100 Greatest Britons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In 2002 hield de BBC een stemming om uit te maken wie de 100 Greatest Britons waren aller tijden. Er waren enkele ongewone kandidaten zoals Guy Fawkes, Boy George en Robbie Williams. De lijst bevatte ook 2 Ieren, namelijk Bono en Bob Geldof, samen met een Iers nationalist die door de Britten werd neergeschoten in 1916. Niet alle Ieren waren even blij met de opname van enkele bekende Ieren. Ernest Shackleton had ook Ierse voorouders. Een Schot (Alexander Fleming) en een Welshman (Owain Glyndŵr) raakten ook tot bij de 25 grootsten.

De top 10 werd uiteindelijk verkozen na een reeks individuele programma’s over de laatste kandidaten. Na de 10 programma’s werd het geheel afgesloten met een debat. Over de stemming van deze laatsten was er enige controverse en kwamen er klachten binnen bij de BBC over de manier waarop deze gedaan werd. Stemmen kon via de telefoon, maar men was niet beperkt tot slechts 1 stem. Hierdoor stemden studenten van het Churchill College en de Brunel-universiteit voor deze personen, waardoor zij ver voor de anderen eindigden.

Er werd ook een lijst opgesteld over de 100 Worst Britons.

Greatest Britons Lijst[bewerken]


Andere landen[bewerken]

Land Jaar Wedstrijd Winnaar Andere kandidaten Opmerkingen
Nederland 2004 De grootste Nederlander Pim Fortuyn Willem Drees
Desiderius Erasmus
De winst van Pim Fortuyn leidde tot grote controverse en later werd aangevoerd dat, als er verder doorgeteld zou zijn geweest, Willem van Oranje gewonnen zou hebben.

De filosoof Desiderius Erasmus, genomineerd als grootste Belg, stond bij de grootste Nederlander genomineerd als een van de hoogste tien.

België 2005 De Grootste Belg Pater Damiaan
Duitsland 2003 Unsere Besten Konrad Adenauer Maarten Luther
Karl Marx
Zuid-Afrika Great South Africans Nelson Mandela Mahatma Gandhi
Desmond Tutu
Frankrijk Le Plus Grand Français de tous les temps Charles de Gaulle Louis Pasteur
Edith Piaf
Finland Suuret Suomalaiset C.G.E. Mannerheim
Tsjechië 2005 Největší Čech Keizer Karel IV
Canada 2004 the Greatest Canadian Tommy Douglas
Verenigde Staten The Greatest American Ronald Reagan
Nieuw-Zeeland 2005 Top 100 History Makers Ernest Rutherford Er liepen twee lijsten naast elkaar, een met een officiële jury, een andere met tv-kijkers.
India Greatest Indians Moeder Teresa Er was geen tv-reeks
Australië The Greatest Australians Howard Florey De hele verkiezing gebeurde op één dag.