AZ in Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AZ
AZ in Europa
Naam Alkmaar Zaanstreek
Opgericht 10 mei 1967
Stadion AFAS Stadion
Capaciteit 19.500
Meeste wedstrijden Yukinari Sugawara (49)
Clubtopscorer(s) Kees Kist (18)
Competitie - UEFA Champions League
- UEFA Europa League
- UEFA Conference League
- UEFA Women's Champions League

- UEFA Youth League

Prijzen UEFA Youth League: 1x
Continentale kwalificaties 22x gekwalificeerd (mannen)
3x gekwalificeerd (vrouwen)

4x gekwalificeerd (jeugd)

Tenue
Icoontje huidige resultaten Spelend in de groepsfase van de UEFA Europa Conference League 2023/24
Icoontje historische resultaten Verliezend finalist in de UEFA Cup 1980/81
Halve finalist in de UEFA Cup 2004/05 en UEFA Conference League 2022/23

Winst in de UEFA Youth League 2022/23

Portaal  Portaalicoon   Voetbal

In het seizoen 1977/78 speelde AZ voor het eerst Europees voetbal onder auspiciën van de UEFA. De UEFA organiseert drie toernooien waarvoor de mannen van AZ zich kunnen kwalificeren: de UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League. Plaatsing voor deze toernooien kan geschieden via een topresultaat in de Eredivisie, door winst in de play-offs, door middel van het winnen van de KNVB beker of door de eindzege in een van de Europese toernooien. Inmiddels hebben de mannen van AZ zich 22 keer geplaatst voor Europees voetbal.
De vrouwen van AZ hebben zich drie keer geplaatst voor Europees voetbal en het hoogste jeugdteam (Onder 18) heeft zich inmiddels vier keer geplaatst voor Europees voetbal. Dit artikel richt zich voornamelijk op de prestaties van de mannen.

AZ is met haar aantal gespeelde Europese wedstrijden na Ajax, PSV en Feyenoord de Nederlandse club met de meeste Europese ervaring. Vele gerenommeerde clubs heeft AZ tijdens de Europese campagnes ontmoet. Zo speelde AZ onder andere wedstrijden tegen meervoudig Champions League en/of Europacup I winnaars FC Barcelona, Liverpool, Internazionale, Benfica en Manchester United.

Daarnaast is AZ een van de vijf Nederlandse clubs die ooit een Europacup finale heeft gespeeld. In 1980/81 speelde AZ in de UEFA Cup tegen Ipswich Town de finale over twee duels. De eerste wedstrijd werd drie dagen na het behalen van haar eerste landskampioenschap in de clubgeschiedenis gespeeld. AZ verloor mede hierdoor deze uitwedstrijd met 3-0. In de return probeerde AZ dit nog recht te zetten, maar de overtuigende 4-2 overwinning was niet voldoende voor de eindzege.

Ook heeft AZ met 32 ongeslagen thuiswedstrijden in Europees verband een bijzondere reeks neergezet.[1] Door de thuisnederlaag tegen Everton in de groepsfase van de UEFA Cup 2007/08 eindigde deze reeks.

De Europese campagnes in vogelvlucht[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal speelde AZ 22 seizoenen Europees voetbal. Dat leverde 192 wedstrijden op tegen 94 verschillende tegenstanders uit 33 verschillende landen. Daarbij werd er in 1975 en 1988 ook nog gestreden om de Intertoto Cup, maar dit betroffen toen geen officiële wedstrijden en worden daarom niet in deze statistieken meegenomen. Het onderstaande overzicht geeft een korte beschrijving van hoe de Europese campagnes voor AZ verliepen, opgedeeld in blokken van opeenvolgende Europese seizoenen.

1977-1979[bewerken | brontekst bewerken]

Willem van Hanegem scoorde het eerste Europese doelpunt voor AZ.

UEFA Cup 1977/78[bewerken | brontekst bewerken]

Door een derde plaats in de Eredivisie van seizoen 1976/77 plaatste AZ zich voor het eerst in haar bestaan voor Europees voetbal. In de eerste ronde van de UEFA Cup boekte AZ meteen twee historische zeges op Red Boys Differdange uit Luxemburg. Thuis werd met 11-1 de grootste overwinning van AZ in Europees verband geboekt (tevens de grootste zege van AZ in een officiële wedstrijd) en ook de 5-0 uitoverwinning is door AZ nimmer overtroffen in Europees verband. De tweede ronde tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff en Johan Neeskens was het eindstation van deze Europese campagne. Na een 1-1 gelijkspel thuis, werd het ook in Camp Nou 1-1. Een verlenging bracht geen verandering aan deze stand, waardoor strafschoppen genomen moesten worden. Deze werden beter genomen door de Catalanen: FC Barcelona scoorde ze alle vijf, terwijl bij AZ de derde penalty in de serie door Kristen Nygaard gemist werd (5-4).

Europacup II 1978/79[bewerken | brontekst bewerken]

Door het winnen van de KNVB beker in 1978 plaatste AZ zich voor de Europacup II. Dit was het kortste Europese avontuur van AZ tot seizoen 2012/13. Ipswich Town was over twee wedstrijden te sterk (0-0 en 2-0).

1980-1983[bewerken | brontekst bewerken]

Vreugde op het veld nadat AZ op bezoek bij Feyenoord na een 1-5 zege voor het eerst kampioen van Nederland werd op 3 mei 1981 en zich hierdoor plaatste voor de Europacup I in het volgende seizoen 1981/82. Links op de voorgrond linksback Hugo Hovenkamp in trainingsjack, en centrumspits Kees Kist (nummer 9).

UEFA Cup 1980/81[bewerken | brontekst bewerken]

Door een tweede plaats in de Eredivisie van 1979/80 mocht AZ na een jaar afwezigheid weer meedoen aan een Europees toernooi. Dit werd het meest succesvolle jaar in de clubhistorie. Naast het landskampioenschap en de KNVB beker haalde AZ ook de finale van de UEFA Cup. Na in de eerste ronde af te rekenen met opnieuw Red Boys Differdange, werden achtereenvolgens Levski-Spartak, FK Radnički Niš, SC Lokeren en FC Sochaux aan de zegekar gebonden. Uiteindelijk vond AZ opnieuw haar meerdere in Ipswich Town. In deze tweedelige finale werd het 5-4. Drie dagen na het behalen van het eerste landskampioenschap werd de eerste wedstrijd, met het feest en alcohol nog in de benen, in Ipswich verloren met 3-0, waardoor de 4-2-overwinning van AZ thuis (in het Olympisch Stadion) 2 weken later niet genoeg was.

Europacup I 1981/82[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het eerst plaatst AZ zich vanwege het kampioenschap in het seizoen 1980/81 voor het hoogste Europees toernooi, de Europacup I voor landskampioenen. Hierin trof zij in de eerste ronde IK Start. De Noorse kampioen bleek niet sterk genoeg om de Alkmaarders te verrassen (4-1). Vervolgens trof AZ titelverdediger Liverpool FC, waartegen AZ net tekortkwam om de kwartfinale te halen (2-2 en 2-3). Zo kwam er voor de derde keer op rij door een Engelse club een einde aan het Europees seizoen van de club uit Alkmaar.

Europacup II 1982/83[bewerken | brontekst bewerken]

Door de bekerwinst in 1982 kon AZ voor de tweede keer meedoen aan de Europacup II. In de eerste ronde werd de bekerwinnaar van Ierland, Limerick United, over twee wedstrijden nipt verslagen (2-1). In de tweede ronde wist AZ thuis Internazionale nog wel met 1-0 te verslaan, maar verloor zij de return met 2-0 en kwam er een einde aan het laatste Europacup II avontuur van AZ.

2004-2008[bewerken | brontekst bewerken]

Aftrap AZ-AE Larissa uit Griekenland in het seizoen 2007/08.

UEFA Cup 2004/05[bewerken | brontekst bewerken]

Alkmaar heeft er 22 jaar op moeten wachten voordat AZ weer eens Europees actief mocht zijn. Na een vijfde plaats in de Eredivisie van 2003/04 was het zover. AZ begon dit Europees avontuur in de heksenketel van PAOK Saloniki, waar AZ goed op de been bleef en met 3-2 wist te winnen. Dit tot onvrede van de supporters van PAOK, die tijdens de wedstrijd een deel van hun eigen stadion in brand zetten. In de terugwedstrijd kwam PAOK nog wel snel op 0-1 maar, was AZ uiteindelijk met 2-1 toch te sterk voor de Grieken. AZ wist dit seizoen vele teams te verrassen met het aanvallende spel onder trainer/coach Co Adriaanse. Onder andere AJ Auxerre, Rangers en Villarreal werden door AZ verslagen. Uiteindelijk wist AZ door te dringen tot de halve finale, waarin Sporting Lissabon uit Portugal over twee wedstrijden in extremis te sterk bleek. In de blessuretijd van de verlenging maakte Sporting de beslissende tweede treffer, nadat AZ eerst op 3-1 was gekomen.

UEFA Cup 2005/06[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het laatste seizoen onder Co Adriaanse wist AZ zich middels een derde plek te plaatsen voor het UEFA Cup toernooi. De nieuwe coach van AZ, Louis van Gaal, speelde eveneens aanvallend voetbal en bereikte hiermee de laatste 32. In deze ronde was Champions League afvaller Betis Sevilla te sterk. In Spanje werd het 2-0 voor Real Betis en in Alkmaar bleef AZ steken op 2-0, waarna Betis in de verlenging de beslissing bracht: 2-1. Deze wedstrijd betekende de laatste Europese wedstrijd in de Alkmaarderhout, waar AZ in Europees verband nimmer heeft verloren.

