Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Óscar Kardinaal Maradiaga
OscarKardinalRodriguez.jpg
Kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Ambt Aartsbisschop van Tegucigalpa en voorzitter van Caritas International
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 1993
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga (Tegucigalpa, 29 december 1942) is een Hondurees aartsbisschop en kardinaal. Sinds juni 2007 is hij tevens voorzitter van Caritas International(is).

Als kind droomde hij ervan saxofonist of piloot te worden. Maar hij koos voor het geestelijk leven. In 1961 trad hij toe tot de Salesianen van Don Bosco. Hij studeerde theologie en filosofie, en daarnaast studeerde hij af aan het conservatorium op piano en saxofoon. Hij verbleef ook enige tijd als student in Rome, waar hij aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit promoveerde in de theologie. In Innsbruck studeerde hij ook nog enige tijd psychologie. Hij is erelid van K.D.St.V. Alemannia Greifswald und Münster, een Duitse katholieke studentenvereniging die behoort tot het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen.

Rodriguez spreekt behalve zijn moedertaal, Spaans, vijf andere talen vloeiend. Na zijn afstuderen gaf hij les op verscheidene scholen van de orde van de Salesianen. Ook werd hij hoogleraar in de theologie aan de Salesiaanse universiteit van Guatemala. Op 28 oktober 1978 benoemde de toen nieuwe paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Tegucigalpa. In 1993 werd hij aartsbisschop van hetzelfde bisdom. In 2001 werd hij benoemd tot kardinaal. Tijdens een speciaal consistorie kreeg hij de titel Kardinaal-priester van de Heilige Maria van de Hoop. Hij is de eerste kardinaal in Honduras.

Rodriguez staat bekend om zijn inzet voor de armoedebestrijding en de mensenrechten. Hij is een uitgesproken voorstander van het kwijtschelden van de schulden van de derde wereld.

Voor het Conclaaf van 2005 werd hij door de Volkskrant gezien als een van de papabili.[1]

Op 13 april 2013 werd Rodríguez Maradiaga door paus Franciscus benoemd als lid en coördinator van de Raad van Kardinalen.

Noten

  1. De kanshebbers voor het pausschap, de Volkskrant, 1 april 2005

Bronnen