't Goude Hooft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taveerne 't Goude Hooft

't Goude Hooft is de oudste herberg van Den Haag. In 1423 wordt reeds geschreven over de taveerne In tgulde hoift. De taveerne lag aan de Groenmarkt (groentemarkt).

Herberg en taveerne[bewerken]

't Goude Hooft was een herberg voor mensen van buiten de stad, een taveerne voor de bezoekers van de markten en een ontmoetingsplaats waar ridders vergaderden. In 1660 werd de taveerne herbouwd door Pieter Post en voorzien van de twee gouden hoofden aan de gevel. In 1886 werd 't Goude Hooft weer herbouwd. In de 19de eeuw richtte de eigenaar op de eerste verdieping een herensociëteit op. Deze werd opgeheven toen er te weinig leden waren.

20ste eeuw[bewerken]

Uithangbord

Voor de Tweede Wereldoorlog werd bierbrouwer Heineken eigenaar van de taveerne en wilde het vervallen gebouw afbreken. Het bleek dat de gemeente het pand van de monumentenlijst had afgehaald om zo de Groenmarkt te kunnen verbreden. De taveerne werd herbouwd door de Amsterdamse architect F.A. Warners, volgens de tekeningen van Pieter Post, maar iets groter. Op de eerste verdieping is een wapenkamer met een wandschildering met Pieter Post en de stadhouder. De toen beroemde Amsterdamse chef-kok Henry Thijs (Dikker & Thijs) kreeg de opdracht 't Goude Hooft weer tot bloei te brengen. Het gebouw werd in 1939 heropend.

2012[bewerken]

In januari 2012 ging 't Goude Hooft over op een nieuwe eigenaar. Op 4 juni 2012 werd het restaurant weer geopend na een ingrijpende verbouwing, waarbij de karakteristieke details bewaard zijn gebleven. Naast een restaurant met terras is er nu ook een aparte multifunctionele zaal. Ook is er in de zomer van 2012 een feestzaal in de kelder aangelegd met de naam 'Club 1660'. In het voorjaar van 2013 zullen er acht suites worden gerealiseerd, waarmee de renovatie voltooid zal zijn en 't Goude Hooft weer een echte herberg is.

Externe link[bewerken]