UEFA Cup 2006/07[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 wist AZ zich voor de derde maal op rij te plaatsen voor de UEFA Cup. De vierde plek na de play-offs (na een tweede plaats in de Eredivisie) zorgde voor een achtste Europees avontuur. In de groepsfase werd eerst vakkundig Sevilla CF (2-1) opzij gezet, waardoor deze club voor het eerst een thuiswedstrijd in Europees verband verloor, waarna in de knock-outfase afgerekend werd met achtereenvolgens Fenerbahçe SK en Newcastle United. In beide tweeluiken leverde AZ in de terugwedstrijd een heroïsche strijd om terug te komen van een achterstand: uit bij Fenerbahçe werd het 3-3, maar thuis stond AZ met de rust al 2-0 achter en leken de kansen op de volgende ronde verkeken. In de tweede helft wist AZ de achterstand echter om te buigen naar een 2-2 gelijkspel, terwijl tegen Newcastle eerst met 4-2 werd verloren en AZ thuis met 2-0 won. In de kwartfinale bleek Werder Bremen een maatje te groot. Thuis werd het nog 0-0 maar uit werd het, mede door een onterecht afgekeurd doelpunt (op de 2-2), 4-1 voor Werder.

UEFA Cup 2007/08[bewerken | brontekst bewerken]

Na het mislopen van het kampioenschap in 2007 en het verlies in de finale van de play-offs om een voorronde plaats voor de Champions League, was plaatsing voor de UEFA Cup alles wat AZ restte. Wat uiteindelijk een teleurstellend seizoen bleek in de Eredivisie, tekende zich in deze UEFA Cup campagne al af. AZ kwalificeerde zich nog wel voor de groepsfase, door het Portugese Paços Ferreira met minimale cijfers te verslaan (1-0 en 0-0), maar in de groepsfase kon AZ geen potten breken. De club verloor zelfs voor het eerst een thuiswedstrijd in Europees verband (2-3 tegen Everton FC), waardoor er een einde kwam aan een recordreeks van 32 ongeslagen thuiswedstrijden. AZ wist mede hierdoor niet Europees te overwinteren.

2009-2014[bewerken | brontekst bewerken]

Line-up voorafgaand aan het Europa League duel AZ-Malmö FF.

Champions League 2009/10[bewerken | brontekst bewerken]

Door het landskampioenschap in 2009 kon AZ zich opmaken voor haar debuut in de UEFA Champions League, met wedstrijden tegen Arsenal, Olympiakos Piraeus en Standard Luik. Dat is maar goed ook, want zonder de miljoenen uit de Champions League had AZ mogelijk niet meer bestaan. Vlak voor het tweeluik tegen Arsenal ging de hoofdsponsor DSB Bank en het moederbedrijf failliet en ontstond er plotseling een hoge schuld die mede dankzij deze miljoenen afgelost kon worden. Op het sportieve vlak bleek Arsenal in deze groep duidelijk een maatje te groot, maar AZ moest eveneens haar meerdere erkennen in Olympiakos en Standard en werd na zes wedstrijden zonder overwinning uitgeschakeld. Vooral de twee wedstrijden tegen Standard leverden een zure bijsmaak op. In de thuiswedstrijd was Moussa Traoré nog in de blessuretijd trefzeker voor Standard (1-1), maar in de uitwedstrijd kon daar nog eens schepje bovenop gedaan worden. De in de vijfde minuut van de blessuretijd bij een vrije trap meegekomen keeper Sinan Bolat scoorde de belangrijke 1-1 gelijkmaker. Mede hierdoor wist AZ uiteindelijk geen beslag te leggen op de derde plek in de groep, dat recht zou geven op een plaats in de knock-outfase van de Europa League. Het kostte Ronald Koeman mede zijn baan als hoofdcoach.

Europa League 2010/11[bewerken | brontekst bewerken]

Door een vijfde plaats in de Eredivisie van 2009/10 wist AZ zich andermaal te kwalificeren voor Europees voetbal. AZ zou door deze klassering instromen in de derde voorronde van het jaar eerder opgerichte Europa League toernooi, wat als voortzetting van de UEFA Cup beschouwd kan worden. Na de kwalificatierondes doorgekomen te zijn, trof AZ in de groepsfase weinig aansprekende tegenstanders uit Oost-Europa. Uiteindelijk werd AZ hierin derde en werd zij voor de winterstop uitgeschakeld in Europa. Dynamo Kiev bezorgde AZ deze jaargang en passant een tweede Europese thuisnederlaag ooit.

Europa League 2011/12[bewerken | brontekst bewerken]

Na de vierde plek in de Eredivisie kon AZ zich opmaken voor eenzelfde route richting de groepsfase van de Europa League als het jaar hiervoor. Via een moeizame kwalificatie, kwam AZ terecht in een groep met Metalist Charkov, Austria Wien en Malmö FF. Hierin wist zij met vijf gelijke spelen en een overwinning ongeslagen beslag te leggen op de tweede plaats, dat recht gaf op overwintering in het toernooi. Na de 1-0 op Anderlecht werden achtereenvolgens ook Udinese en Valencia thuis verslagen. Waar in Brussel eveneens met 1-0 gewonnen werd, wat de eerste Europese uitoverwinning sinds 2007 betekende voor AZ, waren zowel Udinese als Valencia in eigen huis AZ de baas. De 2-0-overwinning op Udinese thuis bleek evenwel goed genoeg om door te mogen, maar in de kwartfinale tegen Valencia betekende de 0-4 nederlaag het einde van de Europese aspiraties.

Europa League 2012/13[bewerken | brontekst bewerken]

Met opnieuw een vierde plek in het seizoen 2011/12, had AZ zich geplaatst voor de play-off ronde van de Europa League. Sinds het succesvolle Europese seizoen van 2004/05 wist AZ zich telkens te plaatsen voor de groepsfase van het betreffende Europese toernooi (uitgezonderd het seizoen 2008/09, toen AZ geen Europees voetbal speelde). Deze jaargang duurde het Europese avontuur echter zeer kort en bleek de groepsfase een brug te ver. Het Russische FC Anzji van puissant rijke eigenaar Soelejman Kerimov en getraind door Guus Hiddink was over twee duels duidelijk de sterkste. Het uitresultaat bood nog enig perspectief op plaatsing (1-0), maar thuis liep AZ tegen een nieuw Europees dieptepunt aan: 0-5.

Europa League 2013/14[bewerken | brontekst bewerken]

AZ won in het voorbije seizoen de KNVB beker en kon zich daardoor opnieuw opmaken voor de play-off ronde van de Europa League. In de play-offronde werd afgerekend met Atromitos. Uit werd knap met 1-3 gewonnen, waardoor de return een formaliteit leek. Echter kreeg AZ al in de tweede minuut een rode kaart, waardoor het uiteindelijk nog spannend werd. De wedstrijd eindigde in 0-2, nadat deze in de 59e minuut bij een 0-1 stand gestaakt werd wegens brand in het stadion en een dag later uitgespeeld zou worden. In de groepsfase trof AZ opnieuw een Griekse club in PAOK Saloniki. Een oude bekende, want na jaren van afwezigheid van AZ op het Europese toneel was dit de eerste tegenstander van AZ in het succesvolle seizoen 2004/05. De groepsfase bleek geen probleem voor AZ; al na vijf wedstrijden wist zij zich te plaatsen voor de volgende ronde en bleef hierin uiteindelijk ongeslagen. Onderweg nam Dick Advocaat het stokje over van de op 29 september ontslagen Gertjan Verbeek. Het bleek het seizoen van de hernieuwde kennismakingen. Naast PAOK trof AZ dit seizoen ook oude bekenden Slovan Liberec en FC Anzji in de knock-outfase. Met de uitschakeling van Anzji revancheerde AZ zich voor het voorgaande seizoen, al speelde Anzji ditmaal zonder de vedetten van een seizoen eerder, na een forse sanering van de selectie. AZ zou net als in 2007 en 2012 in de kwartfinale stranden, ditmaal tegen de finalist van het vorige seizoen: Benfica (0-1 en 0-2). Het bleek na het verlies in de finale van de play-offs om Europees voetbal tegen FC Groningen het einde van een recordserie van vijf seizoenen Europees voetbal op rij.

2015-2017[bewerken | brontekst bewerken]

De huldiging van AZ na het behalen van Europees voetbal door de 3e plaats in de Eredivisie van 2014/15.

Europa League 2015/16[bewerken | brontekst bewerken]

Na één seizoen afwezigheid in Europa, zou AZ door de behaalde derde plaats in het seizoen 2014/15 in de derde voorronde van de Europa League instromen. In deze ronde trof AZ de Europese debutant Istanbul Başakşehir uit Turkije (4-1). In de ronde erna werd ook Astra Giurgiu uit Roemenië over twee duels opzij gezet (4-3), na een nederlaag in de heenwedstrijd (2-3). Hierdoor werd voor de negende keer de groepsfase van een Europees toernooi bereikt. Hierin werd AZ gekoppeld aan Athletic Bilbao, FC Augsburg en Partizan Belgrado. Tegen de uiteindelijke groepswinnaar Athletic bleef AZ knap ongeslagen met een overwinning en gelijkspel, maar de vier andere wedstrijden eindigden in een teleurstellend resultaat: 0 punten uit 4 duels. Zeker in de thuiswedstrijd tegen Augsburg viel er meer te halen: kans op kans werd er door AZ gecreëerd, maar AZ kreeg de bal niet in het net. Hierdoor eindigde het Europees avontuur van dit seizoen al voor de winterstop.

