A.V. Lionitas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A.V. Lionitas
Volledige naam Atletiek Vereniging Lionitas
Plaats Vlag van Nederland Leeuwarden
Opgericht 1 januari 1962
Leden 645 (30-09-2017)[1]
Baan Kunststof, 6-baans
Clubtenue
Clubtenue

Clubtenue

Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Atletiek Vereniging Lionitas (in het kort A.V. Lionitas of Lionitas) is de atletiekvereniging van Leeuwarden. Deze club is in 1962 opgericht. Zij is ontstaan uit een fusie tussen de atletiekverenigingen Marathon en Vitesse. Sindsdien is dit de enige atletiekvereniging in Leeuwarden.

Lionitas bestaat uit zowel een baanatletiek- als een wegatletiektak. Bij de baanatletiek bestaat dit uit verschillende onderdelen als afstanden, speerwerpen, kogelstoten, hoogspringen e.d., ook wel meerkamp genoemd.

De wegatletiek is zeer divers. Dit gaat van recreatief tot lopers die regelmatig wedstrijden lopen. Zo zijn er verschillende beginnersgroepen, worden er clinics georganiseerd, is er een midden-, prestatie- en een wedstrijdgroep. Voor de jeugd zijn er de pupillen en CD-junioren. Getraind wordt er op de kunststofatletiekbaan die in 1994 in gebruik is genomen en in 2010 geheel is gerenoveerd. Daarnaast trainen een aantal groepen ook buiten de atletiekbaan.

Lionitas heeft in 2007 meegedaan aan het organiseren van de Marathon van Leeuwarden.

Bekende (oud-)atleten[bewerken | brontekst bewerken]

Van de topatleten die Lionitas heeft voortgebracht zijn de atletes Elly van Hulst en Marjon Wijnsma de bekendste. Beiden namen deel aan Olympische Spelen en waren vele malen Nederlands Kampioen en nationaal recordhouder. Momenteel zijn enkele bekende wegatleten van Lionitas onder andere Remon van Lunzen en Martin Ketellapper.

A.V. Lionitas medailles op NK's[bewerken | brontekst bewerken]

A.V. Lionitas heeft sinds 2007 1 officiële NK-medaille binnengehaald bij de senioren.

Jaar Onderdeel Plaats Mannen Prestatie Plaats Vrouwen Prestatie
2009 100 km Goud Martin Ketellapper 7:32.35

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]