100 Bullets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

100 Bullets is een stripreeks, getekend door Eduardo Risso en geschreven door Brian Azzarello. Het wordt uitgegeven door DC Comics, in de DC/Vertigo-lijn.


Stijl[bewerken]

Zowel de manier van schrijven als de manier van tekenen in 100 Bullets zijn voorbeelden van afstammelingen van de film noir en pulp-genres. Ze tonen moreel dubbelzinnige verhaallijnen met donker realisme.

Volgens de stijl is de stripreeks beïnvloed door zulke films als Pulp Fiction en Reservoir Dogs van Quentin Tarantino, The Usual Suspects van Bryan Singer, Lock, Stock and Two Smoking Barrels van Guy Ritchie en Hard Eight van Paul Thomas Anderson. Verder werd de stripreeks beïnvloed door auteurs als Elmore Leonard, Eddie Bunker, Dashiell Hammett en Raymond Chandler.

Verhaallijn[bewerken]

100 Bullets gaat over een zekere, mysterieuze Agent Graves, die telkens opnieuw een ander hoofdrolspeler de kans geeft wraak te nemen op iemand, die zijn leven ingrijpend heeft veranderd. Die kans krijgt deze door een koffertje met een handwapen, 100 kogels, de identiteit van de persoon die het leven heeft verwoest van de hoofdrolspeler en het bewijs dat die persoon hiervoor schuldig is. Agent Graves vertelt ook dat de 100 kogels niet te traceren zijn, en dat elk onderzoek naar een moord onmiddellijk ophoudt op het moment dat de kogels gevonden worden.

Hoewel alle moorden, die door Agent Graves mogelijk gemaakt worden, worden voorgesteld als gerechtigd, worden de kandidaten nooit beloond of gestraft voor hun wraak, en krijgen niets anders dan het genoegen van de wraak zelf.

Prijzen[bewerken]

De serie won in 2002 de Harvey Awards voor Beste Schrijver, Beste Artiest en Beste Vervolgende Serie. In 2003 won ze de Harvey Award voor Beste Artiest en in 2004 de Eisner Award voor Beste Vervolgende Serie.

Trivia[bewerken]

In 2006 kwam de B-film Snakes On A Plane uit, alsook het nummer Snakes On A Plane (Bring it) van Cobra Starship, ter promotie van de film. In de videoclip zit een cameo met Samuel L. Jackson, waarin hij een deel van de serie, Strychnine Lives, leest.