Aad Kosto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aad Kosto
Aad Kosto in 1978
Aad Kosto in 1978
Algemene informatie
Naam Arie (Aad) Kosto
Geboren Oegstgeest, 9 januari 1938
Partij PvdA
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Mr. Arie (Aad) Kosto (Oegstgeest, 9 januari 1938) was staatssecretaris van justitie in het Kabinet-Lubbers III voor de Partij van de Arbeid. In 1957 behaalde Kosto zijn eindexamen aan het Stedelijk Gymnasium Leiden.

Carrière[bewerken]

Als staatssecretaris was Kosto onder andere belast met asielzaken. Toen het kabinet al demissionair was, werd Kosto op 27 mei 1994 minister van Justitie, als opvolger van Ernst Hirsch Ballin die wegens de IRT-affaire moest aftreden. Kosto kreeg toen te maken met het opnieuw oplaaien van een oude affaire rond procureur-generaal Rolph Gonsalves, maar zag geen reden maatregelen te nemen. Kort na zijn aftreden werd Kosto lid van de Raad van State. Per 1 februari 2008 verliet hij de Raad wegens het bereiken van de leeftijdsgrens van 70 jaar. Hij is sindsdien voorzitter van de Stichting Auteursbelangen.

Op 13 november 1991 werd het huis van Kosto in Grootschermer door een bom grotendeels verwoest. Deze aanslag, toegeschreven aan actiegroep RaRa, richtte zich tegen het asielbeleid van de staatssecretaris. Kosto was op het moment van de aanslag niet in huis.

Privéleven[bewerken]

Kosto was gehuwd met Anneke Reuvekamp, oud-wethoudster van Grootschermer en oud-docente klassieke talen aan het Murmellius gymnasium in Alkmaar, die in 2005 overleed.

Bronnen, noten en/of referenties
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com. Overname is toegestaan met bronvermelding.
Voorganger:
E.M.H. Hirsch Ballin
Minister van Justitie
1994
Opvolger:
W. Sorgdrager