A Farewell to Arms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A Farewell To Arms
Auteur(s) Ernest Hemingway
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre roman
Uitgever Charles Scribner's Sons
Uitgegeven 1929
Pagina's 336 (Scribner reprint ed)
ISBN-code ISBN 978-0-684-80146-9 (Scribner reprint ed)
Voorloper The Killers
Vervolg Death in the Afternoon
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
World War I Italy Paramedic Hat 1917.jpg

A Farewell to Arms is een semi-autobiografische roman gepubliceerd door Ernest Hemingway in 1929 bij de uitgeverij Charles Scribner's Sons. Een groot deel van het werk heeft hij geschreven in het huis van zijn schoonouders, het Pfeiffer House and Carriage House in Piggott (Arkansas). Het verhaal wordt verteld door de ogen van luitenant Frederic Henry, een Amerikaan die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Italiaanse leger dient als ambulancechauffeur.

Verhaallijn[bewerken]

De roman is verdeeld in vijf delen. In het eerste deel ontmoet Henry Catherine Barkley, en ze beginnen een relatie. Aan het Italiaanse front raakt Henry gewond aan zijn knie door een mortiergranaat en wordt naar een ziekenhuis in Milaan gestuurd. In het tweede deel groeit de relatie van Henry en Catherine, en ze brengen samen de zomer door in Milaan. Henry wordt verliefd op Catherine, en tegen de tijd dat hij genezen is, is Catherine drie maanden zwanger. In het derde deel keert Henry terug naar zijn eenheid, maar niet voor lang, omdat de Duitsers door de Italiaanse linies heen breken, en de Italianen zich terugtrekken. Nadat Henry achterop raakt en erin slaagt terug aan te sluiten, wordt hij uit de menigte genomen en bij de officieren gezet. Die worden ondervraagd en geëxecuteerd voor verraad leidend tot de Italiaanse nederlaag. Henry ontsnapt echter door in een rivier te springen. In het vierde deel worden Catherine en Henry herenigd en ze vluchten in een roeiboot naar Zwitserland. In het laatste deel leiden Henry en Catherine tot de bevalling een rustig leven in de bergen. Na een lange en pijnlijke bevalling wordt hun zoon dood geboren. Catherine krijgt een bloeding, en ze sterft al gauw, en Henry keert terug naar hun hotel door de regen.

Personages[bewerken]

  • Lieutenant Frederic Henry, vaak Tenente genoemd.
  • Catherine Barkley
  • Rinaldi

Verfilmingen[bewerken]

De film werd onder dezelfde naam voor het eerst verfilmd in 1932, en was genomineerd voor een Oscar voor de beste film. De film was bewerkt naar de roman door Oliver H.P. Garrett en Benjamin Glazer, de regisseur was Frank Borzage, en er wordt muziek van Richard Wagner gebruikt. De belangrijkste acteurs zijnHelen Hayes, Gary Cooper en Adolphe Menjou.
In 1957 werd de film opnieuw opgenomen onder dezelfde titel, met Jennifer Jones, Rock Hudson en Vittorio De Sica. De regie was door Charles Vidor en John Huston. De Sica werd genomineerd voor een Oscar voor beste bijrol voor zijn bijdrage in deze versie.
Geregisseerd door Richard Attenborough. In 'In Love and War' is een meer biografisch werk, gebaseerd op dezelfde achtergrond als het boek A Farewell to Arms.
een miniserie met Donald Sutherland

Externe links[bewerken]