Europa League 2016/17[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij de vierde plek van AZ in de Eredivisie en de winst van de KNVB beker door de nummer drie, Feyenoord, plaatste AZ zich voor de derde voorronde van de Europa League. Hierin trof AZ de Griekse Europees debutant PAS Giannina, die tweemaal werd verslagen. In de ronde erna werd AZ aan FK Vojvodina uit Servië gekoppeld, waarbij de eerste wedstrijd uit met 0-3 werd gewonnen en de return daardoor een formaliteit werd (0-0). De loting voor de groepsfase koppelde AZ aan FC Zenit, Dundalk FC en Maccabi Tel Aviv. Na een stroef begin in de groepsfase met nederlagen tegen Zenit (5-0) en Maccabi (1-2) en gelijke spelen tegen Dundalk en opnieuw Maccabi sloot AZ de groepsfase af met twee overwinningen, waarvan de 3-2 thuis tegen het al geplaatste Zenit zeer memorabel was. De 8 punten bleken voldoende voor overwintering. Het Franse Olympique Lyon bleek in de tweede ronde met een totaaluitslag van 11-2 over twee wedstrijden echter veel te sterk. AZ kwalificeerde zich dit seizoen vervolgens niet voor een nieuwe Europese campagne, ondanks finales in de KNVB beker en play-offs.

2018-2023[bewerken | brontekst bewerken]

Panoramaopname van het thuisstadion van AZ tijdens de wedstrijd AZ-Marioepol (boven) en AZ-Antwerp FC (onder).

Europa League 2018/19[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij een derde plaats in de Eredivisie plaatste AZ zich voor de tweede voorronde van de Europa League. Het bleek een zeer korte campagne, want AZ verslikte zich in Kairat FK uit Kazachstan (2-0 nederlaag en 2-1 overwinning).

Europa League 2019/20[bewerken | brontekst bewerken]

Met een vierde plaats in de Eredivisie kwalificeerde AZ zich direct voor de tweede voorronde van de Europa League. Daags nadat het Zweedse BK Häcken in deze ronde aan de kant werd geschoven, stortte een deel van het dak van het AFAS Stadion in. Hierdoor moest AZ tot aan de winterstop uitwijken naar het Cars Jeans Stadion te Den Haag (voor de derde voorronde en groepsfase) en de Grolsch Veste te Enschede (voor de play-offwedstrijd). Dit betekende dat zowel de thuis- als uitwedstrijden van AZ tegen FK Marioepol (vanwege politieke onrust in Oost-Oekraïne) en tegen Antwerp FC (afgekeurd stadion) niet gespeeld werden in de eigen stadions van de betreffende clubs. Het tweeluik tegen Antwerp FC werd een ware thriller, waarbij AZ tweemaal in de slotfase de 1-1 op het bord zette. In de verlenging liep AZ tegen de 9 man van Antwerp FC echter uit naar een 1-4 overwinning. In de daaropvolgende groepsfase met o.a. Manchester United FC uit Engeland wist AZ zich na 5 wedstrijden te plaatsen voor de volgende ronde, door thuis in extremis een 2-2 gelijkspel tegen Partizan Belgrado uit het vuur te slepen. In de 87e minuut keek AZ immers nog met tien man tegen een 0-2 achterstand aan. In de volgende ronde was een terugkeer in het AFAS Stadion niet voldoende om het Oostenrijkse LASK te verslaan en werd na een 1-1 gelijkspel de uitwedstrijd met 2-0 verloren, waardoor de laatste 32 het eindstation voor AZ was.

Champions League - en Europa League 2020/21[bewerken | brontekst bewerken]

Door de uitbraak van de Coronapandemie werd het Eredivisieseizoen 2019/20 in maart stilgelegd en in april beëindigd. Hierdoor kwalificeerde AZ, doordat zij op dat moment tweede stond, voor het eerst sinds 2009/10 voor de Champions League. Door deze pandemie is ook het voorrondetraject anders ingedeeld. De eerste, tweede (waar AZ instroomt) en derde kwalificatierondes worden afgewerkt in een enkele wedstrijd zonder publiek in het stadion van de door loting bepaalde thuisspelende ploeg. In de tweede kwalificatieronde werd na verlenging afgerekend met FC Viktoria Pilsen uit Tsjechië: 3-1, waarna in de derde kwalificatieronde Dynamo Kiev met 0-2 te sterk bleek. Hierdoor restte voor AZ de groepsfase van de Europa League, waarin gespeeld werd tegen o.a. Real Sociedad en SSC Napoli. Mede door een verrassende uitoverwinning tegen Napoli (0-1) stond AZ halverwege aan kop in groep F met 6 punten uit 3 wedstrijden, maar in de twee volgende thuiswedstrijden werden slechts 2 punten verzameld. Hierdoor moest AZ winnen in de afsluitende uitwedstrijd tegen Rijeka om op eigen kracht door te gaan, terwijl een nederlaag uitschakeling betekende. Het werd echter 2-1 voor Rijeka.

Europa League - en Conference League 2021/22[bewerken | brontekst bewerken]

Door een derde plek in de Eredivisie in het voorgaande seizoen, kwalificeerde AZ zich voor de play-offronde van de Europa League in het seizoen 2021/22. In dit tweeluik was Celtic FC uit Schotland AZ echter de baas, waardoor groepsfase van de nieuw opgerichte Conference League restte. Hierin trof AZ met Randers FC voor het eerst een Deense ploeg. Al na 5 wedstrijden wist AZ zich als groepswinnaar verzekerd van een plek in de achtste finale waarin het Noorse FK Bodø/Glimt getroffen werd. Na een onfortuinlijke 2-1 nederlaag met scheidsrechterlijke dwalingen en het gemis van de VAR om deze te corrigeren als oorzaak, werd het in Alkmaar opnieuw 2-1. In de verlenging wist Bodø echter de 2-2 te maken waardoor AZ uit het toernooi vloog.

Conference League 2022/23[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij winst in de Play-offs na een teleurstellende vijfde positie in het reguliere Eredivisie-seizoen, kon AZ zich op 21 juli 2022 gaan opmaken voor de eerste wedstrijd van de tweede voorronde van de Conference League. Deze en de overige twee voorrondes bracht AZ langs velden in Bosnië, in Schotland en in Portugal. Waar AZ de eerste drie wedstrijden nog stroef begon met zelfs een kleine nederlaag uit tegen Dundee United FC (1-0), bereikte AZ evengoed soeverein de groepsfase. De groepsfase bracht het aantal landen welke voor het eerst door AZ bezocht zijn deze campagne tot vier. Naast Bosnië in de voorronde, bezocht AZ Slowakije, waarin vanwege de oorlog uitgeweken Oekraïense club SK Dnipro-1 zijn thuiswedstrijden speelt, Cyprus (Apollon Limasol) en Liechtenstein (FC Vaduz) in de groepsfase. AZ kwalificeerde zich met vijf overwinningen en één nederlaag als groepswinnaar voor de achtste finales, waarin SS Lazio tweemaal met 2-1 werd verslagen. Hierna volgde het tweeluik tegen RSC Anderlecht. Deze werd na tweemaal 2-0 voor de thuisclub in AZ's voordeel beslist op penalty's, waarna voor het eerst sinds 2005 weer een halve finale van een Europees toernooi werd bereikt. Hierin ontmoette AZ West Ham United FC, maar dit team uit de Premier League was tweemaal te sterk voor AZ. Zo eindigde niet alleen dit Europese seizoen maar ook de lange serie van 25 ongeslagen Europese thuiswedstrijden.

Conference League 2023/24[bewerken | brontekst bewerken]

Door een vierde plek in de Eredivisie in het seizoen 2022/23, kwalificeerde AZ zich voor de groepsfase van de Conference League door achtereenvolgens het Andorrese Santa Coloma opzij te zetten en vervolgens het Noorse Brann Bergen d.m.v. een spannende penaltyserie (6-5) uit te schakelen.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Sportief[bewerken | brontekst bewerken]

# Legenda
PO Voorronde
Groep Groepsfase
24/32 Laatste 24 of 32
1/8 Laatste 16
1/4 Kwartfinale
1/2 Halve finale
F Verloren finale
W Winnaar finale
* Seizoen nog gaande of nog niet begonnen.

Financieel[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijk van kwalificatie voor en prestaties van clubs in de Europese toernooien keert de UEFA prijzengelden uit aan deelnemende clubs. Zeker sinds de invoering van de Champions League (in 1992) en Europa League (in 2009) kunnen deze bedragen fors oplopen[2]. Een deel hiervan bestaat uit participatie- en prestatiebonussen; hoe beter een club presteert in het toernooi, hoe hoger deze bedragen. De hoogte hiervan is ongeacht het land waar een club uit komt. Een ander deel hiervan bestaat uit tv-rechten, de zogenaamde market pool, die centraal door de UEFA vermarkt worden. De hoogte hiervan is afhankelijk van de inkomsten uit tv-rechten voor het toernooi uit het land waar de club vandaan komt en het aantal deelnemende clubs aan het toernooi uit het land waarmee de pot gedeeld moet worden. Betere prestaties en startbewijs zorgen voor een iets groter aandeel uit deze pot. Sinds het seizoen 2018/19 is er een derde prijzenpot toegevoegd, de zogenaamde coefficient share. Clubs in het hoofdtoernooi van de twee Europese toernooien worden gerangschikt op basis van UEFA-coëfficiënten van de afgelopen 10 jaar plus een puntenbonus voor behaalde Europese titels. Hoe hoger in deze rangschikking van clubs in het betreffende toernooi, des te groter het aandeel uit dit deel van de prijzengelden. In onderstaande tabel ontbreken de gegevens over ontvangen prijzengelden bij deelnames van AZ aan Europacup toernooien vóór 2006/07. De onderstaande bedragen zijn in euro.

