A Split-Second

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A Split-Second
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985 - heden
Oorsprong België
Genre(s) Electronic Body Music (EBM)
Leden
Peter Boone
Marc Ickx
Peter Meyvaert
Swan
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

A Split-Second was een Belgische Electronic Body Music (EBM)-band bestaande uit Marc Ickx en Peter Boone.

Historiek[bewerken]

De band ontstond toen Peter Bonne en Marc Ickx elkaar ontmoetten in 1985. Voorheen was Ickx al enkele jaren actief in een gelijknamige band met een meer klassieke rockbezetting: Ickx zelf (bass + vocals), Filip Verstraeten (synths), Willem Rotthier (leadgitaar), Wim Weyers (gitaar + synths) en Fons Heymans (drums). Van deze oude bezetting bestaan geen officiële opnamen, en de groep leek dood te bloeden door muzikale meningsverschillen tussen 'old school classic rock' en de meer progressieve, experimentele richting die Ickx uit wilde. In de oude bezetting werden wel reeds nummers zoals Neuro Beat en The Parallax View geboren.

Ickx en Bonne begonnen demo's op te nemen in de Micrart studio Attne D and E, en later in de Top Studio in Gent. Toen Bonne naar Gent verhuisde, ontmoette hij Peter Gillis, de eigenaar van de TOP Studio. Daar namen ze hun eerste officiële nummers op en kreeg Bonne enkele lessen van Gillis in de opnametechnieken. Op dat moment krijgt Bonne de artiestennaam Chrismar Chayell en is A Split-Second geboren.

Eind 1985 en begin 1986 experimenteerden ze met geluid om een totaal eigen geluid te creëren. Vervolgens stuurden ze enkele cd's naar critici om te horen wat zij er van vonden, via via kwam een van die cd's bij Antler Records terecht en kregen ze hun eerste platendeal.

In 1986 brachten ze hun eerste 12" uit, deze bevatte de nummer On Command, Body Check, Burnout en Flesh. Hun eerste LP "Ballistic Statues" werd uitgebracht in 1987. Bekende nummers van deze LP zijn "Flesh", "Rigor Mortis", "Colosseum Crash", "Mambo Witch" en "Parallax View". Het nummer "Flesh" was een van de eerste New Beat-nummers door het op 33 rpm +8% pitch te spelen (in plaats van 45 rpm).

Nadat Ballistic Statues was uitgebracht werd de band versterkt door Peter Meyvaert en Swan, beiden op gitaar. In 1987 waren ze bijna het hele jaar op tour door Europa.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • Ballistic Statues
  • Neurobeat
  • ...From the Inside
  • Kiss of Fury
  • Vengeance C.O.D.
  • Megabite

Compilaties[bewerken]

  • A Split-Second

Introversions: Lay Back and Join

Externe links[bewerken]