A Christmas Carol (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

A Christmas Carol is een Broadway-musical geschreven door Disney-componist Alan Menken met liedteksten van Lynn Ahrens. De musical is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Charles Dickens uit het jaar 1843. De musical ging in première op 1 december 1994 in het Madison Square Garden Theatre en speelde tot 1 januari 1995 waarin de show 71 keer werd opgevoerd. Tot 2003 werd deze iedere kersttijd opgevoerd en was een vaste stopplaats tijdens het Christmas Shopping in New York.

Deze musical kreeg een filmadaptatie in 2004, met Kelsey Grammer als Scrooge.

Creatives[bewerken]

Het creatieve team achter de musical was, naast de alombekende Ahrens en Menken, een verzameling nieuwe namen op Broadway. De productie werd geregisseerd door Mike Ockrent en de choreografie werd verzorgd door Susan Stroman. Het licht werd gemaakt door Jules Fisher en Peggy Eisenhauer, de decors werden ontworpen door Tony Walton en de kostuums door William Ivey Long. De originele productie werd opgevoerd door Original Radio City Entertainment.

Musical[bewerken]

Het verhaal start met het slaan van de Big Ben en met de nummers Ouverture, The Years Are Passing By en Jolly, Rich, and Fat. In latere producties worden deze nummers samengebracht. In het volgende nummer Nothing to do with me ontmoet Scrooge op weg naar huis, zonder het te beseffen, de drie geesten van Kerst in zijn eigen straat. Ze proberen hem een eerste keer te waarschuwen wanneer hij ze ontmoet als lampaansteker, sandwichman en oude bedelvrouw. Daarnaast leren we ook Scrooge' werknemer, Bob Cratchit, en zijn zoon Kleine Tim kennen. Het nummer Link By Link is een typisch musicalnummer en introduceert naast de geest van Jacob Marley een reeks aan dolende geesten, veelal gestorven collega's en kennissen van Scrooge. Jacob Marley waarschuwt hem voor zijn egoïstische leven, maar Scrooge, die er van overtuigd is dat dit slechts hallucinaties zijn, kruipt in zijn bed. Om klokslag 1 uur brengt de Geest van Voorbije Kerst hem een bezoek, The lights of long ago. Deze geest neemt hem mee naar zijn eigen kindertijd en jeugd en die hem tekende voor het leven. Ook zijn beginnende loopbaan bij de Fezziwigs, Mr. Fezziwig's Annual Christmas Ball, en zijn kennismaking met zijn toekomstige vrouw Isabelle, A place called home, en zakenpartner Jacob Marley, Money Montage, laten zien hoe Scrooge werd wie hij nu is. De Geest van Huidige Kerst leert Scrooge dan weer dat Kerstmis garant moet staan voor feest, vriendschap en liefdadigheid (Abundance and Charity en Christmas Together). Later neemt de Geest Scrooge mee op tocht door Londen waarbij ze o.a. halt houden bij het huis van zijn klerk Bob Cratchit en bij zijn neef Fred.

De Geest van Toekomstige Kerst brengt in de nummers Dancing On Your Grave en Yesterday, Tomorrow, and Today Scrooge tot inkeer waarna Ebenezer op Kerstochtend wakker wordt in zijn kamer. De musical eindigt met de nummers Christmas Together (reprise) en God Bless Us Everyone.

Liedjes[bewerken]

Engelse versie Nederlandse versie
1 Ouverture Ouverture
2 The years are passing by De jaren gaan voorbij
3 A Jolly Good Time Een leuke, goede tijd!
4 Nothing to do with me Helemaal niets voor mij
5 Link by Link Klik na Klik
6 The lights of long ago Licht van ver voorbij
7 Mr. Fezziwig's Annual Christmas Ball Het Fezziwig's jaarlijks Kerstmis Bal
8 A place called home Er is een plek als thuis
9 Money Montage Geldgewin
10 Abundance And Charity Overvloed & Vrijgevigheid
11 Christmas Togheter Zalig Kerstfeest
12 Dancing On Your Grave Feesten op je graf
13 Yesterday, Tomorrow And Today Nu ik uit de duisternis ontwaak
14 Christmas Together (reprise) Zalig Kerstfeest (reprise)
15 God Bless Us Everyone Zalige Kerst iedereen

Albums[bewerken]

  • A Christmas Carol - Original Cast Recording (1995)
  • A Christmas Carol - Original Soundtrack (2004)

Prijzen en nominaties[bewerken]

  • Drama Desk Award voor Beste Musical (1995)

Trivia[bewerken]

  • De musical heeft geen onderbreking, wat heel ongebruikelijk is binnen de musicalwereld. Deze eenakter wordt verteld in 14 scènes waarbij de show na 90 minuten afgelopen is.
  • De musical wordt wereldwijd relatief weinig opgevoerd door de grote orkestbezetting (19 muzikanten) die de compositie vereist.
  • In België of Nederland is deze versie nog niet ten tonele gebracht. In België is er wel een semi-professionele première gepland op 16 december 2011 door Camerata Productions.