ALROSA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kimberliet-diatreem Oedatsjnaja in het noorden van Sacha is de grootste diamantschacht van Rusland en is met 530 meter een van de diepste dagbouwschachten ter wereld

ALROSA (Russisch: АЛРОСА, volledige naam: АК «АЛРОСА» (ЗАО)) is een Russisch mijnbouwbedrijf en de op een na grootste diamantdelver ter wereld na De Beers. Het bedrijf is een corporatie met haar hoofdkantoor in de Oost-Siberische stad Mirny. In 2005 had ALROSA een omzet van 69,9 miljard Roebel (± 2,1 miljard euro) en een nettowinst van 10,5 miljard roebel ( ± 300 miljoen euro). In 2006 was de directeur Aleksandr Netsjiporoek.

De opkomst van de Russische diamantindustrie was het gevolg van de ontdekking van de eerste kimberliet-diatreem (vulkanische pijp) in 1954 genaamd "Sarnitsa". In 1957 werden de eerste industriediamanten gedolven. In 1992, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werden meerdere staatsbedrijven uit de Sovjet-diamantindustier gefuseerd tot de corporatie Almasy Rossii-Sacha (Алмазы России-Саха; "diamanten van Rusland-Sacha"). Later werd deze naam afgekort tot ALROSA.

In 2001 sloot ALROSA een tot 2006 geldig samenwerkingsverdrag met De Beers af.

Concernstructuur[bewerken]

Begin 2006 was 37% van de aandelen in handen van het staatsvastgoedbedrijf Rosimoesjtsjestvo, 32% van de autonome republiek Jakoetië, 8% van de provinciën (oeloesen) van Joetië en 23% in handen van rechtspersonen en investeringsfondsen. Het vermogen is verdeeld over 200.000 aandelen.

Ondernemersactiviteiten[bewerken]

ALROSA houdt zich bezig met onderzoek naar en exploitatie van diamantlagen en de productie van briljanten. De diamanten worden worden zowel door dagbouw als schachtbouw verworven. Tot het bedrijf behoren ook een aantal sorteer en wasinstallaties (onder andere in Mirny en Oedatsjny) en de waterkrachtcentrale Viljoejskaja-III (in de Viljoej, Viljoejskaja-I en II (waterkrachtcentrale Viljoejskaja) zijn geen onderdeel van ALROSA). Een dochteronderneming, Severalmas AG (ОАО Севералмаз), delft diamanten in de oblast Archangelsk. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Moskou, Sint-Petersburg, Orjol, Jakoetsk en in Angola, België en Israël.

Externe link[bewerken]