Seizoen Bonussen Market Pool Coefficient Totaal
Eerdere campagnes n.b. n.b. n.b. n.b.
UEFA Cup 2006/07 795 000 611 000 -- 1 406 000
UEFA Cup 2007/08 284 000 geen -- 284 000
UEFA Champions League 2009/10 8 700 000 7 578 000 -- 16 278 000
UEFA Europa League 2010/11 1 440 000 271 877 -- 1 711 877
UEFA Europa League 2011/12 2 480 000 472 082 -- 2 952 082
UEFA Europa League 2012/13 100 000 geen -- 100 000
UEFA Europa League 2013/14 3 600 000 2 426 249 -- 6 026 249
UEFA Europa League 2015/16 3 144 600 1 540 378 -- 4 684 978
UEFA Europa League 2016/17 4 442 000 1 856 459 -- 6 298 459
UEFA Europa League 2018/19 260 000 geen geen 260 000
UEFA Europa League 2019/20 5 495 000 1 231 000 2 286 000 9 012 000
UEFA Europa League 2020/21 4 524 000 1 134 000 2 571 480 8 229 480^
UEFA Conference League 2021/22 6 772 000 213 000 1 246 000 8 231 000
UEFA Conference League 2022/23* 8 032 754 n.n.b. 1 290 500 9 322 754

* Seizoen is nog gaande of recent afgelopen; het bedrag zal nog oplopen of is nog niet bekend.
^ In verband met de Covid pandemie en daaruit voortvloeiende maatregelen zijn er door de UEFA kosten in rekening gebracht bij clubs en van de inkomsten afgetrokken. Bij AZ bedroegen die kosten 288 000. In bovenstaand schema zijn deze kosten er niet afgetrokken.

De wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De UEFA hanteert een vaste volgorde van tegenstanders voor groepswedstrijden in groepen van vier clubs. Deze volgorde kan tot 2021 schematisch worden weergegeven als A-B-C-C-A-B en vanaf 2021 als A-B-C-C-B-A. In onderstaande tabel worden de tegenstanders in volgorde van de eerst gespeelde wedstrijden genoteerd (A-B-C).

Uitslagen vanuit gezichtspunt AZ

1970 - 1980[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC*
(Cumulatief)
1977/78 UEFA Cup 1R Vlag van Luxemburg Red Boys Differdange Thuis 11-1 5-0 16-1 6 (6)
32 Vlag van Spanje FC Barcelona Thuis 1-1 1-1 2-2 (4-5 ns)
1978/79 Europacup II 32 Vlag van Engeland Ipswich Town FC Thuis 0-0 0-2 0-2 1 (7)

1980 - 1990[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC*
(Cumulatief)
1980/81 UEFA Cup 1R Vlag van Luxemburg Red Boys Differdange Thuis 6-0 4-0 10-0 17+3 (27)
32 Vlag van Bulgarije Levski-Spartak Uit 5-0 1-1 6-1
1/8F Vlag van Joegoslavië FK Radnički Niš Uit 5-0 2-2 7-2
1/4F Vlag van België SC Lokeren Thuis 2-0 0-1 2-1
1/2F Vlag van Frankrijk FC Sochaux Uit 3-2 1-1 4-3
F Vlag van Engeland Ipswich Town FC Uit 4-2 0-3 4-5
1981/82 Europacup I 32 Vlag van Noorwegen IK Start Uit 1-0 3-1 4-1 5 (32)
1/8F Vlag van Engeland Liverpool FC Thuis 2-2 2-3 4-5
1982/83 Europacup II 32 Vlag van Ierland Limerick United Uit 1-0 1-1 2-1 5 (37)
1/8F Vlag van Italië Internazionale Thuis 1-0 0-2 1-2

1990 - 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1990 en 2000 heeft AZ zich niet gekwalificeerd voor Europees voetbal.

2000 - 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC*
(Cumulatief)
2004/05 UEFA Cup 1R Vlag van Griekenland PAOK Saloniki Uit 2-1 3-2 5-3 22+2 (61)
Groep Vlag van Frankrijk AJ Auxerre Thuis 2-0 2-0
Groep Vlag van Polen Amica Wronki Uit 3-1 3-1
Groep Vlag van Schotland Rangers FC Thuis 1-0 1-0
Groep Vlag van Oostenrijk Grazer AK Uit 0-2 0-2
32 Vlag van Duitsland Alemannia Aachen Uit 2-1 0-0 2-1
1/8F Vlag van Oekraïne FC Sjachtar Donetsk Uit 2-1 3-1 5-2
1/4F Vlag van Spanje Villarreal CF Uit 1-1 2-1 3-2
1/2F Vlag van Portugal Sporting Lissabon Uit 3-2 (nv) 1-2 4-4
2005/06 UEFA Cup 1R Vlag van Rusland Krylja Sovetov Samara Uit 3-1 3-5 6-6 11 (72)
Groep Vlag van Oekraïne Dnipro Dnipropetrovsk Uit 2-1 2-1
Groep Vlag van Engeland Middlesbrough FC Thuis 0-0 0-0
Groep Vlag van Bulgarije Litex Lovetsj Uit 2-0 2-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshoppers Thuis 1-0 1-0
32 Vlag van Spanje Real Betis Uit 2-1 (nv) 0-2 2-3
2006/07 UEFA Cup 1R Vlag van Turkije Kayserispor Thuis 3-2 1-1 4-3 15+1 (88)
Groep Vlag van Portugal SC Braga Thuis 3-0 3-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshoppers Uit 5-2 5-2
Groep Vlag van Tsjechië FC Slovan Liberec Thuis 2-2 2-2
Groep Vlag van Spanje Sevilla FC Uit 2-1 2-1
32 Vlag van Turkije Fenerbahçe SK Uit 2-2 3-3 5-5
1/8F Vlag van Engeland Newcastle United FC Uit 2-0 2-4 4-4
1/4F Vlag van Duitsland SV Werder Bremen Thuis 0-0 1-4 1-4
2007/08 UEFA Cup 1R Vlag van Portugal Paços Ferreira Uit 0-0 1-0 1-0 6 (94)
Groep Vlag van Rusland Zenit Sint-Petersburg Uit 1-1 1-1
Groep Vlag van Griekenland AE Larissa 1964 Thuis 1-0 1-0
Groep Vlag van Duitsland 1. FC Nürnberg Uit 1-2 1-2
Groep Vlag van Engeland Everton FC Thuis 2-3 2-3
2009/10 Champions League Groep Vlag van Griekenland Olympiakos Piraeus Uit 0-0 0-1 0-1 4+4 (102)
Groep Vlag van België Standard Luik Thuis 1-1 1-1 2-2
Groep Vlag van Engeland Arsenal FC Thuis 1-1 1-4 2-5

2010 - 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC*
(Cumulatief)
2010/11 Europa League Q3 Vlag van Zweden IFK Göteborg Thuis 2-0 0-1 2-1 7 (109)
PO Vlag van Kazachstan FC Aktobe Thuis 2-0 1-2 3-2
Groep Vlag van Oekraïne FC Dynamo Kiev Thuis 1-2 0-2 1-4
Groep Vlag van Wit-Rusland FK BATE Borisov Uit 3-0 1-4 4-4
Groep Vlag van Moldavië FC Sheriff Tiraspol Thuis 2-1 1-1 3-2
2011/12 Europa League Q3 Vlag van Tsjechië FK Baumit Jablonec Thuis 2-0 1-1 3-1 17.5+1 (127.5)
PO Vlag van Noorwegen Aalesunds FK Uit 6-0 1-2 7-2
Groep Vlag van Zweden Malmö FF Thuis 4-1 0-0 4-1
Groep Vlag van Oekraïne Metalist Charkov Uit 1-1 1-1 2-2
Groep Vlag van Oostenrijk FK Austria Wien Thuis 2-2 2-2 4-4
32 Vlag van België RSC Anderlecht Thuis 1-0 1-0 2-0
1/8F Vlag van Italië Udinese Calcio Thuis 2-0 1-2 3-2
1/4F Vlag van Spanje Valencia CF Thuis 2-1 0-4 2-5
2012/13 Europa League PO Vlag van Rusland Anzji Machatsjkala Uit 0-5 0-1 0-6 0 (127.5)
2013/14 Europa League PO Vlag van Griekenland Atromitos FC Uit 0-2 3-1 3-3 16+1 (144.5)
Groep Vlag van Griekenland PAOK Saloniki Thuis 1-1 2-2 3-3
Groep Vlag van Israël Maccabi Haifa Uit 2-0 1-0 3-0
Groep Vlag van Kazachstan Sjachtjor Karaganda Uit 1-0 1-1 2-1
32 Vlag van Tsjechië FC Slovan Liberec Uit 1-1 1-0 2-1
1/8F Vlag van Rusland Anzji Machatsjkala Thuis 1-0 0-0 1-0
1/4F Vlag van Portugal SL Benfica Thuis 0-1 0-2 0-3
2015/16 Europa League Q3 Vlag van Turkije Istanbul Başakşehir Thuis 2-0 2-1 4-1 6 (150.5)
PO Vlag van Roemenië FC Astra Giurgiu Uit 2-0 2-3 4-3
Groep Vlag van Servië FK Partizan Uit 1-2 2-3 3-5
Groep Vlag van Spanje Athletic Bilbao Thuis 2-1 2-2 4-3
Groep Vlag van Duitsland FC Augsburg Thuis 0-1 1-4 1-5
2016/17 Europa League Q3 Vlag van Griekenland PAS Giannina Thuis 1-0 2-1 3-1 9.5 (160)
PO Vlag van Servië FK Vojvodina Uit 0-0 3-0 3-0
Groep Vlag van Ierland Dundalk FC Thuis 1-1 1-0 2-1
Groep Vlag van Rusland Zenit Sint-Petersburg Uit 3-2 0-5 3-7
Groep Vlag van Israël Maccabi Tel Aviv FC Thuis 1-2 0-0 1-2
32 Vlag van Frankrijk Olympique Lyon Thuis 1-4 1-7 2-11
2018/19 Europa League Q2 Vlag van Kazachstan Kairat Almaty Uit 2-1 0-2 2-3 1 (161)
2019/20 Europa League Q2 Vlag van Zweden BK Häcken Thuis 0-0 3-0 3-0 12.5 (173.5)
Q3 Vlag van Oekraïne FK Marioepol Uit 4-0 0-0 4-0
PO Vlag van België Antwerp FC Thuis 1-1 4-1 (nv) 5-2
Groep Vlag van Servië FK Partizan Uit 2-2 2-2 4-4
Groep Vlag van Engeland Manchester United FC Thuis 0-0 0-4 0-4
Groep Vlag van Kazachstan Astana FK Thuis 6-0 5-0 11-0
32 Vlag van Oostenrijk LASK Linz Thuis 1-1 0-2 1-3

