ALROSA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kimberliet-diatreem Oedatsjnaja in het noorden van Sacha is de grootste diamantschacht van Rusland en is met 530 meter een van de diepste dagbouwschachten ter wereld

ALROSA (Russisch: АЛРОСА, volledige naam: АК «АЛРОСА» (ОАО)) is een Russisch groep van diamant bedrijven, die een leidende positie in de wereld diamant winning neemt[1][2]. De Corporatie houdt zich bezig met de exploratie, winning, verwerking en verkoop van ruwe diamanten. De belangrijkste activiteiten zijn geconcentreerd in Yakutia, in de Arkhangelsk regio en Afrika. ALROSA produceert 97% van alle diamanten in Rusland[3], het aandeel van de onderneming in de wereldmarktvolume van diamant winning is 27%[4][5]. Het bedrijf heeft beproefde reserves voldoende zijn om het huidige niveau van de winning minstens 18-20 jaren te bijstaan. Waarschijnlijke reserves van ALROSA zijn ongeveer een derde van de totale wereld reserves van diamanten.

Concernstructuur[bewerken]

"Mir" open-pit mine, Mirny, Yakutia
"International" underground mine, Mirny, Yakutia

Begin 2013 was 43,9256% van de aandelen in handen van het staatsvastgoedbedrijf Rosimoesjtsjestvo, 25,0002% van de autonome republiek Jakoetië, 8,0003% van de provinciën (oeloesen) van Joetië en 23,0739% in handen van rechtspersonen en investeringsfondsen. Het vermogen is verdeeld over 200.000 aandelen.

Ondernemersactiviteiten[bewerken]

Miners, "International" underground mine, Mirny, Yakutia
Nyurba Mining and Processing Division, Nakyn ore field, Yakutia

ALROSA houdt zich bezig met onderzoek naar en exploitatie van diamantlagen en de productie van briljanten. De diamanten worden worden zowel door dagbouw als schachtbouw verworven. Tot het bedrijf behoren ook een aantal sorteer en wasinstallaties (onder andere in Mirny en Oedatsjny) en de waterkrachtcentrale Viljoejskaja-III (in de Viljoej, Viljoejskaja-I en II (waterkrachtcentrale Viljoejskaja) zijn geen onderdeel van ALROSA). Een dochteronderneming, Severalmas AG (ОАО Севералмаз), delft diamanten in de oblast Archangelsk. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Moskou, Sint-Petersburg, Orjol, Jakoetsk en in Angola, België en Israël.

Per juni 2013 in overeenstemming met de JORC Code de reserves en middelen van ALROSA waren 971,7 mln karaat (inclusief 664,8 mln karaat van bewezen en 308,2 mln karaat van waarschijnlijke, dat is 97% van de Russische reserves van dergelijke grondstoffen[6][7]. Belangrijkste productiefaciliteiten van ALROSA zijn momenteel geconcentreerd in West-Yakutia en Arkhangelsk regio. ALROSA ontwikkelt 22 velden in totaal. De industriële basis bestaat uit 9 inheemse en 13 grind vindplatsen. Inheemse vindplatsen worden verwerkt met behulp van openbare (loopbaan) en ondergrondse mijnbouw. Op het grondgebied van de Republiek Sakha (Yakutia) zijn er vier mijnbouw planten: Mirny, Aikhal, Udatschinsky, Nyurbinsk. Daarnaast ALROSA bezit 32,8% van de aandelen in de mijnbouw bedrijf "Katoka" - de grootste producent van diamant in Centraal-Afrika, die diamant mijnbouw produceert in Angola.

IPO[bewerken]

28 oktober 2013 hield het bedrijf een IPO[8], waarin 16% van de aandelen verkocht werden (7% van de aandelen werden gegeven door de Russische Federatie en de regering van Yakutia, nog eens 2% waren quasi schatkistpapier). Meer dan 60% van de totale plaatsing werden gekocht door de investeerders uit de V.S., 24% - uit Europa (20% van het Verenigd Koninkrijk), 14% is gekocht door investeerders uit Rusland[9][10]. 2% voor elk werden verworven door Oppenheimer Funds en Lazard. Tijdens de IPO ALROSA aangetrokken 41.3 miljard roebel (ongeveer 1,3 miljard USD)[11].

Afzet[bewerken]

Rough diamonds at Diamond Sorting Centre (DSC), Mirny, Yakutia

Marktordeningen ALROSA hebben vertegenwoordigingskantoren in alle grote diamant centrums - VSA, België, VAE, China, Groot-Brittannië en Israël. In 2012 tekende ALROSA een langdurige contract met het Belgische bedrijf Laurelton Diamonds Inc., die diamanten voor Amerikaanse juwelenbedrijf Tiffany & Co koopt[12]. Volgens de voorwaarden van de driejarige handelsovereenkomst in de eerste fase zal Tiffany&Co in staat zijn om ruwe diamanten te kopen in het bedrag van ongeveer 60 miljoen USD per jaar[13][14]. In mei 2013, ALROSA en Sotheby’s veilinghuis ondertekenden een memorandum van samenwerking. Door de voorwaarden, zal ALROSA in staat zijn om grote diamanten van premium klasse geproduceerd door de dochteronderneming "brillianty "ALROSA" bij Sotheby's veilingen te handel evenals juwelen met deze diamanten. Edelstenen te koop zal in Gemmologisch Instituut van Amerika (GIA) worden gecertificeerd[15]. ALROSA verleent actieve steun de Russische autoriteiten bij de uitvoering van de doelstellingen en bepalingen van het Kimberleyproces.

Prestatie indicatoren[bewerken]

In 2012 produceerde ondernemingen van ALROSA Groep 34,4 miljoen karaat van diamanten. In 2012 diamanten productie van ALROSA groep bedroegen 4 610,7 miljoen USD in termen van waarde[16]. Door de resultaten van het jaar werd de verkoop van diamant producten voor ALROSA Groep in totaal 4450,1 miljoen USD, geslepen diamanten - in totaal 160,6 miljoen USD[12][17][18]. Jaarlijkse bruto-inkomsten uit de verkoop van het belangrijkste produkt van ALROSA groep is meer dan 4,0 miljard USD.

Externe link[bewerken]