches-du-Rhône, Frankrijks tweede stad en belangrijkste haven. Nice, de vijfde stad van het land, is de departementshoofdstad (prefectuur) van de Alpes-Maritimes.

In het oosten grenst de regio aan Italië (regio's Piëmont en Ligurië) en in het zuiden aan de Middellandse Zee en het dwergstaatje Monaco. Ten westen van de regio, gescheiden door de Rhône, ligt Occitanie en ten noorden Auvergne-Rhône-Alpes.

Aangrenzende regio's[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende regio's   
        Auvergne-Rhône-Alpes       Piëmont (IT) 
           
 Occitanie   Ligurië (IT) 
           
                

Historische provincies[bewerken | brontekst bewerken]

Het overgrote deel van Provence-Alpes-Côte d'Azur valt samen met de Provence, het betreft hier de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du Rhône en Var en kleine delen van Vaucluse en Alpes-Maritimes. De streek Provence omvat in ruime zin echter ook Gard (Occitanie), een deel van Drôme (Auvergne-Rhône-Alpes) en Monaco.

Verder omvat PACA:

In 1960 werd de regio Provence-Côte d'Azur-Corse gevormd die ook het eiland Corsica omvatte. In 1970 werd Corsica een afzonderlijke regio en ontstond de huidige regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Provence-Alpes-Côte d'Azur is in economisch opzicht de op twee na belangrijkste regio van Frankrijk, na Île-de-France en Auvergne-Rhône-Alpes. In 2006 bedroeg het bbp 130.178 miljoen euro (27.095 euro per hoofd van de bevolking).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]