2020 - 2030[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC*
(Cumulatief)
2020/21 Champions League Q2 Vlag van Tsjechië Viktoria Plzeň Thuis 3-1 (nv) 3-1 8 (181.5)
Q3 Vlag van Oekraïne FC Dynamo Kiev Uit 0-2 0-2
Europa League Groep Vlag van Italië SSC Napoli Uit 1-1 1-0 2-1
Groep Vlag van Kroatië HNK Rijeka Thuis 4-1 1-2 5-3
Groep Vlag van Spanje Real Sociedad Uit 0-0 0-1 0-1
2021/22 Europa League PO Vlag van Schotland Celtic FC Uit 2-1 0-2 2-3 12+2 (195.5)
Conference League Groep Vlag van Denemarken Randers FC Uit 1-0 2-2 3-2
Groep Vlag van Tsjechië FK Jablonec Thuis 1-0 1-1 2-1
Groep Vlag van Roemenië CFR Cluj Uit 2-0 1-0 3-0
1/8F Vlag van Noorwegen FK Bodø/Glimt Uit 2-2 (nv) 1-2 3-4
2022/23 Conference League Q2 Vlag van Bosnië en Herzegovina FK Tuzla City Thuis 1-0 4-0 5-0 21+3 (219.5)
Q3 Vlag van Schotland Dundee United FC Uit 7-0 0-1 7-1
PO Vlag van Portugal Gil Vicente FC Thuis 4-0 2-1 6-1
Groep Vlag van Oekraïne SK Dnipro-1 Uit 2-1 1-0 3-1
Groep Vlag van Liechtenstein FC Vaduz Thuis 4-1 2-1 6-2
Groep Vlag van Cyprus Apollon Limasol Thuis 3-2 0-1 3-3
1/8F Vlag van Italië SS Lazio Uit 2-1 2-1 4-2
1/4F Vlag van België RSC Anderlecht Uit 2-0 0-2 2-2 (4-1 ns)
1/2F Vlag van Engeland West Ham United FC Uit 0-1 1-2 1-3
2023/24 Conference League Q3 Vlag van Andorra FC Santa Coloma Uit 1-0 2-0 3-0 7 (226.5)
PO Vlag van Noorwegen Brann Bergen Thuis 1-1 3-3 4-4 (6-5 ns)
Groep Vlag van Bosnië en Herzegovina HŠK Zrinjski Mostar Uit 1-0 3-4 4-4
Groep Vlag van Polen Legia Warschau Thuis 1-0 14-12-2023 n.n.b.
Groep Vlag van Engeland Aston Villa FC Thuis 1-4 1-2 2-6

* PUC staat voor Punten UEFA Coëfficient. Deze punten worden gebruikt om een ranglijst van landen samen te stellen aan de hand van de prestaties van deelnemende clubs aan UEFA toernooien van de afgelopen 5 seizoenen. Dit betreft een andere ranglijst en puntentelling dan de clubranking. Bovenstaande puntenaantal geeft de bijdrage van AZ weer aan het PUC-totaal voor Nederland.

Intertoto Cup[bewerken | brontekst bewerken]

In 1975 en 1988 speelde AZ nog enkele wedstrijden in de Intertoto Cup. Tot 1995 werd dit toernooi niet door de UEFA georganiseerd en derhalve betroffen het destijds geen officiële wedstrijden. Daarom staan deze niet in bovenstaand overzicht vermeld, maar apart in onderstaand schema. Achter de eerstgenoemde uitslag staat tussen haakjes of de wedstrijd thuis of uit werd gespeeld.

Seizoen Ronde Land Club Score
1975 Groep Vlag van Polen ROW Rybnik 2-2(u), 0-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshoppers 2-3(u), 3-1
Groep Vlag van Zweden Östers IF 1-0(t), 0-2
1988 Groep Vlag van Duitsland Bayer 05 Uerdingen 1-2(t), 1-3
Groep Vlag van Duitse Democratische Republiek 1. FC Magdeburg 4-1(t), 1-2
Groep Vlag van Denemarken Odense BK 1-5(t), 2-4

Standen AZ in groepsfases[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda kleuren in de tabellen
Door naar de laatste 16.
Door naar de laatste 24 (va. 2021) of 32 (tot 2021).
Door naar de UEFA Europa League.
Door naar de UEFA Europa Conference League.
Uitgeschakeld.
Club1 geeft de potindeling van de club weer bij de loting.

2004-2008[bewerken | brontekst bewerken]

UEFA Cup 2004/05 Groep F
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ5 4 3 0 1 6 3 +3 9
Vlag van Frankrijk AJ Auxerre2 4 2 1 1 7 3 +4 7
Vlag van Oostenrijk Grazer AK3 4 2 1 1 5 4 +1 7
Vlag van Schotland Rangers FC1 4 2 0 2 8 3 +5 6
Vlag van Polen Amica Wronki4 4 0 0 4 3 16 −13 0
UEFA Cup 2005/06 Groep D
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Engeland Middlesbrough2 4 3 1 0 6 0 +6 10
Vlag van Nederland AZ1 4 3 1 0 5 1 +4 10
Vlag van Bulgarije Liteks Lovetsj5 4 2 0 2 4 5 −1 6
Vlag van Oekraïne Dnjepr3 4 1 0 3 4 9 −5 3
Vlag van Zwitserland Grasshoppers4 4 0 0 4 3 7 −4 0
UEFA Cup 2006/07 Groep C
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ2 4 3 1 0 12 5 +7 10
Vlag van Spanje Sevilla FC1 4 2 1 1 7 2 +5 7
Vlag van Portugal SC Braga5 4 2 0 2 6 5 +1 6
Vlag van Tsjechië Slovan Liberec3 4 1 2 1 6 7 −1 5
Vlag van Zwitserland Grasshoppers4 4 0 0 4 3 15 −12 0
UEFA Cup 2007/08 Groep A
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Engeland Everton3 4 4 0 0 9 3 +6 12
Vlag van Duitsland FC Nürnberg4 4 2 1 1 7 6 +1 7
Vlag van Rusland FC Zenit2 4 1 2 1 6 6 0 5
Vlag van Nederland AZ1 4 1 1 2 5 6 −1 4
Vlag van Griekenland AE Larissa5 4 0 0 4 4 10 −6 0

2009-2014[bewerken | brontekst bewerken]

Champions League 2009/10 Groep H
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Engeland Arsenal1 6 4 1 1 12 5 +7 13
Vlag van Griekenland Olympiakos Piraeus3 6 3 1 2 4 5 −1 10
Vlag van België Standard Luik4 6 1 2 3 7 9 −2 5
Vlag van Nederland AZ2 6 0 4 2 4 8 −4 4
Europa League 2010/11 Groep E
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Oekraïne Dynamo Kiev2 6 3 2 1 10 6 +4 11
Vlag van Wit-Rusland BATE Borisov3 6 3 1 2 11 11 0 10
Vlag van Nederland AZ1 6 2 1 3 8 10 −2 7
Vlag van Moldavië FC Sheriff4 6 1 2 3 5 7 −2 5
Europa League 2011/12 Groep G
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Oekraïne Metalist Charkov2 6 4 2 0 15 6 +9 14
Vlag van Nederland AZ1 6 1 5 0 10 7 +3 8
Vlag van Oostenrijk Austria Wien3 6 2 2 2 10 11 −1 8
Vlag van Zweden Malmö FF4 6 0 1 5 4 15 −11 1
Europa League 2013/14 Groep L
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ1 6 3 3 0 8 4 +4 12
Vlag van Griekenland PAOK Saloniki2 6 3 3 0 10 6 +4 12
Vlag van Israël Maccabi Haifa3 6 1 2 3 6 9 −3 5
Vlag van Kazachstan Sjachtjor Karaganda4 6 0 2 4 5 10 −5 2

2015-2021[bewerken | brontekst bewerken]

Europa League 2015/16 Groep L
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Spanje Athletic Bilbao1 6 4 1 1 16 8 +8 13
Vlag van Duitsland FC Augsburg3 6 3 0 3 12 11 +1 9
Vlag van Servië Partizan Belgrado4 6 3 0 3 10 14 −4 9
Vlag van Nederland AZ2 6 1 1 4 8 13 −5 4
Europa League 2016/17 Groep D
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Rusland FC Zenit1 6 5 0 1 17 8 +9 15
Vlag van Nederland AZ2 6 2 2 2 6 10 −4 8
Vlag van Israël Maccabi Tel Aviv3 6 2 1 3 7 9 −2 7
Vlag van Ierland Dundalk FC4 6 1 1 4 5 8 −3 4
Europa League 2019/20 Groep L
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Engeland Manchester United1 6 4 1 1 10 2 +8 13
Vlag van Nederland AZ4 6 2 3 1 15 8 +7 9
Vlag van Servië Partizan Belgrado3 6 2 2 2 10 10 0 8
Vlag van Kazachstan Astana FK2 6 1 0 5 4 19 -15 3
Europa League 2020/21 Groep F
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Italië SSC Napoli1 6 3 2 1 7 5 +2 11
Vlag van Spanje Real Sociedad2 6 2 3 1 5 4 +1 9
Vlag van Nederland AZ3 6 2 2 2 7 5 +2 8
Vlag van Kroatië HNK Rijeka4 6 1 1 4 7 12 -5 4

