Aanbidding der Koningen (Aken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aanbidding der Koningen
Aanbidding der Koningen
Kunstenaar Naar Jheronimus Bosch
Jaar Ca. 1540 of later
Techniek Olieverf op eikenhouten paneel
Afmetingen 113 × 82 cm
Verblijfplaats Suermondt-Ludwig-Museum
Locatie Aken
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Aanbidding der Koningen is een schilderij naar de Zuid-Nederlandse schilder Jheronimus Bosch in het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Jheronimus Bosch. Driekoningen-drieluik, middenpaneel. Ca. 1495. Madrid, Museo del Prado.

Het stelt het Driekoningen-verhaal voor. Het is een zeer getrouwe kopie van het middenpaneel van Bosch' Driekoningen-drieluik in het Museo del Prado in Madrid. Slechts enkele details zijn 'verbeterd'. De plooien, bijvoorbeeld, zijn golvend in plaats van hoekig gemaakt. Het grootste verschil is de horizon. Deze is op het schilderij in Aken verlaagd tot de nok van de stal. De landschapspartijen in de achtergrond zijn als gevolg daarvan achter elkaar weergegeven in plaats van boven elkaar.

Datering[bewerken | brontekst bewerken]

Het verlagen van de horizon wordt als 'modernisering' gezien en is een aanwijzing dat het hier gaat om een late kopie. In de literatuur wordt het werk omstreeks 1540 of later gedateerd.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk werd in 1912 geschonken aan het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken door de Duitse politicus en filantroop Adam Bock.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Aanbidding der Koningen maakte deel uit van de volgende tentoonstellingen:

  • Jheronimus Bosch, Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch, 17 september-15 november 1967, cat.nr. 15, p. 90, met afbeelding in zwart-wit (als kopie naar Jheronimus Bosch).