's-Gravelandseweg (Hilversum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 's-Gravelandseweg)
's-Gravelandseweg
's-Gravelandseweg (46), hoek Oude Enghweg
Geografische informatie
Locatie       Hilversum
Begin Oude Torenstraat en de Kerkbrink
Eind Leeuwenlaan, Corverslaan en de Boslaan
Lengte 2,4 km
Algemene informatie
Genoemd naar 's-Graveland
Naam sinds 1883
Bestrating klinkers
Bebouwing divers
Opvallende gebouwen AKN-gebouw
Portaal  Portaalicoon   Steden

De 's-Gravelandseweg is een belangrijke straat in het noordwesten van de gemeente Hilversum in de streek het Gooi in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Er zijn zowel winkels, kantoren als woningen aan de straat, maar er ligt ook een deel buiten de bebouwde kom. De straat is vernoemd naar het lintdorp 's-Graveland waar deze weg naartoe leidt. De 's-Gravelandseweg is ongeveer 2,4 km lang.

De 's-Gravelandseweg begint bij de Oude Torenstraat en de Kerkbrink in het stadscentrum van Hilversum. Nabij de Schoutenstraat splitst de straat zich zodat er een plein wordt gevormd alwaar de Hilversumse Kei een plekje heeft. De straat loopt naar de Corverslaan en de Boslaan, waar hij overgaat in de Leeuwenlaan ('s-Graveland). Zijstraten van de 's-Gravelandseweg vanuit het centrum zijn: de Oude Enghweg, Melkpad, Hoge Naarderweg, Koninginneweg, Steijnlaan Trompenbergerweg, Bussumergrintweg, Wisseloordlaan, Hoflaan, Nimrodlaan, Regentesselaan en net buiten de bebouwde kom de Oude Meentweg. Terug naar het centrum: Blesboklaan, Regentesselaan, Joelaan, Groelaan, Trompenburgerlaan, Hoflaan, Geert van Mesdagweg, Laan van Vogelzang, Blijdensteinlaan, Jonkerweg, Costeruslaan, Lindenheuvel, Van der Lindenlaan, Boomberglaan, P.C. Hooftweg en de Albertus Perkstraat.

Aan de 's-Gravelandseweg 144 - oorspronkelijk een koetshuis - bevindt zich een "Kapel" van de Remonstrantse Broederschap. Aan de weg staan tal van gemeentelijke en rijksmonumenten.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van de weg dateert uit 1562 toen aangeduid als Droeffwichss wech.[2] In de 18e eeuw werd de weg aangeduid met Dreuvikse Drift, 's-Gravelandsche Drift, Scheiboomseind en Schyteboomsdrift. De weg was oorspronkelijk een zandpad. In 1834 werd de weg, die deel uitmaakte van de Straatweg van 's-Graveland op Soestdijk, bestraat. In 1883 werd de naam 's-Gravelandscheweg vastgesteld.[3]

Van 1887 tot 1923 reed er een paardentram over de 's-Gravelandseweg naar 's-Graveland.[1] De 's-Gravelandseweg omvatte (evenals de Soestdijkerstraatweg) tolwegen; deze werden in 1936 opgeheven.

Omroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in 1936 opende aan de 's-Gravelandseweg (50-52) "De Algemene Vereniging Radio Omroep" (afgekort AVRO), de AVRO-studio 1 en in 1940 AVRO-studio 2.[4] De VPRO bezat een zestal villa's aan de 's-Gravelandseweg, die dienstdeden als studio's en kantoorgebouwen.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Rijksmonumenten aan de 's-Gravelandseweg:

nummer 41: woonhuis
46 (Minister Hartsenlaan): winkelwoningen
50-52: AVRO, met Studio 1 (1936) en 2 (1940)
55: voormalige villa, nu bibliotheek
57: voormalige villa, nu sociëteit De Unie
63-73: woningen (villa's)
144: voormalig koetshuis in chaletstijl (1898), nu remonstrantse kapel (1957)
182: voormalig tolhuis
184-186: boerderij in chaletstijl.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 's-Gravelandseweg (Hilversum) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.