2021-heden[bewerken | brontekst bewerken]

Conference League 2021/22 Groep D
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ1 6 4 2 0 8 3 +5 14
Vlag van Denemarken Randers FC4 6 1 4 1 9 9 0 7
Vlag van Tsjechië FK Jablonec3 6 1 3 2 6 8 -2 6
Vlag van Roemenië CFR Cluj2 6 1 1 4 4 7 -3 4
Conference League 2022/23 Groep E
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ1 6 5 0 1 12 6 +6 15
Vlag van Oekraïne SK Dnipro-14 6 3 1 2 9 7 +2 10
Vlag van Cyprus Apollon Limassol2 6 2 2 2 5 7 -2 8
Vlag van Liechtenstein FC Vaduz3 6 0 1 5 5 11 -6 1
Conference League 2023/24 Groep E
Club Gs W G V DV DT DS Pt
Vlag van Nederland AZ1 0 0 0 0 0 0 0 0
Vlag van Engeland Aston Villa2 0 0 0 0 0 0 0 0
Vlag van Polen Legia Warschau3 0 0 0 0 0 0 0 0
Vlag van Bosnië en Herzegovina HSK Zrinjski4 0 0 0 0 0 0 0 0

Lijst van tegenstanders[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kaart toont in het lichtgroen de landen die AZ in Europees verband bezocht heeft. Landen in het geel zijn nog nimmer in Europees verband door AZ bezocht, grijsgekleurde landen zijn geen UEFA-lid. De locatie van Alkmaar is aangegeven met een rode stip. Slowakije in turquoise is bezocht door AZ omdat Dnipro vanwege de oorlog in Oekraïne moest uitwijken.
Tegenstander Land Gesp. Seizoen Winst Gelijk Verlies
Engeland Vlag van Engeland 18 2 5 11
Ipswich Town 4 1978/79, 1980/81 1 1 2
Liverpool 2 1981/82 1 1
Newcastle United 2 2006/07 1 1
Arsenal 2 2009/10 1 1
Manchester United 2 2019/20 1 1
West Ham United 2 2022/23 2
Aston Villa 2 2023/24 2
Middlesbrough 1 2005/06 1
Everton 1 2007/08 1
Spanje Vlag van Spanje 13 5 5 3
Barcelona 2 1977/78 2
Villarreal 2 2004/05 1 1
Betis Sevilla 2 2005/06 1 1
Valencia 2 2011/12 1 1
Athletic Bilbao 2 2015/16 1 1
Real Sociedad 2 2020/21 1 1
Sevilla FC 1 2006/07 1
Oekraïne Vlag van Oekraïne 12 6 3 3
Dynamo Kiev 3 2010/11, 2020/21 3
Sjachtar Donetsk 2 2004/05 2
Metalist Charkov 2 2011/12 2
FK Marioepol 2 2019/20 1 1
SK Dnipro-1 2 2022/23 2
Dnipro Dnipropetrovsk 1 2005/06 1
Griekenland Vlag van Griekenland 11 6 3 2
PAOK Saloniki 4 2004/05, 2013/14 2 2
Olympiakos Piraeus 2 2009/10 1 1
Atromitos 2 2013/14 1 1
PAS Giannina 2 2016/17 2
AE Larissa 1 2007/08 1
België Vlag van België 10 5 3 2
RSC Anderlecht 4 2011/12, 2022/23 3 1
SC Lokeren 2 1980/81 1 1
Standard Luik 2 2009/10 2
Antwerp FC 2 2019/20 1 1
Rusland Vlag van Rusland 9 3 2 4
Anzji Machatsjkala 4 2012/13, 2013/14 1 1 2
Zenit Sint-Petersburg 3 2007/08, 2016/17 1 1 1
Krylja Sovetov 2 2005/06 1 1
Portugal Vlag van Portugal 9 5 1 3
Sporting Lissabon 2 2004/05 1 1
Paços Ferreira 2 2007/08 1 1
SL Benfica 2 2013/14 2
Gil Vicente FC 2 2022/23 2
SC Braga 1 2006/07 1
Kazachstan Vlag van Kazachstan 8 5 1 2
FK Aktobe 2 2010/11 1 1
Sjachtjor Karaganda 2 2013/14 1 1
Kairat FK 2 2018/19 1 1
Astana FK 2 2019/20 2
Servië/Joegoslavië Vlag van Servië 8 2 4 2
Partizan Belgrado 4 2015/16, 2019/20 2 2
FK Radnički Niš 2 1980/81 1 1
FK Vojvodina 2 2016/17 1 1
Tsjechië Vlag van Tsjechië 8 4 4 0
FK Jablonec 4 2011/12, 2021/22 2 2
FC Slovan Liberec 3 2006/07, 2013/14 1 2
FC Viktoria Pilsen 1 2020/21 1
Italië Vlag van Italië 8 5 1 2
Internazionale 2 1982/83 1 1
Udinese 2 2011/12 1 1
SSC Napoli 2 2020/21 1 1
SS Lazio 2 2022/23 2
Noorwegen Vlag van Noorwegen 8 3 3 2
IK Start 2 1981/82 2
Aalesunds FK 2 2011/12 1 1
FK Bodø/Glimt 2 2021/22 1 1
Brann Bergen 2 2023/24 2
Duitsland Vlag van Duitsland 7 1 2 4
Alemannia Aachen 2 2004/05 1 1
Werder Bremen 2 2006/07 1 1
FC Augsburg 2 2015/16 2
1. FC Nürnberg 1 2007/08 1
Turkije Vlag van Turkije 6 3 3 0
Kayserispor 2 2006/07 1 1
Fenerbahçe 2 2006/07 2
Istanbul Başakşehir 2 2015/16 2
Zweden Vlag van Zweden 6 3 2 1
IFK Göteborg 2 2010/11 1 1
Malmö FF 2 2011/12 1 1
BK Häcken 2 2019/20 1 1
Frankrijk Vlag van Frankrijk 5 2 1 2
FC Sochaux 2 1980/81 1 1
Olympique Lyon 2 2016/17 2
AJ Auxerre 1 2004/05 1
Oostenrijk Vlag van Oostenrijk 5 0 3 2
Austria Wien 2 2011/12 2
LASK Linz 2 2019/20 1 1
Grazer AK 1 2004/05 1
Schotland Vlag van Schotland 5 3 0 2
Celtic FC 2 2021/22 1 1
Dundee United FC 2 2022/23 1 1
Rangers FC 1 2004/05 1
Luxemburg Vlag van Luxemburg 4 4 0 0
Red Boys Differdange 4 1977/78, 1980/81 4
Ierland Vlag van Ierland 4 2 2 0
Limerick United 2 1982/83 1 1
Dundalk FC 2 2016/17 1 1
Israël Vlag van Israël 4 2 1 1
Maccabi Haifa 2 2013/14 2
Maccabi Tel Aviv 2 2016/17 1 1
Roemenië Vlag van Roemenië 4 3 0 1
Astra Giurgiu 2 2015/16 1 1
CFR Cluj 2 2021/22 2
Bosnië en Herzegovina Vlag van Bosnië en Herzegovina 3 2 0 1
FK Tuzla City 2 2022/23 2
HŠK Zrinjski Mostar 1 2023/24 1
Bulgarije Vlag van Bulgarije 3 2 1 0
Levski-Spartak 2 1980/81 1 1
Litex Lovetsj 1 2005/06 1
Polen Vlag van Polen 2 2 0 0
Legia Warschau 1 2023/24 1
Amica Wronki 1 2004/05 1
Zwitserland Vlag van Zwitserland 2 2 0 0
Grasshopper Club 2 2005/06, 2006/07 2
Wit-Rusland Vlag van Wit-Rusland 2 1 0 1
BATE Borisov 2 2010/11 1 1
Moldavië Vlag van Moldavië 2 1 1 0
FC Sheriff 2 2010/11 1 1
Kroatië Vlag van Kroatië 2 1 0 1
HNK Rijeka 2 2020/21 1 1
Denemarken Vlag van Denemarken 2 1 1 0
Randers FC 2 2021/22 1 1
Cyprus Vlag van Cyprus 2 1 0 1
Apollon Limassol 2 2022/23 1 1
Liechtenstein Vlag van Liechtenstein 2 2 0 0
FC Vaduz 2 2022/23 2
Andorra Vlag van Andorra 2 2 0 0
Santa Coloma 2 2023/24 2
97 33 196 22 91 52 53

In bovenstaande tabel zijn cursief genoteerde clubs reeds opgeheven of gefuseerd.

