ADAP Galo Maringá FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ADAP Galo Maringá
Naam ADAP Galo Maringá Football Club Ltda
Bijnaam Galo
Opgericht 1961 (als Grêmio Maringá),
2006 (fusie met ADAP)
Stadion Willie Davids, Maringá, Brazilië
Capaciteit 23.000
Voorzitter Vlag van Brazilië Marcos Faleiro
Trainer Vlag van Brazilië Val de Melo
Competitie Campeonato Brasileiro, Série C
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

ADAP Galo Maringá FC is een Braziliaanse voetbalclub uit de stad Maringá in de staat Paraná. De club werd opgericht op in december 2006 [1] uit een fusie van ADAP en Grêmio Esportivo Maringá. Het team speelt haar thuiswedstrijden in het Estádio Willie Davids, dat voorheen van Grêmio was. Grootste rivaal van ADAP Galo Maringá is Londrina Esporte Clube. De wedstrijd die de twee teams uit het noorden van Paraná tegen elkaar spelen heet ook wel de Clássico do Café, ofwel koffieklassieker, omdat de streek waar de twee clubs vandaan komen een oud koffiegebied is.

Geschiedenis[bewerken]

Grêmio Maringá[bewerken]

In 1961 werd de club gesticht onder de naam Grêmio Esportivo Maringá. De kleuren zwart en wit werden als clubkleuren gekozen. Op 28 januari 1962 speelde de club haar eerste officiële wedstrijd in het nieuwe Estádio Willie Davids in Maringá. De bijnaam Galo deed de club op in de jaren 1970, toen zij bekend werden als Galo de Ouro; letterlijk betekent dit goudhaantje. Onder de naam Grêmio wist de club drie keer het staatskampioenschap te winnen. Het eerste kwam in 1963 en werd in 1964 geprolongeerd. Het derde kon in 1977 aan de erelijst worden toegevoegd.

Door de jaren heen nam de club zo nu en dan en met wisselend succes deel aan nationale competities. In 1988 presteerde zij het beste door in de tweede divisie mee te doen. In het staatskampioenschap bleef het team vrijwel altijd één van de subtoppers. Korte uitstapjes naar lagere statelijke divisies kwamen echter wel voor.

Galo Maringá[bewerken]

In 2005 maakte de club van haar bijnaam de officiële naam: Galo Maringá. Verschillende lokale zakenmannen en bedrijven zaten achter een project om de club nieuw leven in te blazen. Met voorzichtig beleid werd geprobeerd de club aantrekkelijker te maken voor de inwoners van Maringá. In 2006 wist de club de tweede divisie van het Campeonato Paranaense te winnen, waardoor weer een plek onder de eliteclubs van Paraná werd verzekerd. Het doel was om in 2006 een goed resultaat te behalen in het Campeonato Paranaense en zo een plek in de Série C veilig te stellen. Ook kwalificatie voor de Copa do Brasil werd geambieerd.

Fusie[bewerken]

Op 25 november 2006 fuseerde Grêmio Esportivo Maringá met ADAP tot ADAP Galo Maringá. De club behield de kleuren van Galo Maringá en bleef dus in het zwart-wit gestreepte shirt spelen. Ook het logo van Galo werd gehandhaafd, met als verschil dat het woord ADAP werd toegevoegd. De officiële oprichtingsdatum van de club is echter wel 1999, zoals die voor ADAP is. De nieuwe club speelt haar thuiswedstrijden in Maringá, maar heeft wel nog het trainingscomplex van ADAP in Campo Mourão in bezit.

De eerste wedstrijd van de fusieclub vond plaats op 14 januari 2007 in het Campeonato Paranaense, waar beide originele clubs al in uitkwamen. In het Estádio Willie Davids werd met 3-1 gewonnen van Nacional. In 2007 deed te club ook mee aan de Série C, maar werd in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Palmares[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Volgens de "História" op de website van Galo Maringá (inmiddels opgeheven).