Top10 vaakst getroffen clubs[bewerken | brontekst bewerken]

# Tegenstander Gespeeld Balans (W-G-V) Seizoenen
1 Red Boys Differdange 4 4 - 0 - 0 1977/78, 1980/81
1 Ipswich Town 4 1 - 1 - 2 1978/79, 1980/81
1 PAOK Saloniki 4 2 - 2 - 0 2004/05, 2013/14
1 Anzji Machatsjkala 4 1 - 1 - 2 2012/13, 2013/14
1 Partizan Belgrado 4 0 - 2 - 2 2015/16, 2019/20
1 FK Jablonec 4 2 - 2 - 0 2011/12, 2021/22
1 RSC Anderlecht 4 3 - 0 - 1 2011/12, 2022/23
8 Slovan Liberec 3 1 - 2 - 0 2006/07, 2013/14
8 FK Zenit 3 1 - 1 - 1 2007/08, 2016/17
8 Dynamo Kiev 3 0 - 0 - 3 2010/11, 2020/21

UEFA ranking sinds 1968[bewerken | brontekst bewerken]

In onderstaand schema wordt per jaargang de UEFA ranking van AZ vermeld.

_____
117
93
97
52
28
32
44
40
71
138
_____
56
39
21
20
22
39
47
49
60
35
44
44
65
58
118
83
66
58
38
31
28
21
20
68-77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88-04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Legenda
AZ speelde deze jaargang Europees voetbal
AZ speelde deze jaargang geen Europees voetbal
Toekomstige ranking op basis van huidige coëfficiënten
AZ had in deze periode geen UEFA ranking
Seizoen nog gaande

De onderstaande grafiek toont de vergelijking over de periode 2005-2020 van de UEFA ranking van de vier Nederlandse clubs met de meeste Europese ervaring in UEFA toernooien. De ranking van AZ is hierin weergegeven als de rode lijn.[3]

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand overzicht betreft de resultaten en uitslagen exclusief penaltyserie(s).

Record Thuis Uit Thuis en Uit
Grootste overwinning 11-1 (AZ - Red Boys Differdange in 1977/78) 0-5 (Red Boys Differdange - AZ in 1977/78),
(Astana FK - AZ in 2019/20)
16-1 (tegen Red Boys Differdange in 1977/78)
Meeste doelpunten 12 (AZ - Red Boys Differdange 11-1 in 1977/78) 8 (Krylja Sovetov - AZ 5-3 in 2005/06),
(Olympique Lyonnais - AZ 7-1 in 2016/17)
17 (tegen Red Boys Differdange in 1977/78)
Grootste nederlaag 0-5 (AZ - Anzji Machatsjkala in 2012/13) 7-1 (Olympique Lyonnais - AZ in 2016/17) 2-11 (tegen Olympique Lyonnais in 2016/17)
Serie opeenvolgend (in welke periode of het aantal keer behaald)
Overwinningen 8 (07-2022 - 05-2023) 2 (8x) 6 (08-2022 - 10-2022)
Ongeslagen 32 (09-1977 - 12-2007) 6 (08-2013 - 04-2014) 12 (08-2018 - 12-2019)
Gelijke spelen 3 (09-2009 - 12-2009) 3 (09-2011 - 11-2011) 5 (09-2011 - 12-2011)
Zonder overwinning 4 (12-2007 - 12-2009) 15 (10-2007 - 02-2012) 8 (12-2007 - 12-2009)
Nederlagen 2 (2x) 3 (5x) 3 (5x)
Zonder tegendoelpunt 5 (09-1978 - 04-1981) 2 (3x) 4 (07-2019 - 08-2019)
Minimaal één doelpunt gescoord 18 (09-1980 - 11-2005) 9 (09-2006 - 12-2007) 11 (02-2006 - 03-2007)
Minimaal één tegendoelpunt 5 (02-2005 - 11-2005) 14 (10-2007 - 11-2011) 10 (02-2005 - 11-2005)
Niet gescoord 2 (2x) 3 (12-2019 - 10-2020) 3 (2x)
0-0 Eindstand 2 (04-2007 - 09-2007) 1 (5x) 1 (14x)
Europese kwalificaties 6 (2018-heden)
Groepsfase bereikt* 7 (2004-2012)
Europees overwinterd* 3 (2004-2007)

* Jaargangen zonder Europese kwalificatie zijn niet meegerekend.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Noot vooraf: dit overzicht is exclusief wedstrijden in de Intertoto Cup. Deze competitie werd tot 1995 niet georganiseerd door de UEFA en wordt niet meegerekend in UEFA's officiële Europese statistieken. Derhalve zijn deze wedstrijden ook niet in dit overzicht opgenomen.
Niet meer bestaande competities zijn cursief.

Legenda: Gs = gespeeld; W = gewonnen; G = gelijkspel; V = verloren; DV = doelpunten voor; DT = doelpunten tegen; DS = doelsaldo

Per deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand schema is geordend op basis van de meest recente deelname aan het betreffende toernooi.

Competitie Aantal Seizoen
Conference League 2021/22, 2022/23, 2023/24
Europa League 10× 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2015/16, 2016/17, 2018/19, 2019/20, 2020/21, 2021/22
Champions League 2009/10, 2020/21
UEFA Cup 1977/78, 1980/81, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08
Europacup II 1978/79, 1982/83
Europacup I 1981/82

Per competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Trofee Competitie Gs W G V DV DT DS Deelname laatste seizoen
European Champions Clubs' Cup Champions League 8 1 4 3 7 11 -4 2020/21
Europacup I 4 2 1 1 8 6 +2 1981/82
Totaal 12 3 5 4 15 13 -2
UEFA Cup Europa League 88 35 25 28 123 110 +13 2021/22
UEFA Cup 56 31 15 10 121 67 +54 2007/08
Totaal 144 66 40 38 244 177 +67
UEFA ECL Trophy Conference League 32 20 5 7 59 30 +29 2023/24
Cup Winners Cup Europacup II 6 2 2 2 3 5 -2 1982/83
Totaal 194 91 52 51 321 229 +92

Per resultaat[bewerken | brontekst bewerken]

Gs W G V DV DT DS
Thuis1 97 60 27 10 189 76 +113
Uit 97 31 25 41 132 153 –21
Totaal 194 91 52 51 321 229 +92

1 Inclusief zeven thuiswedstrijden op vreemde bodem: De UEFA Cupfinale tegen Ipswich Town FC en de wedstrijd in de Europacup I tegen Liverpool FC werden afgewerkt in het Olympisch Stadion te Amsterdam. De wedstrijden in de Europa League in 2019 tegen FK Marioepol, Manchester United FC, Astana FK en FK Partizan werden afgewerkt in het Cars Jeans Stadion te Den Haag en tegen Antwerp FC in de Grolsch Veste te Enschede.

Per stadion (thuis)[bewerken | brontekst bewerken]

Gs W G V DV DT DS
AFAS Stadion 68 39 19 10 115 57 +58
Alkmaarderhout 22 18 4 0 55 12 +43
Cars Jeans Stadion 4 2 2 0 12 2 +10
Olympisch Stadion 2 1 1 0 6 4 +2
Grolsch Veste 1 0 1 0 1 1 0
Totaal 97 60 27 10 189 76 +113

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Individuele statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Top-20 Wedstrijden
# Naam speler Aantal
1 Yukinari Sugawara 46
" Pantelis Hatzidiakos 46
3 Kew Jaliens 45
" Maarten Martens 45
5 Dani de Wit 44
6 Jordy Clasie 43
7 Johann Berg Gudmundsson 36
8 Barry Opdam 33
" Fredrik Midtsjø 33
10 Tim de Cler 32
" Nick Viergever 32
12 Esteban Alvarado 31
13 Mattias Johansson 30
" Owen Wijndal 30
15 Vangelis Pavlidis 29
16 Brett Holman 28
" Celso Ortíz 28
18 Stijn Schaars 27
" Niklas Moisander 27
" Roy Beerens 27
" Ron Vlaar 27
4 spelers 25
Top-20 Doelpunten
# Naam speler Aantal
1 Kees Kist 18
2 Vangelis Pavlidis 14
3 Jan Peters 10
4 Shota Arveladze 9
" Dani de Wit 9
6 Pier Tol 8
" Johann Berg Gudmundsson 8
8 Kristen Nygaard 7
" Barry van Galen 7
" Maarten Martens 7
" Teun Koopmeiners 7
" Albert Gudmundsson 7
13 Danny Koevermans 6
" Pontus Wernbloom 6
" Myron Boadu 6
16 Kurt Welzl 5
" Denny Landzaat 5
" Mousa Dembélé 5
" Brett Holman 5
" Calvin Stengs 5
" Mayckel Lahdo 5
11 spelers 4
Gertjan Verbeek heeft 31 Europese wedstrijden als coach op de bank gezeten bij AZ.
Alle Coaches*
# Naam coach Aantal W G V Gem. pt.*
1 Pascal Jansen 35 21 5 9 1.94
2 Gertjan Verbeek 31 13 7 11 1.48
3 Louis Van Gaal 26 12 8 6 1.69
4 John van den Brom 24 10 4 10 1.42
5 Arne Slot 21 8 9 4 1.57
6 Georg Kessler 18 9 5 4 1.78
7 Co Adriaanse 14 10 2 2 2.29
8 Dick Advocaat 9 4 3 2 1.67
9 Ronald Koeman 5 0 3 2 0.60
10 Hans Kraay sr. 4 2 2 0 2.00
11 Hans Eijkenbroek 4 2 1 1 1.75
12 Martin Haar 3 0 3 0 1.00

* Het betreft hier het aantal Europese wedstrijden als hoofdcoach op de bank van AZ. Afwezigheid op de bank door schorsing wordt niet bij dit aantal gerekend, maar bij de persoon die de honneurs als hoofdverantwoordelijke op de bank waarneemt. Bij het gemiddeld aantal punten per wedstrijd is 3 punten per overwinning aangehouden.

AZ Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De AZ vrouwen werden in 2008 voor het eerst kampioen en plaatsten zich voor het eerst voor Europees voetbal.

Tussen 2007 en 2011 waren de AZ Vrouwen actief in de Eredivisie en konden zij zich via het landskampioenschap kwalificeren voor Europees voetbal. Vanaf 2023 is het vrouwenelftal van AZ terug in de Eredivisie voor vrouwen en maken de dames van AZ opnieuw kans zich voor Europees voetbal te kwalificeren.

Deelnames[bewerken | brontekst bewerken]

Door hun drie behaalde landskampioenschappen speelden de dames van AZ drie seizoenen Europees voetbal. AZ nam eenmaal deel aan de Women's Cup en tweemaal aan de Women's Champions League, welke in 2009 als opvolger van de Women's Cup werd opgericht. Hieronder staan de wedstrijden van AZ in een schema vermeld.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de eerstgenoemde uitslag in onderstaande tabel staat tussen haakjes of de wedstrijd thuis, uit of op neutraal terrein werd gespeeld.

Seizoen Ronde Land Club Score
2008/09 QG Vlag van Schotland Glasgow City LFC 1-1 (n)
QG Vlag van Moldavië FC Narta Chisinau 7-0 (n)
QG Vlag van Servië ŽFK Mašinac Niš 4-1 (u)
2009/10 32 Vlag van Denemarken Brøndby IF 1-2(t), 1-1
2010/11 32 Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais 1-2(t), 0-8

Individuele Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Top-5 Wedstrijden
# Naam speler Aantal
1 Loes Geurts 7
" Claudia van den Heiligenberg 7
" Jessica Fishlock 7
" Chantal de Ridder 7
" Loïs Oudemast 7
3 spelers 6
Top-5 Doelpunten
# Naam speler Aantal
1 Chantal de Ridder 5
2 Dionne Demarteau 2
" Claudia van den Heiligenberg 2
4 Sharon Kok 1
" Daphne Koster 1
" Jessica Fishlock 1
" Loïs Oudemast 1

AZ Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Huldiging van AZ Onder 18 op het Waagplein, te Alkmaar, na winst in de Youth League.

Het Onder 18 elftal van AZ kan zich eveneens plaatsen voor Europees voetbal. Indien de hoofdmacht van AZ zich weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League óf het hoogste jeugdteam (tot 2020/21 was dat Onder 19, vanaf 2020/21 Onder 18) is het voorafgaande seizoen landskampioen geworden, dan plaatst AZ Onder 18 zich voor de (kwalificatieronde) van de UEFA Youth League. Spelers die jonger zijn dan 18 jaar en/of 18 worden in het jaar waarop het Youth League seizoen van start gaat zijn speelgerechtigd. Daarnaast wordt voor maximaal 5 spelers die 19 worden in het desbetreffende jaar dispensatie verleent. In beide gevallen geldt dat er ook aan andere voorwaarden dan leeftijdseisen voldaan moet worden.[4]

Deelnames[bewerken | brontekst bewerken]

Door een 1e plek in de vanwege de Coronapandemie afgebroken A-Junioren Eredivisie 2019/20, plaatste AZ Onder 19 zich voor het eerst voor de Youth League in het seizoen 2020/21. Vanwege de voortdurende pandemie werd op 17 februari 2021 door de UEFA besloten deze gehele editie van de Youth League af te gelasten.[5] AZ zou op 2 maart in een gewijzigd format gaan spelen tegen Galatasaray.[6] Omdat vanwege de pandemie ook alle jeugdcompetities voor teamsporten in Nederland al vroeg in het seizoen waren afgebroken en later werden afgelast, behield AZ echter het voorgaande seizoen verworven ticket voor de volgende editie van de Youth League, met genormaliseerd format.[7] In 2022 werd AZ onder 18 landskampioen, waardoor dit team zich opnieuw plaatste voor de Youth League. Het werd een gedenkwaardige editie, want AZ werd de eerste Nederlandse ploeg die het toernooi wist te winnen. Hiermee werd ook kwalificatie voor de volgende editie veilig gesteld.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Ronde Land Club Score
2020/21 64 Vlag van Turkije Galatasaray SK afgelast
2021/22 64 Vlag van Azerbeidzjan Qäbälä PFK 4-0(u), 7-0
48 Vlag van Frankrijk Angers SCO 1-0(u), 0-1 (5-4ns)
24 Vlag van Spanje Villarreal CF 3-3(t) (4-3ns)
1/8F Vlag van Italië Juventus FC 0-0(t) (4-5ns)*
*= Bayron Strijdonck scoorde de winnende penalty. Hij speelde tot medio 2020 drie seizoenen in de jeugdopleiding van AZ.
2022/23 64 Vlag van Ierland Shamrock Rovers FC 5-0(t), 1-1
48 Vlag van Servië Rode Ster Belgrado 2-2(t), 1-1 (4-3ns)
24 Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt 5-0(t)
1/8F Vlag van Spanje FC Barcelona 3-0(u)
1/4F Vlag van Spanje Real Madrid 4-0(t)
1/2F Vlag van Portugal Sporting Lissabon 2-2(n) (4-3ns)
F Vlag van Kroatië Hajduk Split 5-0(n)
AZ wint de UEFA Youth League 2022/23
2023 F Vlag van Argentinië Boca Juniors 1-1(u) (1-4ns)
2023/24 64 Vlag van Litouwen FK Klaipėda 12-0(t) en 25-10-2023

Individuele Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Noot vooraf: de wedstrijd die AZ speelde om de Onder-20 Intercontinental Cup wordt niet in onderstaande statistieken meegenomen.

Top-5 Wedstrijden
# Naam speler Aantal
1 Lewis Schouten 16
2 Ernest Poku 13
3 Dave Kwakman 11
" Ro-Zangelo Daal 11
" Enoch Mastoras 11
" Wouter Goes 11
" Fedde de Jong 11
" Mexx Meerdink 11
3 spelers 10
Top-5 Doelpunten
# Naam speler Aantal
1 Mexx Meerdink 11
2 Ernest Poku 8
3 Nick Koster 4
4 Myron van Brederode 3
" Daniël Beukers 3
" Jayden Addai 3
" Ro-Zangelo Daal 3
" Lewis Schouten 3
" Jasper Hartog 3
5 spelers 2

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

N.B. James Holland speelde namens LASK het tweeluik tegen AZ, maar hij heeft nimmer een officieel duel voor AZ gespeeld. Kevin Luckassen was niet speelgerechtigd voor zijn nieuwe club, FC Slovan Liberec, toen deze AZ trof in de Europa League. Joona Toivio speelde met BK Häcken tegen AZ, waar hij een deel van de jeugdopleiding doorliep. Yves De Winter heeft 3 jaar onder contract gestaan bij AZ (1 wedstrijd gespeeld) en zat als derde doelman van Antwerp FC op de tribune tijdens het tweeluik tegen AZ.
N.B. Joey Didulica kondigde enige tijd voor de wedstrijd tegen zijn oude club (Austria Wien) aan per direct te stoppen als profvoetballer. Hij had zijn afscheid als speler voorafgaand aan het thuisduel tegen deze club. Sébastien Pocognoli speelde met AZ tegen Standard Luik, waar hij een deel van de jeugdopleiding doorliep.
  • Dieumerci Mbokani is de speler die het vaakst tegen AZ gespeeld heeft in Europees verband. Hij kwam voor Standard Luik, RSC Anderlecht en Antwerp FC in totaal zes keer tegen AZ in actie. Dat is één keer vaker dan de nummer twee op de lijst Andrej Arsjavin.
  • Het meest in het oog springende record dat AZ ooit in handen had is die van de langste ongeslagen thuisreeks. Mede dankzij de uitoverwinning op Sevilla FC, die op dat moment een langere ongeslagen thuisreeks dan AZ had, lukte het AZ om Ipswich Town FC van de troon te stoten. Dit gebeurde door de wedstrijd tegen Larissa te winnen. Helaas ging het de wedstrijd daarna tegen Everton FC al mis, waardoor de reeks bleef steken op 32 thuiswedstrijden ongeslagen. Met 31 ongeslagen thuisduels is Ipswich weer leider. AZ's serie is echter niet de langste ooit. Deze staat op naam van Manchester United FC, die vanaf haar eerste Europese wedstrijd tot de nederlaag in 1996 tegen Fenerbahçe 56 wedstrijden ongeslagen bleef.[8][9]
  • Adam Maher is door zijn doelpunt in de thuiswedstrijd tegen BATE Borisov in het seizoen 2010/11 met 17 jaar en 147 dagen de jongste Nederlandse doelpuntenmaker in een Europacup toernooi ooit. Hij nam het stokje over van Rafael van der Vaart (17 jaar en 213 dagen).[10]
  • Met 16 wedstrijden in het seizoen 2011/12 heeft AZ van alle Nederlandse clubs 7 jaar lang het hoogste aantal Europese wedstrijden in één seizoen gespeeld. Dat bracht het totaal aantal officiële wedstrijden van dat seizoen op 55, drie minder dan het landelijke record van 58, dat mede in handen is van AZ. AZ kwam tot dit aantal in het seizoen 2013/14, toen AZ onder andere de kwartfinale van de UEFA Europa League wist te bereiken en vier wedstrijden speelde in het kader van de play-offs om Europees voetbal.
  • Tot 2015 is Sjachtjor Karaganda de club geweest die de grootste afstand heeft moeten overbruggen voor het spelen van een Europese wedstrijd in een hoofdtoernooi van de UEFA. Dit was in 2013 tegen AZ met een afstand van 4.595 km. AZ zelf speelde de uitwedstrijd in het stadion van het iets dichterbij gelegen Astana FK, de club die het record van Karaganda overnam (tegen Benfica).[11]
  • Zowel de mannen als de vrouwen van AZ hebben gespeeld tegen Olympique Lyon. Beide teams werden in de eerste knock-outronde van de respectievelijke toernooien door de Fransen uitgeschakeld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]